Μουσικό Σχολείο Πάφου: Ξεκίνησαν οι πρόβες για την μεγάλη συναυλία- αφιέρωμα στον Ραχμάνινοφ

https://mousiko-scholeio-paf.schools.ac.cy/
Ξεκίνησαν εντατικά οι πρόβες για την ξεχωριστή συναυλία/αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη και πιανίστα Σεργκέι Ραχμάνινοφ στο Μουσικό Σχολείο Πάφου υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους.
Η συναυλία σύμφωνα με δελτίο τύπου του Μουσικού Σχολείου Πάφου και του Πετρίδειου Ιδρύματος διοργανώνεται στα πλαίσια των 30χρονων από την ίδρυση του Πετριδείου, αλλά και με αφορμή των εορτασμών για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του μουσικοσυνθέτη.
Η Ελένη Δημητρίου Διευθύντρια του Μουσικού Λυκείου Πάφου ανέφερε πως η ορχήστρα του σχολείου ανάλογα την συναυλία που διοργανώνει μετατρέπεται από συμφωνική σε μπάντα. Η συναυλία πρόσθεσε, θα περιλαμβάνει έργα από όλες τις δημιουργικές περιόδους της ζωής και καριέρας του σπουδαίου Ρώσου πιανίστα, συνθέτη και μαέστρου.
Θα παρουσιαστούν έργα για σόλο πιάνο, τέσσερα και έξι χέρια στο πιάνο, συνθέσεις μουσικής δωματίου, έργα για βιολί, βιολοντσέλο και φωνή καθώς και το πασίγνωστο τραγούδι Vocalise.
Το έργο θα παρουσιάσει η ορχήστρα του σχολείου σε διεύθυνση Χρίστου Ζένιου και είναι μια από τις πιο όμορφες, συναισθηματικές μελωδίες που έχουν γραφτεί και γίνει γνωστές παγκοσμίως. Το τραγούδι που η αρχική σύνθεση του αφορά υψίφωνο και πιάνο, έχει διασκευαστεί, όπως είπε, για όργανα όπως το βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο αλλά και ενορχηστρωθεί για ορχήστρα και σόλο βιολί.
Στη συναυλία θα παρουσιαστούν επίσης το Romance για βιολί και πιάνο σε Λα Ελασσόνα που είναι το πρώτο κομμάτι που έγραψε ο Rachmaninoff, όταν ήταν μόλις 12 χρόνων το 1885 αλλά και μέρος από την πασίγνωστη Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο, op.19. Τέλος, το Elegie το οποίο έγραψε για τον φίλο και ήρωα του επίσης γνωστό συνθέτη, Tchaikovsky. Όλα τα έργα που θα παρουσιαστούν, είναι σίγουρο ότι θα συνεπάρουν το κοινό αφού χαρακτηρίζονται από γλυκές μελωδίες γεμάτες συναισθήματα και ένταση, συμπλήρωσε.

Για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του μουσικοσυνθέτη

Η συναυλία πρόσθεσε που διοργανώνεται για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του μουσικοσυνθέτη, θα διανθιστεί και με την έκθεση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ υπό τον τίτλο « Είμαι Ρώσος συνθέτης» που έχει ετοιμάσει το Εθνικό Μουσείο Μουσικής της Ρωσίας και θα μεταφερθεί στο Μαρκίδειο στο πλαίσιο της μουσικής παράστασης.
Όπως αναφέρει η κ. Δημητρίου, η έκθεση δημιουργήθηκε με βάση τα υλικά του πλουσιότατου αρχείου των δημιουργών του Ραχμάνινοφ που παραδόθηκε από συγγενείς και στενούς φίλους του συνθέτη σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στα αρχεία του Εθνικού Μουσείου Μουσικής της Ρωσίας.
Πρόσθεσε πως για μισό αιώνα, αυτά τα έγγραφα έχουν χρησιμεύσει ως πηγή ερευνητικής εργασίας με στόχο τη μελέτη της δημιουργικής κληρονομιάς του Ραχμάνινοφ. Είπε ακόμη πως τα εκθέματα περιλαμβάνουν σπάνια και ελάχιστα γνωστά έγγραφα και φωτογραφίες.
Η Μαριάννα Γεωργίου Καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Πάφου ανέφερε πως ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ είναι από τους μεγαλύτερους συνθέτες και πιανίστες, σημειώνοντας πως τα κομμάτια του στο πιάνο είναι αρκετά απαιτητικά ως εκ τούτου μόνο μαθητές που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο μπορούν να τα ερμηνεύσουν. Οι πρόβες της Ορχήστρας συνέχισε, πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή. Όσο για τους μαθητές και τις μαθήτριες η κ. Γεωργίου ανέφερε πως ενθουσιάστηκαν. Η ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Πάφου αποτελείται από 40 μέλη.
Στη συναυλία ανέφερε η κ. Γεωργίου, θα συμμετέχουν μαθητές του Μουσικού Σχολείου οι οποίοι παρουσιάζονται συχνά σε συναυλίες και Παγκύπριους/πανελλήνιους διαγωνισμούς και έχουν διακριθεί. Θα παρουσιαστούν επίσης και οι καθηγητές του Μουσικού σχολείου Ιβελίνα Ρούσεβα,Γκαλίνα Ντίμοβα, Γκεργκάνα Γκεοργκίεβα , Βασιλική Κωνσταντή και η ίδια οι οποίες θα παρουσιάσουν σημαντικά έργα για έξι και τέσσερα χέρια για πιάνο αλλά και ένα συγκινητικό τραγούδι για σοπράνο και πιάνο.
Η Γκεργκάνα Γκεοργκίεβα καθηγήτρια στο Μουσικό Σχολείο Πάφου ανέφερε πως η συναυλία θα αποτελέσει μια μοναδική μουσική εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα συμμετάσχουν. Το να παίξεις έργα ενός σπουδαίου συνθέτη όπως είναι ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ αποτελεί μεγάλο εγχείρημα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα κατέληξε.
Σημειώνεται πως το Μουσικό Σχολείο Πάφου τους επόμενους μήνες θα παρουσιάσει αρκετές συναυλίες. Δύο από τις πιο μεγάλες είναι το Αφιέρωμα στα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής στις 26 Απριλίου στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Κάτω Πάφου και η μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία ‘Αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο’ με φιλοξενούμενο τον Ελλαδίτη καλλιτέχνη Μίλτο Πασχαλίδη.

Διαβάστε επίσης