Οικογένειες στενάζουν από τη φτώχεια: Άδεια ψυγεία, αχρησιμοποίητες κουζίνες, χωρίς κρεβάτια

Οικογένειες στενάζουν από τη φτώχεια: Άδεια ψυγεία, αχρησιμοποίητες κουζίνες, χωρίς κρεβάτια

Συνθήκες ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης αναφέρουν οι εθελοντές για πλήθος πολιτών. Οι μαρτυρίες συγκλονίζουν. Είναι στο προσκήνιο και οφείλουν να ενεργοποιήσουν την Πολιτεία.

Όπως υπογράμμισε στον Φιλελεύθερο, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Ηλίας Δημητρίου, με αφορμή την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια τα Χριστούγεννα», βρέθηκαν σε ανάγκη για βοήθεια φέτος τουλάχιστον 160.000 πολίτες.

«Μας είπε κάποιος ότι πέρασαν έξι μήνες που ο ίδιος και η οικογένειά του δεν έχουν φάει κρέας. Αδυνατούν να το αγοράσουν», είπε ο κ. Δημητρίου και πρόσθεσε: «Στη Λευκωσία, σε τακτική βάση, προσφέρουμε βοήθεια σε μία μονογονιό με πέντε παιδιά, η οποία στερείται και τα απαραίτητα. Μας ενημερώνει ότι δεν έχει ψωμί, γάλα και αλλά τρόφιμα και επειδή δεν έχει ούτε και αυτοκίνητο, της μεταφέρουν τα πακέτα οι εθελοντές μας».

Προ ημερών ένας κύριος τους παρακάλεσε να βοηθήσουν τον καρκινοπαθή αδελφό του, ο οποίος έχασε τη σύζυγό του και ζει με τα τρία τους παιδιά. Η οικογένεια αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, τους ανέφεραν. Τους κάλεσε, επίσης, ένας παππούς, ο οποίος φροντίζει τα εγγόνια του, καθώς η κόρη του βρίσκεται στη Γερμανία για ιατρικούς λόγους. Δεν τα έβγαζε πέρα με τη σύνταξη.

Οι εθελοντές έρχονται σε επαφή με την έκταση και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οικογένειες στην Κύπρο, όταν μεταβαίνουν σε σπίτια για να παραδώσουν οι ίδιοι πακέτα.

«Έχουμε μπει σε σπίτια που το ψυγείο ήταν άδειο ή που δεν υπήρχαν γενικότερα τρόφιμα», είπε ο κ. Δημητρίου και πρόσθεσε ότι σε μια περίπτωση επισκέφτηκαν γυναίκα μετά από έκκληση των γειτόνων της.

«Το σπίτι δεν είχε ούτε κρεβάτι για να κοιμάται και είχε στρώσει μια κουβέρτα στο πάτωμα. Το ψυγείο άδειο. Τα μάτια της κουζίνας από καιρό αχρησιμοποίητα». Έχουμε και εμείς, είπε, «τις δικές μας παραγκουπόλεις, ακόμη και αν οι εξωτερικοί τοίχοι είναι από τσιμέντο. Υπάρχει εξαθλίωση διπλά μας».

Ο κόσμος ντρέπεται που έχει ανάγκη…

Ο κόσμος ντρέπεται για το γεγονός ότι βρίσκεται σε ανάγκη. Αρκετοί, το αντιμετωπίζουν ως στίγμα. «Δεν νιώθουν άνετα. Για να καταλάβετε, ορισμένοι άνθρωποι που έρχονται στα σώματα εθελοντών είτε για πακέτο με τρόφιμα είτε για κάποιο κουπόνι, αφήνουν το αυτοκίνητο τους 100 και 200 μέτρα πιο μακριά από τα κτήριά μας. Φορούν τη μάσκα και σακάκι, καταβάλλοντας προσπάθεια να μην τους αναγνωρίζουν. Να μην τους δει ο κόσμος.»

Ενδεικτικά, σημείωσε, έλαβαν βοήθεια περισσότερες από 2.200 οικογένειες στο πλαίσιο της εκστρατείας και ταυτόχρονα βοηθήθηκαν και άλλες οικογένειες από τις 420 μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Υπολογίζουμε ότι οι οργανώσεις μας βοήθησαν φέτος τουλάχιστον 100 οικογένειες η κάθε μία. Συνολικά, δηλαδή, πέρα από 40.000 οικογένειες», αριθμός, όπως εξήγησε, που αντιστοιχεί σε πέρα από 160.000 ενήλικες, εκ των οποίων 80.000 παιδιά.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Διαβάστε επίσης:

Δίδυμα γεννήθηκαν… διαφορετική μέρα και χρονιά: Σπάνια γέννα που συμβαίνει 1 στις 2 εκατομμύρια!

19 φώκιες Μονάχους – Μονάχους στο νησί μας – Έκκληση στους πολίτες να μην τις ενοχλούν

Πέθανε το 6χρονο παιδί της δημιουργού του TikTok – Συγκλονίζει το βίντεο που ανέβασε την Πρωτοχρονιά