Μια μητέρα περιγράφει πώς είναι η ζωή με 4 παιδιά

«Ύστερα από έξι χρόνια γάμου και τέσσερις εγκυμοσύνες, έχω αλλάξει αρκετά σε διάφορους τομείς: Έχω πάρει κι έχω χάσει συνολικά 140 κιλά -35 ανά εγκυμοσύνη, δέχτηκα να αγοράσουμε ένα μίνι βαν ενώ είχα υποσχεθεί ότι δεν θα το κάναμε ποτέ, σταμάτησα να ντύνω τα παιδιά μου με τα ίδια ρούχα γιατί «ποιος έχει χρόνο γι’ αυτό;» και πλέον μπορώ να προσαρμόζομαι όλο και περισσότερο σε καταστάσεις που θεωρούσα πάρα πολύ δύσκολες, όπως σπασμένα πόδια (είχαμε τρία μέχρι στιγμής), ιώσεις (από κάποιο σημείο κι έπειτα σταμάτησα να τις μετράω) και η ζωή συνεχίζεται…», γράφει στο scarymommy.com η μαμά-blogger Molly DeFrank. Παρακάτω περιγράφει πώς είναι η ζωή με τέσσερα παιδιά, αν σκέφτεστε να κάνετε ποτέ κάτι τέτοιο!

1. Οι άνθρωποι συμπεριφέρονται παράξενα
«Τις προάλλες πήγαμε οικογενειακώς στον παιδίατρο και μέσα σε μια ώρα, τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι με σταμάτησαν για να με ρωτήσουν αν και τα τέσσερα παιδιά είναι δικά μου. Μια κυρία σταμάτησε μέχρι και το αυτοκίνητό της και κατέβασε το παράθυρο για να ρωτήσει. Μερικά από τα πιο ενοχλητικά σχόλια που ακούω συχνά είναι: «Μα πώς τα καταφέρνεις;», «Ξεκουράζεσαι καθόλου;» και άλλα πολλά, τουλάχιστον προσβλητικά σχόλια».

2. Η μνήμη σας εξασθενεί μέρα με τη μέρα!
«Ο εγκέφαλός σας είναι σαν ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο. Οι μητέρες τεσσάρων παιδιών έχουν ανοιχτές -ανά πάσα στιγμή- περίπου 462 καρτέλες του προγράμματος περιήγησης! Πλήρωσα τον λογαριασμό του τηλεφώνου; Πότε θήλασα τελευταία φορά και από ποιο στήθος; Διάβασε ο μεγάλος γιος μου; Τι ώρα πρέπει να πάρω τη μικρή από το μπαλέτο; Εν τω μεταξύ, τα παιδιά μιλάνε ακατάπαυστα για διάφορα θέματα σαν τις αναδυόμενες διαφημίσεις στο διαδίκτυο που έρχονται από το πουθενά! Έτσι, για λόγους που μπορείτε να φανταστείτε, μερικά πράγματα απλά διαφεύγουν της προσοχής μου χωρίς να το καταλαβαίνω».

3. Δεν υπάρχουν προσωπικές στιγμές
«Την περασμένη εβδομάδα έκανα ντους κυριολεκτικά μέσα σε τρία μόλις λεπτά! Ο μικρός γιος μου στεκόταν έξω από τη μπανιέρα και με ρωτούσε διαρκώς αν τελείωσα με το ντους, επειδή έπρεπε να μου δείξει ένα φοβερό κόλπο! «Ακόμα να τελειώσεις μαμά;». Του απάντησα ότι χρειάζομαι άλλα πέντε λεπτά και ακριβώς το επόμενο λεπτό απάντησε: «Πέρασαν τα πέντε λεπτά;». Έτσι, βγήκα γρήγορα από το ντους που νόμιζα ότι είχα το δικαίωμα να απολαύσω και έτρεξα να δω το κόλπο, για να διαπιστώσω ότι είχε απλά στρώσει μια μικρή κουβέρτα στο πάτωμα και χοροπηδούσε πάνω της!».

4. Πρέπει να μαγειρέψετε για πολλά άτομα συγχρόνως
«Όταν μαγειρεύετε για τέσσερα μικρά και επιλεκτικά με το φαγητό παιδιά, είναι βέβαιο ότι δεν θα φτιάξετε ποτέ ένα μόνο γεύμα που θα αρέσει σε όλους. Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθώ να εκπαιδεύσω τα παιδιά μου πάνω σε αυτό το ζήτημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να κρίνουν την επιλογή του γεύματος και τη σκληρή δουλειά της μαμάς. Προσπαθώ να εφαρμόσω έναν κανόνα που να λέει ότι, όταν ρωτούν τι φαγητό έχουμε και περιγράφω ένα υπέροχο και θρεπτικό γεύμα, μπορούν να απαντήσουν με δύο τρόπους: «Ευχαριστώ, μαμά!» ή «Είναι τέλειο!».

5. Θα τα κάνατε όλα, ξανά από την αρχή!
«Ακόμα κι αν οι άνθρωποι σχολιάζουν αρνητικά, ακόμα κι αν έχετε τόσα πολλά πράγματα στο μυαλό σας, ακόμα κι αν έχετε ξεχάσει τι θα πει προσωπικός χρόνος, ακόμα κι αν όλα αυτά τα πράγματα καθιστούν τη ζωή τόσο σκληρή και περίπλοκη που μερικές φορές το κεφάλι σας κοντεύει να εκραγεί, κάθε φορά που φέρνετε στο σπίτι ένα ακόμη μωρό, σκέφτεστε ότι μπορείτε να του δώσετε ξανά από την αρχή, όλη την αγάπη που δώσατε σε καθένα από τα μωρά σας. Και στο τέλος της ημέρας, όταν τα αγγελούδια σας κοιμούνται και απολαμβάνετε ένα ποτήρι κρασί με τον σύζυγό σας, θαυμάζετε την υπέροχη οικογένεια που έχετε δημιουργήσει και σκέφτεστε ότι δεν θα μπορούσατε να τα είχατε καταφέρει καλύτερα!».