Μεσαίωνας: Αντιδράσεις προκαλούν οι πιο σεξιστικές οδηγίες που δόθηκαν σε εγκύους

Κατά πολλά έτη πίσω πηγαίνουν την κοινωνία οι οδηγίες που εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο της Σεούλ στην Νότια Κορέα για τις γυναίκες που περιμένουν να αποκτήσουν παιδί. Οι αρμόδιοι τώρα έρχονται αντιμέτωποι με σφοδρότατες αντιδράσεις, μιας και η λίστα με τις οδηγίες τους θυμίζει το λιγότερο… Μεσαίωνα.

Οι οδηγίες δημοσιεύτηκαν σε ιστότοπο πληροφοριών της τοπικής κυβέρνησης, ενώ το περιεχόμενο τους ενέκρινε η κορεάτικη Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Η τοπική κυβέρνηση είπε ότι τις αντέγραψε από ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας. Ο οδηγός -που πρωτοδημοσιεύτηκε το 2019- διαγράφηκε την περασμένη εβδομάδα από το επίσημο site της σελίδας του Δήμου, αφού όμως είχαν προλάβει και τον είχαν διαβάσει και είχαν αντιδράσει σε αυτόν χιλιάδες άτομα!

Μεταξύ άλλων, η Σεούλ δίνει οδηγίες στις εγκύους να μην αναβάλλουν τις δουλειές του σπιτιού στους πρώτους μήνες της κύησης, ώστε να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, ενώ τις προτρέπει να βάλουν τα ρούχα που φορούσαν πριν την εγκυμοσύνη σε ένα εμφανές μέρος, προκειμένου να επιδιώξουν την επιστροφή τους στο βάρος που είχαν πριν τη γέννα, βλέποντάς τα. «Εάν μπείτε στον πειρασμό να φάτε υπερβολικά ή να παραλείψετε την άσκηση, ρίξτε μια ματιά στα ρούχα», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Επιπλέον, οι γυναίκες θα πρέπει να αδειάσουν από το ψυγείο από οτιδήποτε λήγει σύντομα και να προετοιμάσουν τρία ή τέσσερα γεύματα ώστε οι σύζυγοί τους, «οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη μαγειρική», να μπορούν να τα ζεστάνουν τις μέρες που θα είναι μόνοι. Πρέπει, επίσης, να αφήσουν αρκετά καθαρά και σιδερωμένα ρούχα για τρεις έως επτά ημέρες για εκείνον και τα παιδιά. «Και αγόρασε μία κορδέλα μαλλιών για να μην είσαι απεριποίητη μετά τη γέννα», προστίθεται στον οδηγό.

Οι έντονες αντιδράσεις

“Το περιεχόμενο του οδηγού φαίνεται να προωθεί τη… μοναξιά και όχι τη μητρότητα”, αναφέρουν πολλά σχόλια όσων διάβασαν τις οδηγίες. “Ακόμη νομίζουν ότι οι παντρεμένες γυναίκες είναι υπηρέτριες των συζύγων τους;» ρώτησε χρήστης των κοινωνικών δικτύων, ενώ γυναίκες σχολίαζαν ότι «τις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα, θα ετοιμάζουμε και αλλαξιές;”.

Υπενθυμίζεται πως το 2018, οδηγός της Νοτίου Κορέας προς τους μαθητές Λυκείου δέχθηκε τα πυρά λαού και μέσων ενημέρωσης διότι επεσήμανε ότι «οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουν την εμφάνιση και οι άνδρες τις ικανότητές τους στα οικονομικά». Παράλληλα, άφηνε να εννοηθεί ότι «οι άνδρες που ξοδεύουν πολλά χρήματα στα ραντεβού, καλό είναι να περιμένουν κάποιο αντάλλαγμα».