Οι Πανελλήνιοι Αγώνες γεφυρώνουν την πολιτιστική πορεία του Ελληνισμού

Οι Πανελλήνιοι Αγώνες γεφυρώνουν την πολιτιστική πορεία του Ελληνισμού

Οι Πανελλήνιοι αγώνες και γενικά οι αθλητικές διοργανώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί δημιουργούν ευκαιρίες αλληλογνωριμίας των αθλητών Κύπρου και Ελλάδας σε ένα κλίμα ευγενούς άμιλλας και σεβασμού, γεφυρώνοντας παράλληλα την κοινή πολιτιστική και ιστορική πορεία του Ελληνισμού ανέφερε η Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου η οποία παρέστη στην τελετή λήξης και απονομών των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Καλαθοσφαίρισης Λυκείων που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη στην Κλειστή αίθουσα “Αφροδίτη” στην Πάφο.

H Yπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας ανέφερε πως οι Πανελλήνιοι Σχολικοί Αγώνες Καλαθοσφαίρισης Λυκείων διοργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και τον Δήμο Πάφου. Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου οι Πανελλήνιοι αγώνες αποτελούν ένα καθιερωμένο θεσμό που προάγει τις αξίες του σχολικού αθλητισμού.

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο αποδίδει μεγάλη σημασία σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες που γίνονται στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού όπως είναι και οι Πανελλήνιοι Αγώνες Καλαθοσφαίρισης. Για ακόμη μια φορά συνέχισε, «μας δόθηκε η ευκαιρία να θαυμάσουμε τους αθλητές και τις αθλήτριες μας να αγωνίζονται με αθλητοπρέπεια και με τους όρους της ευγενούς άμιλλας».

Η κ. Μιχαηλίδου είπε πως από την κλασσική αρχαιότητα και μέχρι τις μέρες οι αξίες που καλλιεργεί ο αθλητισμός όπως το « ευ αγωνίζεσθαι» η ηθική ποιότητα του αθλητή αλλά και η ειρήνη και συναδέρφωση ανθρώπων και λαών κοσμούν τον άνθρωπο και διαπλάθουν τον χαρακτήρα του.

Είπε ακόμη πως οι υψηλές αυτές αξίες των αρχαίων Ελλήνων για τον αθλητισμό μπορούν να εμπνεύσουν και σήμερα τους νέους μας. Για αυτό είπε, ο σχολικός αθλητισμός αποτελεί σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας ιδιαίτερα σήμερα, που φαινόμενα υποκουλτούρας και αρνητικών προτύπων κατακλύζουν την κοινωνία μας.

Καθίσταται συνέχισε, «έτσι ο σχολικός αθλητισμός βασικό μέσο αγωγής των νέων μας». Χαίρομαι είπε η Πάφος που με πανάρχαια ιστορία που παραπέμπει πρώτιστα στον Όμηρο και την γέννηση της θεάς Αφροδίτης φιλοξένησε τους Πανελλήνιους Αγώνες και έδωσε την ευκαιρία στους αθλητές από την Ελλάδα να αγωνιστούν με τους αθλητές της Κύπρου.

Είμαστε είπε εδώ,» για να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε αυτούς τους δεσμούς μέσω του αθλήματος».

Ακολούθως συνεχάρη τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος που έθεσε τους αγώνες υπό την αιγίδα του και τους αγκάλιασε με μεγάλη θέρμη αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση τους.

Εξάλλου σε σύντομο χαιρετισμό ο Διευθυντής Φυσικής Αγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Π.Ε. και Δ.Ε. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας ( ΥΠ.Π.Ε.Θ.) κ. Δημήτριος Κερερές μετέφερε τους χαιρετισμούς τόσο της αρμόδιας Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Νίκης Κεραμέως όσο και της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Ζέττα Μακρή και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις κοινές αθλητικές συναντήσεις που γίνονται τόσα χρόνια μεταξύ μαθητών της Ελλάδας και της Κύπρου και αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον.

Χαρακτήρισε την διοργάνωση εξαιρετική, σημειώνοντας πως τέτοιου είδους αθλητικές διοργανώσεις αποτελούν το πιο σημαντικό πράγμα για τα παιδιά και για την υπόλοιπη ζωή τους να ακολουθήσουν το δρόμο του αθλητισμού και να έχουν και οφέλη προς την ζωή τους.

Οι αγώνες συνέχισε, διεξήχθησαν σε ένα άριστο κλίμα όπως διαπιστώθηκε από τους ίδιους τους αγώνες, με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά.

Ακολούθως ο κ. Κερερές πρόσφερε αναμνηστική τιμητική πλακέτα στην Υπουργό Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου κ. Αθηνά Μιχαηλίδου εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από ομάδα παιδιώναπό το Λύκειο και Γυμνάσιο Έμπας, από το Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου και από το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Καλαθοσφαίρισης Λυκείων Ελλάδας και Κύπρου που διεξήχθησαν την Τετάρτη και την Πέμπτη 26 και 27 Απριλίου στην Πάφο και συγκεκριμένα στην Κλειστή Αίθουσα Αθλοπαιδιών ΚΟΑ «Αφροδίτη και στηνΚλειστή Αίθουσα Αθλοπαιδιών του Α’ Λυκείου Πάφου «Άκης Κλεάνθους» την 1η θέση στις ομάδες κοριτσιών εξασφάλισε το ΙΔ’ ΓΕΛ Φρυγανιώτη, την 2ηθέση το 1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου, την 3η θέση το ΙΔ’ ΓΕΛ Εκπαιδευτήρια Διαμαντοπούλου, και την 4η θέση το Λύκειο Κύκκου Β’ Λευκωσίας.

Στα αγόρια την 1η θέση εξασφάλισε το ΙΔ’ ΓΕΛ Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, την 2η θέση το ΙΔ’ ΓΕΛ Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη την 3η θέση το ΙΔ’ ΓΕΛ Αναγέννηση και την 4η θέση το Λύκειο Βεργίνας Λάρνακας.

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση για βοήθεια: Κοριτσάκι 6 μηνών πάσχει από λευχαιμία – Ζητείται δότης μυελού των οστών

Έφυγε από την ζωή η «Βασιλού», σύζυγος του Γρηγόρη Αυξεντίου – Μία όμορφη ιστορία αγάπης

Πώς ένα RADAR ανιχνεύει δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες στα σχολεία