Κλιματική Αλλαγή: Οι νέοι της Κύπρου μάχονται υπέρ του περιβάλλοντος (φωτογραφίες)

Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή γίνεται εντονότερη, καθώς τα προβλήματα συνεχώς αυξάνονται και τα καιρικά φαινόμενα γίνονται σφοδρότερα.

Η Κύπρος, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, δεν μπορεί να απέχει από όλα αυτά. Πλέον, η κατάσταση είναι πολλή σοβαρή και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το παράδειγμα σε όλους δίνουν οι νέοι της Κύπρου, οι οποίοι συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο Smile και εκπροσώπησαν επάξια το νησί μας.

Το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο “Smile”

Στη Λωζάνη της Ελβετίας, πραγματοποιήθηκε το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο με τίτλο Smile (Summer Meeting in Lausanne Europe) του Fridays for Future, όπου έλαβαν μέρος οι εκπρόσωποι Κινημάτων από κάθε χώρα, που διαδηλώνουν για την κλιματική αλλαγή.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να αποφασιστεί το μέλλον και η πορεία ολοκλήρου του παγκόσμιου Κινήματος, αλλά ταυτόχρονα και η εκπαίδευση όλων των συμμετεχόντων για την κλιματική αλλαγή.

Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο από το Youth for Climate Cyprus, μια ανεξάρτητη ομάδα νέων, που στόχο έχει την αφύπνιση της Κυβέρνησης, της Βουλής και ευρύτερα της πολιτείας για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Το Youth for Climate κινείται μαζί με 110 χώρες και περισσότερους από δύο εκατομμύρια νέους, μετά την πρωτοβουλία της Σουηδής 16χρόνης Greta Thunberg, που απέργησε για εβδομάδες κάθε Παρασκευή έξω από τη Βουλή της Σουηδίας. Απ’ εκεί, ξεκίνησε μία σειρά από διαδηλώσεις κάτω από το όνομα Fridays for Future (Παρασκευές για ένα Μέλλον), που εξαπλώθηκαν σε όλο τον πλανήτη.

Η κλίμακα της κινητοποίησης αντικατοπτρίζει το πόσο επείγουσα και τρομακτική είναι η απειλή της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, της οποίας το μέλλον είναι αβέβαιο.

Οι νέοι που εκπροσώπησαν την Κύπρο

Τέσσερα νέα παιδιά εκπροσώπευσαν το νησί μας στην Ελβετία. Σε δηλώσεις τους στον reporter.com.cy, τονίζουν ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει πιο ενεργή σε περιβαλλοντικά θέματα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι το νησί μας πρέπει να είναι ηγέτης σε κινήσεις υπέρ του περιβάλλοντος και όχι ουραγός!

Διαβάστε τα όσα είπαν

Τι αντίκτυπο έχει η κλιματική αλλαγή για την Κύπρο; 

«Η Κύπρος θεωρείται ως hotspot της κλιματικής αλλαγής λόγω της γεωγραφικής μας τοποθεσίας. Συγκεκριμένα, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πιο έντονες στην Κύπρο παρά στον υπόλοιπο κόσμο. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, χωρίς ουσιαστική αλλαγή στις στρατηγικές και συνήθειες μας, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας που θα αγγίζει τους 1.5 βαθμούς Κελσίου, δεν θα μπορεί να αποφευχθεί.

Η Κύπρος, λόγω της κρισιμότητας της, θα βιώσει την τριπλάσια αύξηση θερμοκρασίας, μέχρι και 4.5 βαθμούς Κελσίου, όπως αναφέρεται στο RCP 8,5 scenario της Συμφωνίας των Παρισίων του 2015. Άλλο τρανταχτό παράδειγμα της κλιματικής κρίσης στην Κύπρο το γεγονός ότι πέρσι 100 από τις 365 μέρες ο αέρας στην Κύπρο ήταν μολυσμένος λόγω της ερημοποίησης του Νησιού μας.  

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης;  

«Η Κύπρος, μια μικρή χώρα με τόση ηλιοφάνεια μπορεί κάλλιστα να δείξει το καλό παράδειγμα στις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη. Όχι μόνο δεν ηγούμαστε, θέτοντας πιο ψηλούς στόχους, αλλά κάνουμε το ελάχιστο δυνατό και προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε χαλαρώσεις στους στόχους μας.  

Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην πλήρη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενός απομονωμένου συστήματος, αλλά η τεχνολογία για να πετύχουμε την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα υπάρχει ήδη. Άλλα απομονωμένα δίκτυα και νησιά, όπως η Χαβάη, έχουν ήδη δεσμευτεί και δουλεύουν προς αυτό το στόχο σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Φυσικά, για να πετύχουν αυτό το στόχο, έχουν αφιερώσει και τους απαραίτητους πόρους, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της Κύπρου.

Αν λοιπόν το επιχείρημα των τεχνολογικών εμποδίων δεν είναι βάσιμο, μπορούμε να θεωρούμε τις δυσκολίες μιας μετάβασης, που όντως υπάρχουν, πιο σημαντικές από την καταστροφή των οικοσυστημάτων και την εξαφάνιση πάνω από 1 εκατομμύριο ειδών ή το γεγονός ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν πρόσφυγες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η συζήτηση για την πορεία της Κύπρου για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι, λοιπόν, πολύ λιγότερο τεχνική και πολύ περισσότερο θέμα ηθικής και αξιών». 

Ποια είναι η αξία που προσδίδουμε στην απώλεια εκατοντάδων ζωών λόγω της ρύπανσης του αέρα, στην καταστροφή της βιοποικιλότητας του τόπου μας και στη μαζική μετανάστευση, λόγω των καιρικών συνθηκών που ήδη βιώνουμε στη χώρα μας; Ποια είναι η αξία που προσδίδουμε στην ποιότητα της ζωής των μελλοντικών γενεών;

«Αυτό φαίνεται μέσα από τις προτεραιότητες που θέτει το κράτος μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα.  Δυστυχώς, το προσχέδιο του Σχεδίου Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα, δεν είναι επαρκές για την προστασία του μέλλοντος μας, αφού στηρίζεται κατά κόρον στη χρήση ορυκτών καυσίμων και όχι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (οι στόχοι για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 παραμένουν στο 24% αντί στο 45% και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ακόμα στο 9%).   

Μείωση των ρύπων κατά 45% παγκοσμίως σημαίνει ότι κάποιες χώρες θα χρειαστεί να θέσουν μεγαλύτερους στόχους, καθώς οι φτωχότερες χώρες δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να επενδύσουν στη μείωση αλλά πρέπει να επικεντρωθούν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς πλήττονται ήδη περισσότερο.

Άρα, χώρες όπως Κύπρος με υψηλότερο ΑΕΠ από τον παγκόσμιο μέσο όρο, οφείλουμε να ηγηθούμε και όχι να θέτουμε χαμηλότερους στόχους».

Ποια είναι τα παιδιά που μας εκπροσώπησαν

Η Κύπρος, μέσω του Youth for Climate Cyprus, εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία με τέσσερις νέους.

Πρόκειται για:

  • Τον Νικόλα Μούρο, 18 ετών, ιδρυτή και συντονιστή του Youth for Climate Cyprus.

Ο Νικόλας είναι απόφοιτος Λυκείου και ασχολείται με το χορό-θέατρο και την φωτογραφία, ενώ θα σπουδάσει Γεωγραφία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  • Την Μαρία Λαδομμάτου, 19 ετών, εθελόντρια στο Youth for Climate Cyprus.

Η Μαρία είναι απόφοιτος λυκείου. Θα σπουδάσει κοινωνιολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ενδιαφέρουν τα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η αειφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη και εγκληματολογία, καθώς και η μουσική και τέχνη. Πριν πάει για σπουδές θα αφιερώσει ένα χρόνο ως εθελόντρια.

  • Την Έμιλυ Πέτρου, 17 ετών, εθελόντρια στο Youth for Climate Cyprus.

Η Έμιλυ είναι μαθήτρια της 3ης Λυκείου. Ασχολείται με τις πολιτικές επιστήμες, την κοινωνιολογία, την κλιματική αλλαγή, την ποίηση, την μουσική και την λογοτεχνία. Σκοπεύει να σπουδάσει διεθνείς σχέσεις στο μέλλον.

  • Την Κυτία Χατζηδημητρίου Φόλμαν, 19 ετών, εθελόντρια στο Youth for Climate Cyprus.

Η Κυτία είναι απόφοιτος Λυκείου. Θα σπουδάσει φυσικές επιστήμες αφότου ταξιδέψει και κάνει εθελοντισμό για ένα χρόνο. Ελπίζει ότι στο μέλλον θα μπορέσει να δημιουργήσει μια Διεθνή ΜΚΟ.