Τι πρέπει να έχει το φαρμακείο των διακοπών;

Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης είχε μια όμορφη κουβέντα με τη κλινική φαρμακοποιό-ερευνήτρια Μόρφω Κοτζιαμάνη για το τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών μας με τα παιδιά.

Για διακοπές χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι τελικά αναγκαίο το «φαρμακείο των διακοπών» μας;

«Το φαρμακείο των διακοπών είναι πολύ σημαντικό, ειδικά όταν πηγαίνουμε σε μέρη που δεν έχουμε ξαναπάει. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων από πού μπορούμε να προμηθευτούμε πράγματα που χρειαζόμαστε, όπως φάρμακα».

Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών με τα παιδιά;

«Όταν πηγαίνουμε διακοπές με παιδιά, είναι σημαντικό να έχουμε ένα ειδικό φαρμακείο μόνο για αυτά. Αυτό το φαρμακείο πρέπει να έχει όλα όσα χρειαζόμαστε για την υγεία του παιδιού. Κάθε παιδί έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και ιδιοσυγκρασία, οπότε αν χρειάζεται κάποιο φάρμακο, πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε αρκετή ποσότητα για να μας καλύψει για όλο το ταξίδι. Αρχικά θα πρέπει να φροντίσουμε για την αντηλιακή προστασία του παιδιού καθώς και για τα προϊόντα τα οποία θα βοηθήσουν στην περίπτωση που έχουμε ηλιακό έγκαυμα.

Ένας συνδυασμός αντιβιοτικής με κορτιζονούχα αλοιφή είναι η καλύτερη επιλογή σε περίπτωση που έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις όπως για παράδειγμα τσίμπημα από τσούχτρα στην παραλία. Επίσης να πούμε ότι αυτή η αλοιφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μείωση των συμπτωμάτων από τσιμπήματα εντόμων. Όσον αφορά τα φάρμακα, συστήνουμε πάντα να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό και το φαρμακοποιό σας για να αποφασίσετε στο τι χρειάζεται να πάρετε μαζί σας στις διακοπές. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα τα προτείνει ο γιατρός κατόπιν συνταγής».

Ποιος είναι ο κατάλληλος χώρος φύλαξης του «φαρμακείου των διακοπών» μας;

«Τα φάρμακα συστήνουμε να φυλάγονται σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 20-25 βαθμών Κελσίου. Όμως και σε θερμοκρασίες 14-30 βαθμών Κελσίου τα φάρμακα και τα συμπληρώματα σας θα παραμείνουν αναλλοίωτα. Παρόλα αυτά, θα ήταν καλό να το συζητήσετε με τον φαρμακοποιό σας καθότι κάποια συμπληρώματα και φάρμακα έχουν ιδιαιτερότητες. Εάν δεν μπορείτε να διατηρήσετε αυτήν τη θερμοκρασία μπορείτε να προμηθευτείτε μία ισοθερμική τσάντα για την μεταφορά αυτών των φαρμάκων».

Αν δεν γνωρίζουμε πως να οργανώσουμε το «φαρμακείο των διακοπών» μας, να συμβουλευτούμε τον φαρμακοποιό μας;

«Ο φαρμακοποιός είναι ένας σημαντικός σύμβουλος υγείας. Σίγουρα είναι κατάλληλος για να σας βοηθήσει στην επιλογή των προϊόντων που θα χρειαστείτε για το φαρμακείο των διακοπών».

Κλείνοντας, καλό είναι να κάνουμε μια έρευνα από πριν και να γνωρίζουμε που βρίσκεται ένα κοντινό φαρμακείο στη περιοχή που θα περάσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, νοσοκομείο ή κάποιο κέντρο υγείας σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης και να μην επαναπαυόμαστε στο «φαρμακείο των διακοπών»;

«Την τελευταία σας ερώτηση θα την μετατρέψω σε δήλωση. Όντως αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό εάν θέλουμε να περάσουμε όμορφα στις διακοπές μας χωρίς δυσάρεστα γεγονότα».