Μη βάζετε τα πλαστικά μπουκάλια και πιάτα των παιδιών στα μικροκύματα!

Αν είστε από τους γονείς που χρησιμοποιείτε κατά κόρον τον φούρνο μικροκυμάτων, για να ζεστάνετε τόσο τρόφιμα όσο και ροφήματα, για εσάς και τα παιδιά σας, ίσως χρειαστεί να μειώσετε την συνήθεια αυτή. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, ανακοίνωσε πρόσφατα, ότι το να βάζουμε πλαστικά δοχεία (π.χ. μπιμπερό, κυπελλάκια και παιδικά πιατάκια) είτε στον φούρνο μικροκυμάτων είτε στο πλυντήριο πιάτων μπορεί να εκθέσει τα παιδιά σε επιβλαβή χημικά

Ο λόγος είναι, ότι οι Δισφαινόλες (BPA), οι φθαλικές ενώσεις και τα νιτρικά άλατα –ουσίες επιβλαβείς για την υγεία των παιδιών- εντοπίζονται συχνά σε πλαστικά δοχεία και συσκευασίες τροφίμων. Έτσι, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, δημοσίευσε πρόσφατα μία έκθεση, στο πλαίσιο της οποία καλεί τον νομοθέτη να ορίσει αυστηρότερα προδιαγραφές ασφαλείας στα σκεύη τροφίμων, δίνοντας έμφαση στην πιθανότητα κινδύνου που προκαλείται από την χρήση καθημερινών δοχείων, όπως τα μπουκάλια νερού και τα δοχεία που χρησιμοποιούνται για delivery γευμάτων.

Η έκθεση προειδοποιεί, ότι «από τη στιγμή που η υψηλή θερμοκρασία αναγκάζει το πλαστικό να εκλύει και να διαχέει Δισφαινόλες (BPA) και φθαλικές ενώσεις στις τροφές, ας αποφεύγουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, να βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων τροφές ή ροφήματα (συμπεριλαμβανομένου του βρεφικού και μητρικού γάλακτος) που βρίσκονται μέσα σε πλαστικά σκεύη». Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει, όταν τα πλαστικά μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων, ακόμα και στο τελευταίο ράφι. Οι τοξίνες που εκλύονται από το ζεσταμένο πλαστικό, έχουν συνδεθεί με επιπλοκές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, αυτισμό, παχυσαρκία, ΔΕΠΥ, καθώς και προβλήματα στη μυϊκή και οστική ανάπτυξη.

Παρόλο που πολλά βρεφικά και παιδικά προϊόντα στις μέρες μας φτιάχνονται χωρίς Δισφαινόλες (οι γονείς θα πρέπει πάντα να το ελέγχουν), η έκθεσε προειδοποιεί να αποφεύγουμε πλαστικά με κωδικούς ανακύκλωσης 3,6 και 7 και συνιστά να προτιμάμε γυάλινα ή δοχεία από ανοξείδωτο ατσάλι.

Πηγή: fatherly.com