Μέσα στις οικογένειες η μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού – Ποιοι θα υποβάλλονται σε τεστ

Σημαντικά στοιχεία σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού έδωσε ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιδημιολογικής Ομάδας δρ.Κωνσταντίνος Τσιούτης, στην εβδομαδιαία ενημέρωση για τον ιό.

Μεταξύ άλλων είπε ότι περίπου τα 2/3 των θετικών που εντοπίζονται, έχουν συμπτώματα.

Επίσης υπενθύμισε ότι άτομα που έχουν πονόλαιμο, βήχα, πυρετό θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ γιατί μέχρι να κάνουν τεστ θεωρούνται ότι έχουν COVID19.

«Βασικός γνώμονας των μέτρων είναι η μείωση συναθροίσεων, επαφών και συνωστισμού» επεσήμανε ο δρ.Τσιούτης ενώ επανέλαβε ότι παρατηρήθηκε μεγάλη διασπορά εντός οικογενειών.

«Λήφθηκαν στοχευμένα και κλιμακωτά μέτρα από τον Νοέμβριο. Δεδομένης της κατάστασης του επιβαρυμένου Δεκεμβρίου στόχος ήταν να μειωθεί το φορτίο στην κοινότητα. Παράγοντας που επίσης συνέλαβε ήταν και η κατάσταση στα νοσοκομεία», είπε ο δρ.Τσιούτης.

«Μετάδοση υπήρχε και σε εργασιακούς χώρους αλλά και σε οικογένειες», τόνισε. Μέσω της ιχνηλάτησης εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός επαφών και αυτό ήταν η «αιτία» του μεγάλου κύματος της αύξησης του ποσοστού θετικότητας μέσα στον Δεκέμβριο.

Μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν έχουν φυσικά οι ηλικιωμένοι, τόνισε ο δρ.Τσιούτης.

Πάνω από 600.000 τεστ από τα μέσα Νοεμβρίου

Με τη χρήση των rapid τεστ η Κύπρος έχει κάνει πάνω από 600 χιλιάδες εξετάσεις από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι σήμερα. Σε αναλογία πληθυσμού είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Πλέον γίνονται και στοχευμένα τεστ σε κλειστούς οίκους όπου παρατηρήθηκε πτώση στα κρούσματα λόγω του έγκαιρου εντοπισμού.

«Στόχος είναι να συνεχίσουμε να βλέπουμε βελτιωμένη κατάσταση στην κοινότητα και να συνεχίζουν οι εμβολιασμοί. Να βλέπουμε δηλαδή άτομα υψηλού κινδύνου που εμβολιάζονται τώρα να αρχίσουν να κάνουν ανοσία. Να μην περιμένουμε μηδενισμό των κρουσμάτων,  αλλά να περιμένουμε να μπούμε σε μια νέα περίοδο χαλάρωσης τον Φεβρουάριο, αργή και στοχευμένη όπως αυτή του Μαίου», σημείωσε.