Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ο 4ος συχνότερος στην Κύπρο – Τι συστήνουν οι παιδίατροι

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ο 4ος συχνότερος στην Κύπρο - Τι συστήνουν οι παιδίατροι

Τέταρτος σε συχνότητα είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στην Κύπρο με 36 νέα περιστατικά το 2019, σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΚΑΦ ο οποίος, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV στις 4 Μαρτίου, πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο αυτό και εξάλειψη του ιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΥΚΑΦ ο εμβολιασμός κατά του HPV προσφέρεται πλέον δωρεάν μέσω του ΓεΣΥ σε κορίτσια που γεννήθηκαν από 01/01/2004 και αγόρια που γεννήθηκαν από 01/01/2008 και ότι οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών καλούνται να διευθετήσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους μέσω των παιδιάτρων τους.

Αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας, στην Κύπρο ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 4ος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες με 36 νέα περιστατικά το 2019.

Πώς μεταδίδεται ο HPV και τα συμπτώματα

Επισημαίνει πως οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, περιλαμβάνουν τη μόλυνση από τους υπότυπους 16 και 18 του ιού HPV, τον μεγάλο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων, την ανοσοκαταστολή, τον μεγάλο αριθμό τοκετών και το κάπνισμα.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η ανώμαλη αιμορραγία ενδιάμεσα του κύκλου της περιόδου ή μετά τη συμπλήρωσή του ή της εμμηνόπαυσης, η κακοσμία των κολπικών εκκρίσεων και η δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.

Το πρόγραμμα εξάλειψης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV του ΠΑΣΥΚΑΦ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Παιδιατρικής, της Γυναικολογικής, της Παγκύπριας Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου της Μήτρας, της Ογκολογικής Εταιρείας, της Δερματολογικής – Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της MSD.

Διαβάστε επίσης:

Την πάντρεψαν στα 12, της έκοψαν τα αυτιά και τη μύτη, σήμερα είναι σύμβολο και μιλά στην Αντζελίνα Τζολί (vid)

Τραγωδία στα Τέμπη: Δίνει δείγμα DNA η οικογένεια του ενός από τους δύο Κύπριους που αγνοούνται

Θρίλερ στη Βρετανία: Νεκρό βρέφος εντοπίστηκε σε δάσος – Ήταν αγνοούμενο από τον Ιανουάριο