«Είμαι μεγάλη για να αποκτήσω ένα παιδί;»

"Είμαι μεγάλη για να αποκτήσω ένα παιδί;"

Είναι μια σκέψη που σχεδόν κάθε γυναίκα κάνει μεγαλώνοντας. Και να μη θέλει δηλαδή, θα φροντίσουν κάποιοι άλλοι με δήθεν καλοπροαίρετα σχόλια. «Και πότε λέτε για παιδάκι;» αν έχεις σχέση ή είσαι παντρεμένη ή «Άντε και τώρα να βρεις κι ένα καλό παιδί να κάνεις οικογένεια».

Και κάπως έτσι, προσθέτει άλλο ένα βάρος, αυτό του ότι μέχρι τα 35 -το πολύ-πρέπει να έχεις κάνει παιδί.

Γράφει η σύμβουλος ψυχικής υγείας κ. Μάρω Μανιού.

Και μπορεί, όντως, κι εσύ η ίδια αυτό να εύχεσαι να σου συμβεί. Όμως στη λίστα με τις προτεραιότητες σου μπορεί να είναι να χτίσεις μια καριέρα, να ταξιδέψεις, να βρεις τον άνθρωπο που θα ήθελες για να δημιουργήσεις οικογένεια.

Απέναντι σε μια κοινωνία που διαρκώς αλλάζει, η ηλικία που μια γυναίκα γίνεται μητέρα για πρώτη φορά έχει μετατεθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό που θεωρείται όμως κατακριτέο από κάποιους δεν είναι η ηλικία, αλλά η τάση του να βάζεις άλλες επιθυμίες πάνω από αυτή της μητρότητας.

Βιολογικά και πρακτικά, αν μια γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος μετά τα 35, η γονιμότητα της μειώνεται και οι αντοχές της εξασθενούν. Βάζοντας και τα επίπεδα γονιμότητας στην εξίσωση, είναι η ηλικία που σου έχουν μείνει περίπου 20.000 ωάρια σε σχέση με τα 300.000 που είχες στην εφηβεία. Ενώ στα 40+ ο αριθμός πέφτει στα 1.000 -2.000 ωάρια, εκ των οποίων δεν θα είναι όλα γόνιμα. Τα στατιστικά όμως δείχνουν ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Εurostat το 2015, η πλειοψηφία των Ελληνίδων κάνουν το πρώτο τους παιδί μετά τα 30. Για την ακρίβεια το 51,9% των Ελληνίδων αποκτούν το πρώτο τους παιδί μεταξύ 30 με 39 ετών. Ενώ το 40,8% μεταξύ 20 με 29 ετών. Κάτω των 20 ετών κάνει παιδί μόνο το 3,2% και άνω των 40 το 4,1%.

Από το 2012 έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που αποκτούν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία 40-45 έτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν μείνετε έγκυος από τα 35 και μετά, σε ιατρικούς όρους, θεωρείστε «προχωρημένης ηλικίας» και μπαίνετε σε κατηγορία Κύηση Υψηλού Κινδύνου.
Η εγκυμοσύνη μετά τα 35, ειδικά όταν είναι η πρώτη για τη γυναίκα, συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα καισαρικής, παρατεταμένου τοκετού ή εμβρύου με χρωμοσωμικές ανωμαλίες (π.χ. σύνδρομο Down)», αναφέρουν κάποια ιατρικά άρθρα.

Επιπλέον, αυξάνεται ο κίνδυνος αρτηριακής πίεσης, συγκριτικά με γυναίκες δέκα χρόνια νεώτερες ενώ και ο διαβήτης κύησης είναι δύο με τρεις φορές συχνότερος. Λόγω αυτών, υποβάλλεστε σε περισσότερες εξετάσεις.

Πολλοί ιατροί γυναικολόγοι δεν υποστηρίζει ότι μια εγκυμοσύνη μετά από αυτή την ηλικία δεν έχει ρίσκα και δυσκολίες. Αλλά εξηγούν ότι ο λόγος που τα 35 αποτελούν το όριο είναι επειδή από αυτή την ηλικία και μετά αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης ή ανάπτυξης συνδρόμου Down στο μωρό.

Εξίσου αυξημένες είναι και οι πιθανότητες αποβολής από την αμνιοπαρακέντηση, δηλαδή το διαγνωστικό τεστ που γίνεται για να ανιχνευτούν οποιεσδήποτε χρωμοσωμικές ανωμαλίες (συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Down) στο έμβρυο και πραγματοποιείται λαμβάνοντας υγρό από τον αμνιακό σάκο.

«Αυτό που λέω εγώ στις ασθενείς μου είναι ότι, βιολογικά, οι γυναίκες είναι φτιαγμένες ώστε να αποκτούν παιδιά όταν διανύουν τη δεκαετία των 20. Ποτέ όμως δεν ήμουν υπέρμαχος της άποψης ότι αυτή η «διαδικασία» πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι τα 35», αναφέρει η Δρ. Streicher.

Και με το θέμα της γονιμότητας τι γίνεται; Ίσως να μην μπορείτε να κάνετε πολλά με τον αριθμό και την ποιότητα των ωαρίων σας, αλλά αν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος και να έχετε μια κύηση με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπλοκές σε αυτή την ηλικία, φροντίστε να κάνετε τα προφανή. Να τρέφεστε υγιεινά, να ασκείστε, να αποφεύγετε το κάπνισμα, συμβουλεύουν πολλοί γυναικολόγοι!

Σε περίπτωση που σκοπεύετε να κάνετε το πρώτο σας παιδί στη δεκαετία των 30, αλλά μέσα στα σχέδια σας είναι κι ένα δεύτερο παιδί, η Δρ. Streicher συμβουλεύει ότι οι δύο εγκυμοσύνες μάλλον πρέπει να έχουν μικρή χρονική απόσταση η μία από την άλλη.

 Η ευτυχία που θα σας πλημμυρίσει τότε είναι ίδια, είτε είστε 20, είτε 35+

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε ξεκάθαρα να γίνετε μητέρα ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησης σας. Αρκεί φυσικά να είναι μια απόφαση που θα πάρετε ευσυνείδητα και με πλήρη επίγνωση τόσο των συνθηκών που μπορεί να βιώσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο όμως και των συναισθημάτων θα νιώσετε όταν πάρετε για πρώτη φορά το μωρό σας στην αγκαλιά σας. Γιατί η ευτυχία που θα σας πλημμυρίσει τότε είναι ίδια, είτε είστε 20, είτε 35+.

Πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον γυναικολόγο μας, ο οποίος μπορεί να μας μιλήσει για την γονιμότητά μας, για μεθόδους όπως η κατάψυξη ωαρίων και άλλα.
Πάντα να θυμόμαστε πως κάθε γυναίκα και κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και διαφορετικός. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πως «α σε εκείνη πέτυχε ή όχι άρα και σε εμένα θα γίνει το ίδιο»

Διαβάστε ακόμα: