Κίνδυνος υποσιτισμού για τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό

Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, τα παιδιά που παραλείπουν συχνά το πρωινό γεύμα τους, έχουν αυξημένη πιθανότητα να μη λαμβάνουν τις αναγκαίες ποσότητες ζωτικών θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξή τους. Αντίθετα, όσα παιδιά τρώνε πρωινό σε καθημερινή βάση, λαμβάνουν τις αναγκαίες ποσότητες βιταμινών, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου και άλλων βασικών συστατικών.

Ερευνητές από το Κολέγιο King’s και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Nutrition», ανέλυσαν στοιχεία για 802 παιδιά ηλικίας 4-10 ετών και 884 παιδιά ηλικίας 11-18 ετών. Ως επαρκές πρωινό θεωρήθηκε η κατανάλωση τουλάχιστον 100 θερμίδων μεταξύ 6:00-9:00 το πρωί.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν ένα στα τρία παιδιά (32%) που παρέλειπαν το πρωινό γεύμα, δεν λάμβαναν την ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα σιδήρου (έναντι ποσοστού 4% για τα παιδιά που έτρωγαν κανονικά το πρωί). Ανάλογες ελλείψεις υπήρχαν και για το ασβέστιο (19% έναντι 3%) και το ιώδιο (22% έναντι 3%).

«Η νέα μελέτη δείχνει ότι το πρωινό είναι το κλειδί για τους γονείς που θέλουν να είναι σίγουροι ότι τα παιδιά τους κάνουν τη διατροφή που χρειάζονται», δήλωσε η Δρ. Γκέρντα Ποτ, λέκτορας Διατροφολογίας και επικεφαλής της έρευνας.

Στη Βρετανία, σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 6,5% των παιδιών 4-10 ετών δεν τρώνε ποτέ πρωινό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο (σχεδόν 27%) για τα παιδιά 11 έως 18 ετών. Τα κορίτσια είναι πιθανότερο να μην καταναλώσουν πρωινό σε σύγκριση με τα αγόρια, ενώ το ίδιο ισχύει για τα φτωχότερα παιδιά σε σχέση με τα πλουσιότερα. Ανεξαρτήτως ηλικίας, το 14% των αγοριών έναντι 19% των κοριτσιών δεν τρώνε ποτέ πρωινό, ενώ περίπου το 50% χάνουν το πρωινό κάθε λίγες ημέρες.