“Λαγώχειλο – λυκόστομα”: Πώς επιτυγχάνεται η πλήρης αποκατάσταση στα χείλη του παιδιού

Από τα 70.000 παιδιά που γεννιούνται ετησίως στην Ελλάδα και στην Κύπρο, υπολογίζεται πως περίπου 140 γεννιούνται με σχιστίες χείλους και υπερώας (γνωστά και ως ‘λαγώχειλο’ και ‘λυκόστομα’). Το πρόβλημα των παιδιών αυτών είναι απόλυτα τοπικό, με λίγες μόνο εξαιρέσεις (όταν οι σχιστίες συνοδεύονται από κάποιο σύνδρομο, σε ποσοστό περίπου 12%), και με τα σημερινά δεδομένα είναι δυνατή η πλήρης αποκατάστασή τους.

Η ολοκληρωμένη θεραπεία και οι σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης επιτρέπουν την άριστη αντιμετώπιση των περιστατικών από μορφολογικής και λειτουργικής άποψης, ώστε με το πέρας της θεραπείας να εντάσσονται στην κοινωνία χωρίς τίποτα να τα διακρίνει από τα υπόλοιπα παιδιά.

Η αποκατάσταση

Η αποκατάσταση των σχιστιών πρέπει να αρχίζει με την πλήρη ενημέρωση των γονέων αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού (ή και πριν από τη γέννηση αν η σχιστία έχει διαγνωστεί προγεννητικά με υπερηχογράφημα) σχετικά με τα προβλήματα που συνοδεύουν τις σχιστίες και τον τρόπο της πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισής τους, που ολοκληρώνεται προς το τέλος της εφηβείας με τη συμπλήρωση ορθοδοντικής θεραπείας.

Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης θεραπείας από τη γέννηση έως την εφηβεία, απαραίτητες είναι πρωταρχικά οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση του χείλους και της υπερώας από πλαστικό χειρουργό. Συμπληρωματικά, όμως, είναι αναγκαία επίσης η συνεχής αξιολόγηση της ομιλίας από ειδικό λογοπαθολόγο από την ηλικία των 2 ετών, η αδιάλειπτη παρακολούθηση από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο, καθώς και από παιδοδοντίατρο για την παρακολούθηση της οδοντοφυΐας και της σωστής στοματικής υγιεινής, ενώ η παρέμβαση του ορθοδοντικού από την ηλικία των 7-8 ετών εξασφαλίζει την αρμονία των δοντιών και ένα ωραίο χαμόγελο, καθώς και την προετοιμασία για συμπληρωματικές επεμβάσεις που μπορεί να χρειαστούν στην άνω γνάθο.

Η κακή στοματική υγιεινή έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση τερηδόνας και κατά συνέπεια την απώλεια νεογιλών δοντιών, που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανατολή των μονίμων δοντιών. Ωτίτιδες που θα διαφύγουν τη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία θα οδηγήσουν σε διατρήσεις του τυμπάνου, μείωση της ακοής ή και πιο σοβαρά ακόμη προβλήματα.
Μάλιστα, η έγκαιρη αξιολόγηση λόγου και ομιλίας προλαμβάνει κακές συνήθειες ομιλίας και άρθρωσης που είναι τόσο συχνές και οδηγούν σε ελαττωματική ομιλία αργότερα.

Συντονισμένη επέμβαση

Είναι λοιπόν εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη σωστή και επιτυχημένη αντιμετώπιση μιας σχιστίας είναι ο συντονισμός της φροντίδας από μια ομάδα γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι σε μηνιαίες συνεδριάσεις εξετάζουν, συζητούν και αξιολογούν την πρόοδο του παιδιού.
Με αυτόν τον τρόπο ακολουθείται ένα ολιστικό πλάνο αποκατάστασης το οποίο επιτρέπει στους γιατρούς να λειτουργήσουν με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και στους γονείς να παρακολουθούν ολοκληρωμένα τη διαδικασία της θεραπείας.

Α. Σκαρπάρης

Πλαστικός Χειρουργός – Χειρουργός Άκρας Χειρός