Μαμά προειδοποιεί: «Ο πνεύμονας του γιου μου εξερράγη από αέριο γέλιου – Ζει από θαύμα»

Μαμά προειδοποιεί: «Ο πνεύμονας του γιου μου εξερράγη από αέριο γέλιου»

Μία δραματική προειδοποίηση εξέφρασε η μητέρα ενός 16χρονου προς άλλους γονείς, μετά την περιπέτεια που είχε, αφότου εισέπνευσε αέριο γέλιου.

Ο νεαρός Άλεξ εισέπνευσε υποξείδιο του αζώτου σε μία συναυλία και διακομίστηκε στο νοσοκομείο λίγο αργότερα, όταν πρήστηκε ο λαιμός του, εμφάνισε δύσμνοια και ρήξη πνεύμονα. Όπως είπαν οι γιατροί που τον περιέθαλψαν, ο 16χρονος ζει από θαύμα.

«Ουδείς γνωρίζει τις συνθήκες. Θα μπορούσε να είχε πεθάνει. Ο πνεύμονάς του έχει μία τεράστια τρύπα», δήλωσε η 44χρονη μητέρα του.

Το υποξείδιο του αζώτου ή πρωτοξείδιο του αζώτου, γνωστό και ως αέριο του γέλιου. Χρησιμοποιείται στη χειρουργική και την οδοντοϊατρική εξαιτίας της αναισθητικής και αναλγητικής δράσης του. Είναι γνωστό και ως αέριο του γέλιου, επειδή προκαλεί ευφορία όταν εισπνεέται, μια ιδιότητα που έχει οδηγήσει να χρησιμοποιείται για διασκέδαση.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες ο νεαρός εισέπνευσε το αέριο παραμένουν άγνωστες, ενώ εκπρόσωπος του Φεστιβάλ ανέφερε ότι με βάση τον Νόμο για τις Ψυχοτρόπες Ουσίες του 2016 το αέριο αυτό απαγορεύεται εντός των εκδηλώσεων.

Αέριο γέλιου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να εισπνέεται

Το υποξείδιο του αζώτου ( Ν2Ο, Πρωτοξείδιο του αζώτου, Νιτρώδες οξείδιο) το οποίο αναφέρεται και ως «αέριο γέλιου» ή «ιλαρυντικό αέριο» (laughing gas, Hippy Crack), είναι ένα άχρωμο, άφλεκτο και σταθερό αέριο με μια πολύ ελαφριά γλυκιά οσμή και γεύση.

Οι προβλεπόμενες χρήσεις του είναι ενδεικτικά:

1. Ως αναισθητικό και αναλγητικό

2. Ως πρόσθετο τροφίμων (Ε942)

3. Ως οξειδωτικό: για την αύξηση της ισχύος της μηχανής αγωνιστικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, αναμιγνυόμενο με το εισαγόμενο στη μηχανή καύσιμο.

Χρήση για ψυχαγωγικούς σκοπούς-επικινδυνότητα:

Οι ευφορικές ιδιότητες του υποξειδίου του αζώτου, έχουν οδηγήσει από πολύ νωρίς στη χρήση του για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Το αέριο διοχετεύεται σε μπαλόνια, από όπου και εισπνέεται από τον χρήστη. Υπό το πρόσχημα της πώλησης ανταλλακτικών φυσίγγων για συστήματα διανομής κρέμας σαντιγί, διακινούνται στο εμπόριο ανταλλακτικά- φύσιγγες για χρήστες υποξειδίου του αζώτου για σκοπούς διασκέδασης.

Το υποξείδιο του αζώτου είναι ασφυξιογόνο αέριο, καθώς εκτοπίζει το οξυγόνο στην περίπτωση διαρροής του σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η εισπνοή του αερίου γέλιου ενδέχεται να προκαλέσει διαταραχή της αρτηριακής πίεσης, ζάλη, κεφαλαλγία, ναυτία και έμετο, καθώς και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ίδιου του χρήστη.

Επισημαίνεται ότι το υποξείδιο του αζώτου δεν υπάγεται στις εθνικές διατάξεις περί ναρκωτικών.

Διαβάστε επίσης:

Αν έχετε σκυλάκι, τότε σε αυτό το φοβερό πάρκο θα περάσετε τέλεια!

Μία προσευχή για τον μικρό Λούκα που παλεύει για δεύτερη φορά με τη λευχαιμία (εικόνες)

Επί 17 χρονια είναι… έγκυος: Αυτή η μαμά είναι μόλις 32 ετών και έχει 12 παιδιά!