Δικαστήριο επέτρεψε σε 12χρονο να εμβολιαστεί παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του

Δικαστήριο επέτρεψε σε 12χρονο να εμβολιαστεί παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του

Την άδεια σε παιδί 12 ετών να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού έδωσε δικαστήριο στην Ολλανδία, παρά τις αντιρρήσεις του σκεπτικιστή πατέρα του.

Ο μικρός ήθελε να επισκεφθεί την ετοιμοθάνατη γιαγιά του και ο συνήγορος της μητέρας του υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός θα μείωνε τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού .

Τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών μπορούν να εμβολιαστούν στην Ολλανδία, όμως με τη συναίνεση των δύο γονέων τους. Σε αυτήν την υπόθεση, οι γονείς του παιδιού, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή, έχουν πάρει διαζύγιο και η μητέρα του επέτρεψε τον εμβολιασμό, σε αντίθεση με τον πατέρα του.

Ο δικαστής Μπαρτ Τρομπ, του δικαστηρίου του Χρόνινγκεν (βόρεια), έδωσε την Τρίτη το πράσινο φως προκειμένου το παιδί να εμβολιαστεί, δεδομένων των «συμφερόντων που διακυβεύονται» με αυτόν τον εμβολιασμό «ιδίως των συμφερόντων του ανηλίκου».

Το σκεπτικο της αποφασης

Στην απόφαση που εξέδωσε, η οποία έγινε χθες γνωστή, διέταξε ο 12χρονος να εμβολιαστεί «σύντομα», διότι τα συμφέροντά του είναι σημαντικότερα σε σύγκριση με μια ενδεχόμενη έφεση εκ μέρους των δικηγόρων του πατέρα. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο πατέρας, που εκφράζει αμφιβολίες απέναντι στα εμβόλια και τα τεστ, αρνήθηκε ο γιος του να λάβει μία δόση.

«Το ο αγόρι ήθελε να εμβολιαστεί, διότι δεν ήθελε να μολυνθεί και επιθυμούσε να περιορίσει τον κίνδυνο να μολύνει κι άλλους ανθρώπους. Η γιαγιά του παιδιού πάσχει από καρκίνο στον πνεύμονα με μεταστάσεις και πεθαίνει», αναφέρουν τα έγγραφα.

«Ο ανήλικος ήθελε να περάσει όσο περισσότερο χρόνο μπορούσε με εκείνη, όμως δεν ήταν εμβολιασμένος. Φοβόταν να μολύνει τη γιαγιά του και είναι πεπεισμένος πως μια μόλυνση, εάν λάμβανε χώρα, θα συνιστούσε θανατηφόρο κίνδυνο», σημειώνεται.

Το αγοράκι εκτίμησε πως ήταν «δύσκολο να μιλήσει στον πατέρα του και είχε την αίσθηση πως τα επιχειρήματά του δεν θα εισακούονταν», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Ο πατέρας θεωρεί πως τα εμβόλια «βρίσκονται σε ένα στάδιο δοκιμών και ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλους κινδύνους για τα αναπαραγωγικά όργανα σε μακροχρόνιο επίπεδο».

Όμως, ο δικαστής υπογράμμισε πως οι επιστημονικές βάσεις τέτοιων ισχυρισμών δεν αποδεικνύονται. Σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία, οι δικαστές μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις με στόχο το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού, εάν οι γονείς διαφωνούν.

Διαβάστε επίσης:

Τι θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών την ημέρα που θα εμβολιαστούν

Kαλύτερα το παιδί να νοσήσει με Covid απ’ το να εμβολιαστεί; 16 απαντήσεις στις ερωτήσεις των γονιών

Χαμός από fake news για το θάνατο 12χρονου μετά από εμβολιασμό στη Λεμεσό