Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα τεστ εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη είναι ένα φυσιολογικό γεγονός. Συνήθως το πρώτο σύμπτωμα εκδήλωσής της είναι η απουσία εμμήνων. Αν ο κύκλος σας είναι αρκετά τακτικός και περάσουν δέκα ημέρες από τότε που κανονικά έχετε περίοδο, μπορείτε να υποπτευθείτε ότι είστε έγκυος. Μη σπεύσετε αμέσως στο γιατρό αν η περίοδός σας έχει καθυστερήσει μερικές ημέρες. Δύο στις τρεις γυναίκες χάνουν μια περίοδο κάποια στιγμή της ζωής τους, για λόγους άσχετους με την εγκυμοσύνη. Ένα βαρύ κρυολόγημα, μια αναιμία, ορισμένες χρόνιες ψυχολογικές καταστάσεις ακόμα και κούραση ενδέχεται να διαταράξουν τον κύκλο μιας γυναίκας. Πάντως σε όλες τις περιπτώσεις, ο γιατρός δεν μπορεί εύκολα να βεβαιώσει την εγκυμοσύνη λίγες ημέρες μετά την απουσία εμμήνων.

Αν δεν μπορείτε να περιμένετε έναν μήνα, τα τεστ εγκυμοσύνης μπορούν να σας δώσουν μια γρήγορη και συνήθως σωστή απάντηση. Στις μέρες μας υπάρχουν πολλών ειδών τεστ εγκυμοσύνης και είναι όλα σχεδιασμένα να εξακριβώνουν την ύπαρξη χοριακής γοναδοτρόπου ορμόνης, μιας ορμόνης δηλαδή που βρίσκεται στα ούρα της μητέρας και πιστοποιεί ότι υπάρχει εγκυμοσύνη. Η γυναίκα συγκεντρώνει ένα δείγμα πρωινών ούρων, όπου η ορμόνη βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Το δείγμα θα αναλυθεί σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο.

Το κλασικό βιολογικό τεστ εγκυμοσύνης ονομάζεται “τεστ του κουνελιού”. Σ΄ένα πειρατόζωο, συνήθως ποντικό ή κουνέλι, γίνεται ένεση με ούρα της γυναίκας. Σε δύο- τρεις ημέρες, αν η γυναίκα είναι έγκυος, οι ωοθήκες του ζώου θα αλλάξουν με ένα χαρακτηριστικό τρόπο. Το τεστ έχει ακρίβεια 95 στις 100 φορές, με την προϋπόθεση ότι η περίοδος έχει καθυστέρηση τουλάχιστον δύο εβδομάδες, όταν συγκεντρωθεί το δείγμα των ούρων.

Τα ανοσολογικά τεστ έχουν αντικαταστήσει κατά μεγάλο μέρος το βιολογικό τεστ, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού γιατί είναι πιο σύντομα, πιο βολικά και εξίσου ακριβή (95 με 99% ακριβή, δύο εβδομάδες μετά την απουσία περιόδου). Αυτά τα τεστ γίνονται στο ιατρείο και μπορούν να δώσουν αποτελέσματα σε δύο λεπτά ή δύο ώρες, ανάλογα με το τεστ. Κάθε τεστ χρησιμοποιεί αντισώματα γοναδοτροπίνης που παράγονται σε πειραματόζωα.

Στο πιο σύντομο τεστ, αντισώματα αναμιγνύονται με τα ούρα της γυναίκας και μετά προστίθενται σε γαλακτοφόρα μόρια, που έχουν επικάλυμμα γοναδοτροπίνης. Αν η δότρια είναι έγκυος, τότε δεν θα υπάρξει αντίδραση γιατί όλα τα αντίσωματα έχουν ενωθεί προηγουμένως με την γονβαδοτροπίνη στο δείγμα ούρων. Αν η δότρια δεν είναι έγκυος, τα καλυμμένα με γοναδοτροπίνη μόρια και τα αντισώματα θα ενωθούν ή θα προσκολληθούν το ένα στο άλλο.

To βραδύτερο τεστ είναι πιο ευαίσθητο σε μικρές ποσότητες γοναδοτροπίνης και μετράει την άμεση συγκόλληση. Τα αντισώματα της γοναδοτροπίνης και τα ούρα της γυναίκας τοποθετούνται μαζί σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα. Η ένωση των δύο ουσιών αποκαλύπτει εγκυμοσύνη.

Ένα από τα ανασολογικά τεστ μπορεί να εξακριβώσει αν υπάρχει εγκυμοσύνη ακόμα και πριν από την απώλεια μιας περιόδου, με τη χρήση ραδιενεργούς γοναδοτροπίνης. Κι αυτό βασίζεται στην ένωση γοναδοτροπίνης με τα αντισώματά της και έχει ευαισθησία ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες. Το τεστ χρειάζεται πολλές ώρες για να ολοκληρωθεί και μερικές φορές, δίνει παραπλανητικά αποτελέσματα. Στα μειονεκτήματά του επίσης καταγράφεται το γεγονός ότι είναι ακριβό, απαιτεί περίπλοκο εξοπλισμό καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό.

Ένα άλλο τεστ χρησιμοποιεί μίγμα από ζωικά κύτταρα και ραδιενεργό γοναδοτροπίνη στα οποία προστίθεται πλάσμα αίματος της γυναίκας. Μπορεί να εξακριβώσει την εγκυμοσύνη ως και και έξι ημέρες μετά την ωορρηξία, αλλά και αυτό απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και τέλειο εξοπλισμό.

Τέλος, υπάρχουν τα κλασικά τεστ εγκυμοσύνης που μπορείτε να τα προμηθευτείτε στα φαρμακεία και να τα κάνετε μόνη σας. Παρ’ όλο που μπορεί να έχετε λόγους για να κάνετε μόνη σας το τεστ, το τεστ του εργαστηρίου γενικά θεωρείται πιο αξιόπιστο.