Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού: Ζητά δωρεάν αμβλώσεις – Ανήλικη πήγε στα Κατεχόμενα για έκτρωση

Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού: Ζητά δωρεάν αμβλώσεις από τον ΟΑΥ

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού καλεί τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (OAY) να προχωρήσει σε αποζημίωση από το ΓεΣΥ όλων των νόμιμων αιτημάτων τερματισμού εγκυμοσύνης, όπως επίσης και στην αποζημίωση των μεθόδων αντισύλληψης, με αφορμή τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα την κατοχύρωση των σεξουαλικών αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών.

Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του, η υφιστάμενη απόφαση του ΟΑΥ αποκλείει την επιλογή της γυναίκας για διακοπή της εγκυμοσύνης στην περίπτωση που δεν έχουν συμπληρωθεί 12 εβδομάδες, ενώ περιορίζεται στο όταν αυτή είναι αποτέλεσμα βιασμού, αιμομιξίας ή σεξουαλικής κακοποίησης και δεν έχουν περάσει οι 19 εβδομάδες της κύησης, στις περιπτώσεις που ανεξάρτητα με τις εβδομάδες της κύησης έχει παρατηρηθεί ότι κατά την προγεννητική διάγνωση υπάρχουν ενδείξεις ανωμαλίας του εμβρύου και όταν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της γυναίκας, είτε για σωματική είτε για ψυχική βλάβη, ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης.

Αυτό παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, αντιβαίνει στις αρχές της μη διάκρισης, αλλά και το ίδιο το όραμα του οργανισμού που είναι η «δια βίου ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φροντίδας υγείας», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Συνθήκες ασφάλειας μέσα από τη νομιμότητα

«Ο ΟΑΥ, με αυτή του την απόφαση μας οδηγεί σε προηγούμενες εποχές, δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των γυναικών, και αποτελεί εμπόδιο στην πρόσβαση των γυναικών σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις», αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ προσθέτει ότι οι γυναίκες οι οποίες μπορούν να επιβαρυνθούν το κόστος του τερματισμού μιας εγκυμοσύνης έχουν επιλογές, σε αντίθεση με γυναίκες που δεν μπορούν και εξαναγκάζονται να προχωρήσουν σε μια εγκυμοσύνη που δεν επιθυμούν ή να ανατρέξουν σε μη ασφαλείς τρόπους για τερματισμό.

Η πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη έκτρωση είναι ουσιαστικό ζήτημα υγείας και θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζει ο Σύνδεσμος, λέγοντας ότι μόλις πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του τόνισε ότι το «δικαίωμα στην άμβλωση θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ», και οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εγγυηθούν μεταξύ άλλων την πρόσβαση σε ασφαλείς, νόμιμες και δωρεάν υπηρεσίες άμβλωσης και στον εθελοντικό οικογενειακό προγραμματισμό.

«Καλούμε τον ΟΑΥ να αναθεωρήσει τάχιστα την απόφαση του για αποζημίωση του τερματισμού εγκυμοσύνης που τώρα περιορίζεται μόνο στις τρεις προαναφερθείσες περιπτώσεις και να περιλάβει επίσης την αποζημίωση μεθόδων αντισύλληψης στα πλαίσια του ΓεΣΥ, αναγνωρίζοντας έτσι ότι η απόφαση για τερματισμό μιας εγκυμοσύνης δεν μπορεί να προσεγγίζεται όπως μια πλαστική επέμβαση, η οποία δεν είναι «ιατρικώς απαραίτητη», σημειώνει ο σύνδεσμος.

«Η μη πρόσβαση των γυναικών ή κοριτσιών σε δωρεάν υπηρεσίες τερματισμού εγκυμοσύνης και μεθόδων αντισύλληψης δημιουργεί ένα τεράστιο «κόστος» το οποίο επιβαρύνει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια, και ειδικότερα αυτές που είναι σε ευάλωτη θέση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανήλικη στα κατεχόμενα για έκτρωση

Η Μαρία Επαμεινώνδα αναφέρθηκε στη σημασία του να παρέχει αυτή τη σημαντική ιατρική υπηρεσία ο κρατικός τομέας, αφού η άμβλωση έχει απαγορευτικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα. Είπε ότι «υπήρξε περίπτωση ανήλικης –και προφανώς υπάρχουν και άλλες– που πήγε στα κατεχόμενα για να λάβει τη φαρμακευτική έκτρωση». Σε σχέση με την αντισύλληψη είπε ότι «στην Κύπρο προσφέρονται μόνο το ανδρικό προφυλακτικό και το αντισυλληπτικό χάπι.

Είναι τραγικό και απαράδεκτο –πρόσθεσε– ότι στα κρατικά νοσηλευτήρια, το coil (ενδομήτριο σπείρωμα – σπιράλ) τοποθετείται μόνο για ιατρικούς λόγους και δεν τοποθετείται ως μέθοδος αντισύλληψης». Σε υπόμνημα του στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η απόφαση του ΟΑΥ για αποζημίωση της άμβλωσης στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, αποκλείει την επιλογή της γυναίκας για διακοπή της εγκυμοσύνης στην περίπτωση που δεν έχουν συμπληρωθεί 12 εβδομάδες και περιορίζεται στις περιπτώσεις που είναι αποτέλεσμα βιασμού, αιμομιξίας ή σεξουαλικής κακοποίησης και δεν έχουν περάσει οι 19 εβδομάδες της κύησης, όπως και στις περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις ανωμαλίας του εμβρύου και όταν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της γυναίκας, είτε για σωματική είτε για ψυχική βλάβη, ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης. Δηλώνουμε την απογοήτευσή μας με αυτή την απόφαση, που αντιβαίνει στις αρχές της μη διάκρισης. Σημειώνουμε τη διαφωνία μας με την επίκληση στο αν μια πράξη είναι «ιατρικώς απαραίτητη» ως λόγο στον οποίο στηρίζεται η απόφαση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

«Ένιωσα αποτυχημένη μαμά, όταν το παιδί μου γεννήθηκε με σπάνια δυσμορφία»

Πανσέληνος του Ελαφιού: Από πού πήρε το όνομά του το ολόγιομο φεγγάρι του Ιουλίου

Μοναδικό θέαμα: Αυτή είναι η βαθύτερη φωτογραφία του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ (εικόνα+vid)