Μπράβο στο Νηπιαγωγείο Κισσόνεργας: Ένα ακόμη βραβείο για το σχολείο πρότυπο οικολογικού ήθους

Οικολογική βράβευση εξασφάλισε το Νηπιαγωγείο Κισσόνεργας στα Cyprus Educational Leaders Awards 2020 με την υποψηφιότητα «To Νηπιαγωγείο αποτελεί παράδειγμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κάνοντας πράξη τη ρήση του Πυθαγόρα «Θεμέλιο κάθε πολιτείας είναι η ανατροφή των νέων της» το νηπιαγωγείο Κισσόνεργας με διευθύνουσα την Ελένη Παπακυριακού και διδάσκουσες την Ροδούλα Ιωάννου και την Ανθή Γλυκή, κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά 2019-2020, συμμετείχαν σε διάφορες δράσεις με σκοπό την καλλιέργεια περιβαλλοντικού ήθους στα παιδιά και την ευαισθητοποίησή τους στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά στο σχολείο, όπως αναφέρεται,γινόταν κομποστοποίηση, ανακύκλωση μπαταριών, χαρτιού και πλαστικού.

Εφαρμόστηκε το πρόγραμμα Τηγανοκίνησης. Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος e-twinning σε συνεργασία με νηπιαγωγείο της Χίου και με θέμα «Ο φυτικός κόσμος της Κύπρου και της Χίου», τα παιδιά επισκέφθηκαν το Περιβαλλοντικό κέντρο Σαλαμιούς, όπου ενημερώθηκαν για τα βότανα την φροντίδα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Φύτεψαν δέντρα και βότανα, έγραψαν τραγούδια

Τα παιδιά μαζί με τις δασκάλες του εμπλούτισαν την αυλή του σχολείου τους με δέντρα, βότανα και λουλούδια.

Ακόμη σε συνεργασία με τους μουσικούς, Τιμόθεο Στυλιανίδη και David Woodfort, έγινε σύνθεση δύο τραγουδιών με θέμα το περιβάλλον “Κυκλάμινο Ξεχωριστό” και “Ας αλλάξουμε τον κόσμο μαζί” τα οποία συνοδεύτηκαν με θεατρικά δρώμενα.

Επίσης διοργανώθηκε ενδοσχολικό παζαράκι μεταχειρισμένων παιχνιδιών με τα χρήματα του οποίου αγοράστηκαν λουλούδια, βότανα και οικολογικές μπογιές.

Έργα τέχης οι παλιές πινακίδες

Οι παλιές πινακίδες του σχολείου έγιναν έργα τέχνης που κοσμούν τον προαύλιο χώρο του σχολείου, Συνδιοργανώθηκε δε, με το Σύνδεσμο γονέων και κηδεμόνων παρουσίαση παραμυθιού “Η Σόφη και ο Δράκος του Αιόλου”, με θέμα την Αιολική ενέργεια.

Το σχολείο συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα CΥΜΕPA «Μαθαίνω για τα δάση» και την προστασία τους

Συμμετείχε επίσης στον διαγωνισμό “Αλλάζω συνήθειες, δίνω ζωή στα απορρίμματα μου” στον οποίο η κ. Παπακυριακού εξασφάλισε το Α΄ βραβείο.

Σε συνεργασία με τις οργανώσεις “Ακτή”, “100.000 δέντρα στην Πάφο”, το τμήμα Δασών, το Κοινοτικό Συμβούλιο, την Εκκλησιαστική Επιτροπή και τον Σύνδεσμο Γονεών και Κηδεμόνων προχώρησε σε δεντροφύτευση στον χώρο στάθμευσης της εκκλησίας του Αγίου Κόνωνα στην Κισσόνεργα.

Καθοριστική υπήρξε και η συμβολή του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων, ο οποίος συμμετείχε ενεργά σε αρκετές από τις προαναφερθείσες δράσεις και είχε καταστεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή εκπαιδευτικών και παιδιών.