Μαρία Κωνσταντάκη: «Η οικογένεια είναι ένας πάρα πολύ ωραίος τρόπος ζωής, αλλά δεν τον θέλω για μένα»

Η Μαρία Κωνσταντάκη είναι ηθοποιός, αλλά αγαπά και το ραδιόφωνο. Αγαπά και την Γκόλφω, το σκυλί που υιοθέτησε πριν τρία χρόνια. Κυρίως όμως αγαπά την ελευθερία να επιλέγει, αυτό που την κάνει να κοιμάται ήσυχη.

Συνέντευξη: Μαρία Κεφαλά

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στο Infowoman.gr  για την μητρότητα, τα στερεότυπα,το δικαίωμα των επιλογών, την ελευθερία και τον ρόλο της στον «Έρωτα Φυγά».

Ήταν επιλογή σας να μην κάνετε παιδιά. Οι γυναίκες πρέπει να μπαίνουμε σε διαδικασία αιτιολόγησης για κάθε απόφασή μας;

«Οι γυναίκες αν εξαιρέσεις τη λεγόμενη μητριαρχική κοινωνία που κάναμε κουμάντο στη… σπηλιά, είμαστε το αδύναμο φύλο, όχι μόνο στη σωματική δύναμη, αλλά και στο πως ετεροπροσδιοριζόμαστε. Καθώς αυτό πάντα γίνεται μέσα από τους άλλους».

Μέσα στο πλαίσιο μιας οικογένειας;

«Θα φέρω ένα παράδειγμα. Μια οικογένεια μεγαλώνοντας ένα κορίτσι και ένα αγόρι, ενδεχομένως ποτέ δεν θα πει στο αγόρι ότι πρέπει οπωσδήποτε να κάνει οικογένεια. Ή ότι ο ρόλος του είναι να γίνει πατέρας. Αυτό δεν θα το ακούσουμε ποτέ στο πλαίσιο μιας οικογένειας. Θυμάμαι, η μητέρα μου ήθελε να γίνω νηπιαγωγός, να γίνω εκπαιδευτικός. Γιατί μου έλεγε ότι θα έχω άδεια τρεις μήνες το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, θα την έχω για την οικογένειά μου…».

Και εκτός οικογένειας για όποια απόφασή μας, κρινόμαστε;

«Φυσικά, αν μια γυναίκα αποφασίσει να κάνει στα 40 παιδιά, θα πουν τώρα το θυμήθηκε, αν αποφασίσει να μην κάνει ποτέ, αν αποφασίσει ένα ή δέκα, πάντα κάτι θα πουν. Γενικά βαλλόμαστε για τις αποφάσεις μας, θέλει ένα προσωπικό σθένος για όλα. Δεν βρίσκω κανένα λόγο, είτε να απολογηθώ για το ότι θέλω να κάνω 10 παιδιά ή για ότι δε θέλω κανένα παιδί».

Ήταν μια συνειδητή απόφαση για εσάς;

«Κάνοντας την αυτοκριτική μου για την πορεία μου στο κομμάτι των σχέσεων, έχω σκεφτεί ότι θα μπορούσα να έχω επιλέξει έναν πιο κατάλληλο σύντροφο. Όμως δεν τον επέλεξα που σημαίνει, ότι δεν ήθελα να μπω σε αυτή τη διαδικασία».

Ναι, νομίζω ότι δεν είναι, δεν τον βρήκα, είναι, δεν τον έψαξα.

«Ναι, δεν με έλκυαν τέτοια άτομα. Βλέποντας την πορεία μου -μέχρι στιγμής- είμαι πολύ χαρούμενη με την απόφασή μου. Έχω πολλούς ανθρώπους στο πολύ κοντινό μου περιβάλλον που έχουν οικογένειες και παιδιά, είναι ένα πάρα πολύ ωραίος τρόπος ζωής. Αλλά δεν τον διάλεξα εγώ δεν τον θέλω για μένα. Το συναίσθημα που αισθάνεται μια μάνα ή ένας πατέρας δεν είναι εύκολο να το μεταφέρεις με λέξεις αν δεν το νιώσεις. Δεν μπορείς να το περιγράψεις με λέξεις. Δεν μπορώ να φανταστώ το συναίσθημα, αλλά είμαι εντάξει με αυτό που έχω. Αν ενδεχομένως γινόμουν μάνα θα μπορούσα –ίσως- να πω ότι δεν μπορώ να ζήσω χωρίς τα παιδιά μου. Αλλά είναι κάτι τελείως βιωματικό».

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες: Ο ΟΚΥπΥ ενημερώνει για τη θερμοπληξία

Επικίνδυνα παιδικά προϊόντα στην κυπριακή αγορά

Προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά