Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το γυναικείο σώμα και οι ορμονικές του ισορροπίες αλλάζουν με αποτέλεσμα αυτές οι αλλαγές να επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση της στοματικής υγείας.
Σε αυτή τη σημαντική περίοδο της ζωής μιας γυναίκας αυξάνεται ο βαθμός ευαισθησίας στην ουλίτιδα και στην περιοδοντίτιδα και είναι αναγκαία η λήψη ειδικών μέτρων πρόληψης και θεραπείας. Κατά την εγκυμοσύνη τα ούλα και τα δόντια της γυναίκας επηρεάζονται όπως και οι υπόλοιποι ιστοί του σώματος.
Πολύ συχνά οι έγκυες γυναίκες εμφανίζουν ουλίτιδα της εγκυμοσύνης με έντονα κλινικά σημεία όπως αιμορραγία, πρήξιμο των ούλων, κόκκινο χρώμα στα ούλα και ιδιαίτερη ευαισθησία.
«Σε κάθε εγκυμοσύνη θυμάμαι απλά να μου φεύγουν δόντια»
Μία 34χρονη μητέρα περιγράφει πώς κατέληξε να φορά τεχνητή οδοντοστοιχία, αφότου έχασε όλα της τα δόντια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.
Αρχικά, ξεκίνησε να χάνει κάποια δόντια στα 21 της χρόνια, όταν ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί.
«Έμεινα έγκυος στο πρώτο μου παιδί. Τότε ήταν που παρατήρησα, ότι τα δόντια μου πονούσαν όλο και περισότερο, γίνονταν ακόμη πιο ευαίσθητα, πιο κίτρινα και ένιωθα ότι είχαν γίνει πιο μαλακά», ανέφερε η μητέρα.
Δύο δόντια της έπεσαν μέσα σε δύο εβδομάδες και η υγεία των δοντιών της άρχισε να επιδεινώνεται σε κάθε μία από τις τέσσερις εγκυμοσύνης της.
«Σε κάθε εγκυμοσύνη έχανα δόντια. Θυμάμαι να κουνιούνται και να φεύγουν, τίποτα άλλο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η ασφαλιστική της δεν κάλυπτε την πανάκριβη διαδικασία αποκατάστασης των δοντιών, ωστόσο κάλυπτε την εξαγωγή. Έτσι, όταν ένα δόντι δεν έπεφτε από μόνο του, γινόταν εξαγωγή.
Η απώλεια των δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συνήθης και προκαλείται από την ουλίτιδα της εγκυμούνης, την οποία βιώνει το 75% των εγκύων.
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ
Οι ενδείξεις που θα πρέπει να βάλουν μία μέλλουσα μαμά σε σκέψεις είναι η ερυθρότητα, το πρήξιμο, η φθορά και η χαλάρωση του δοντιού.
Και ειδικά η χαλάρωση μπορεί να κάνει πιο ευκίνητο το δόντι και τελεικά να πέσει σε κάποιες περιπτώσεις.
Όταν μία γυναίκα παρατηρήσει κάποια τέτοια συμπτώματα, καλό θα ήταν να επισκεφθεί τον οδοντίατρό της.
Η σχολαστική στοματική υγιεινή με κατάλληλα μέσα βοηθά σημαντικά στον περιορισμό της φλεγμονής και της αιμορραγίας των ούλων. Οι γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αυξήσουν την επιμέλεια στοματικής υγιεινής για να μην έχουν επιπλοκές από την ουλίτιδα της εγκυμοσύνης.
Διαβάστε επίσης:
Παιδοδοντιατρική Εταιρεία Κύπρου: 5 πράγματα που κάθε γονιός πρέπει να ξέρει για το φθόριο
3+1 μυστικά αν θέλεις τα δόντια σου να φαίνονται πιο λευκά
Τραυματισμοί στα δόντια: Πώς παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες στα παιδιά;