Οι Ιάπωνες διδάσκουν (ξανά) πολιτισμό στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022

Το μεγαλείο της νίκης τους θα μπορούσε να τους έχει εκτοξεύσει από τα καθίσματα του σταδίου στους δρόμους, σε ξέφρενους εορτασμούς. Οι Ιάπωνες, όμως,

Το μεγαλείο της νίκης τους θα μπορούσε να τους έχει εκτοξεύσει από τα καθίσματα του σταδίου στους δρόμους, σε ξέφρενους εορτασμούς. Οι Ιάπωνες, όμως, απέδειξαν για ακόμα μια φορά, ότι η άριστη ανατροφή τους και οι καλές τους συνήθειες είναι βαθιά ριζωμένες μέσα τους, ανεξάρτητα από την περίσταση.

Αναφερόμαστε, φυσικά, στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 και στην παρουσία των Ιαπώνων φιλάθλων στα γήπεδα του Κατάρ. Για ακόμα μια φορά, όπως άλλωστε είχαν κάνει και το 2018 στο Μουντιάλ στη Ρωσία, οι Μπλε Σαμουράι, όπως αποκαλούνται, φεύγοντας από το γήπεδο, φροντίζουν να μην έχει μείνει ίχνος σκουπιδιού πίσω τους.

Μάλιστα, μετά το χθεσινό 2-1 επί των τετράκις πρωταθλητών Γερμανών, οι Ιάπωνες όχι μόνο πάτησαν pause στους εορτασμούς για να καθαρίσουν το εντυπωσιακό Khalifa Stadium, αλλά συγύρισαν εντελώς ΚΑΙ τα αποδυτήρια!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην Ιαπωνία η καθαριότητα είναι βασικό μέρος της κουλτούρας που διδάσκεται στα παιδιά από πολύ νωρίς στη ζωή τους.

Το 2018, με αφορμή την παραδειγματική συμπεριφορά τους στο τότε Μουντιάλ, ο καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Osaka, Scott North, είχε πει στο BBC, ότι η καθαριότητα και η τάξη είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι Ιάπωνες “επιδεικνύουν την υπερηφάνια στον τρόπο ζωής τους”.

“Το να καθαρίζουν έπειτα από κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα αποτελεί προέκταση των βασικών κανόνων συμπεριφοράς που μαθαίνουν στο σχολείο, όπου τα παιδιά καθαρίζουν τις τάξεις τους και τους διαδρόμους”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ιαπωνία παίζει ξανά με την Κόστα Ρίκα την ερχόμενη Κυριακή. Ακόμα, όμως, κι αν δεν κερδίσει, οι φίλαθλοι της χώρας είναι ήδη νικητές…

πηγή: BBC.com

Διαβάστε ακόμα:

Άγρια επίθεση σε μαμά με 12 παιδιά: Της λένε να κάνει στείρωση – Τι απαντά εκείνη

Νέα καταγγελία σοκ για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών σε σχολείο της Λευκωσίας

Σε αυτή τη χώρα τα σχολικά λεωφορεία γίνονται… ποδήλατα και τα παιδιά τα λατρεύουν (video)