Ασφάλεια στα σχολικά λεωφορεία: «4 λεωφορεία μέχρι και 30 ετών μεταφέρουν μαθητές»

Ασφάλεια στα σχολικά λεωφορεία: "4 λεωφορεία μέχρι και 30 ετών μεταφέρουν μαθητές"

Η ασφάλεια του σχολικού λεωφορείου ως μέσου μεταφοράς ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν την Πέμπτη, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Οι Βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους όσον αφορά την ασφάλεια στα σχολικά λεωφορεία, μετά και το τελευταίο περιστατικό με την απώλεια εν κινήσει ελαστικών σχολικού λεωφορείου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι το εν λόγω θέμα εγγράφηκε μετά το ατυχές περιστατικό που συνέβη σε σχολική εκδρομή με τις ρόδες που έφυγαν από εν κινήσει λεωφορείο. Πρόσθεσε ότι παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και πριν έξι μήνες, με τροχούς να φεύγουν από λεωφορείο αλλά και άλλα περιστατικά, τα οποία απασχόλησαν και την Επιτροπή πριν περίπου ένα χρόνο.

Ο κ. Αλαμπρίτης σημείωσε ότι το Υπουργείο ενημέρωσε για κάποια μέτρα που λήφθηκαν, μετά το ατυχές περιστατικό, και αφορούσαν οδηγίες στα ιδιωτικά κέντρα τεχνικού ελέγχου των οχημάτων για αυστηρότερους ελέγχους, εκστρατεία για ελέγχους σε βαρέα οχήματα και λεωφορεία, ελέγχους σε συνεργεία και γενικότερα έλεγχος του στόλου της συγκεκριμένης εταιρείας που ήταν αναμεμιγμένη στο περιστατικό.

Να προλάβουμε επόμενο ατύχημα

«Από την πλευρά μας, εισηγηθήκαμε κάποια μέτρα ώστε να προλάβουμε το επόμενο σοβαρό ατύχημα, που μπορεί να μην είμαστε τόσο τυχεροί όσο φανήκαμε αυτή τη φορά», είπε ο κ. Αλαμπρίτης προσθέτοντας ότι «για εμάς στον ΔΗΣΥ, τα θέματα ασφάλειας, και ειδικά ασφάλειας των μαθητών μας είναι ύψιστης προτεραιότητα».

Σημείωσε ότι λεωφορεία που ξεπερνούν μια ηλικία θα ήταν χρήσιμο να περνούν κάθε έξι μήνες από τεχνικό έλεγχο οχημάτων λέγοντας ότι ο ψηφιακός ταχογράφος ο οποίος εγκαθίσταται στα λεωφορεία, αφορά διεθνή πρακτική.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνος Φακοντής, σε γραπτή δήλωση του αναφέρει ότι «εκφράσαμε για ακόμα μια φορά την έντονη ανησυχία μας όσον αφορά την ασφάλεια στα σχολικά λεωφορεία, μετά και το τελευταίο περιστατικό με την απώλεια εν κινήσει ελαστικών σχολικού λεωφορείου».

Προσθέτει ότι έχουν συμβεί πολλά περιστατικά και από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα, υπογραμμίζοντας ότι το πρώτιστο μέλημα του κράτους και την πολιτείας είναι η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν τα σχολικά λεωφορεία.

«Τονίσαμε πως το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να εγκύψει στα ζητήματα των δημόσιων επιβατικών μεταφορών και να εφαρμόζει με αυστηρότητα τα απαραίτητα μέτρα και ελέγχους που προβλέπει η νομοθεσία», αναφέρει ο κ. Φακοντής.

Εξάλλου, ο κ. Φακοντής δηλώνει ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες επιβατικών μεταφορών πρέπει να έχουν ανανεωμένο και ασφαλές στόλο, τόσο για την εξυπηρέτηση των σχολικών μονάδων, όσο και όλων των πολιτών οι οποίοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις δημόσιες επιβατικές μεταφορές.

Ακόμη, αναφέρει ότι σε μια περίοδο που το κυκλοφοριακό έχει καταντήσει μάστιγα, η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ειδικά των λεωφορείων πρέπει να ενισχυθεί, προσθέτοντας ότι περιστατικά που αμαυρώνουν την εικόνα των μέσων μαζικής μεταφοράς και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών πρέπει να μην επαναληφθούν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα, το οποίο «βιώσαμε πριν λίγες μέρες και βιώνουμε καθημερινά ιδιαίτερα στην επαρχία της Πάφου, γιατί τα πλείστα λεωφορεία είναι πεπαλαιωμένα».

Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι όπως λέχθηκε εντός της Επιτροπής, υπάρχουν τέσσερα λεωφορεία μέχρι και 30 ετών, τα οποία μεταφέρουν μαθητές, αλλά με βάση τη νέα σύμβαση θα πρέπει από την 1η Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον τα λεωφορεία που βρίσκονται στους δρόμους, να είναι κάτω από 20 ετών, αλλά, σημείωσε, και αυτά που 20 ετών είναι μεγάλης ηλικίας.

Πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος έλεγχος και δεν εφαρμόζονται οι έλεγχοι στο εύρος που θα έπρεπε, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση των παιδιών από τα σπίτια τους στις σχολικές μονάδες ή στις σχολικές εκδρομές.

Ο κ. Σαββίδης υπενθύμισε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα έπρεπε τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές νηπιαγωγείου να έχουν καρεκλάκια και δυστυχώς, όπως είπε, πολλά λεωφορεία δεν έχουν εξοπλιστεί με μικρά καρεκλάκια, με αποτέλεσμα παιδιά κάτω των 6 χρονών να μπαίνουν σε λεωφορεία και να διατρέχουν κίνδυνο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

5 πανεύκολες ασκήσεις για να φτιάξετε τέλειο μπούστο για την παραλία!

«Η μικρή μου κόρη είχε καρκίνο κι εγώ νόμισα ότι το αίμα της ήταν περίοδος ή κακοποίηση»