Κιμ Πικ: Το παιδί που γεννήθηκε με έναν «υπέροχο εγκέφαλο» και ενέπνευσε τον «Άνθρωπο της Βροχής»

Κιμ Πικ: Το παιδί που γεννήθηκε με τον «υπέροχο εγκέφαλο» που ενέπνευσε τον «Άνθρωπο της Βροχής»

Ολόκληρος ο πλανήτης έμαθε για εκείνον μέσα από την εμβληματική ταινία «Rain Man» («Ο Άνθρωπος της Βροχής»), η οποία η οποία εν μέρει απεικόνιζε το ταλέντο και την τραγωδία του.

Ο Κιμ Πικ έχει μια συναρπαστική ιστορία που μας θυμίζει ότι όλα τα ανθρώπινα όντα είναι υπέροχα με το δικό τους διαφορετικό τρόπο.

Ο πραγματικός «άνθρωπος της βροχής», Κιμ Πικ, ενέπνευσε την κύρια πλοκή και το σενάριο αυτής της ταινίας. Ωστόσο, η πραγματική του ζωή ήταν διαφορετική από αυτή που απεικονίζει η ταινία.

Η συγκεκριμένη ταινία σηματοδότησε ένα ορόσημο όχι μόνο στην ιστορία του κινηματογράφου αλλά και στη ζωή του χαρακτήρα που την ενέπνευσε.

Ίσως η ιστορία του Κιμ Πικ να είναι πιο συναρπαστική από την ιστορία του «Ανθρώπου της βροχής». Τόσο πολύ ώστε να υπολογίζεται ότι περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι τον αναζήτησαν μετά την ταινία, απλά για να συναντηθούν μαζί του.

Επιπλέον, γυρίστηκαν αρκετά ντοκιμαντέρ για την περίπτωσή του. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η NASA ήθελε να μάθει περισσότερα για αυτόν τον γλυκό άνθρωπο, προκειμένου να καταλάβει γιατί ενέπνευσε μία από τις καλύτερες ταινίες του εικοστού αιώνα.

γεννηθηκε με σοβαρη αναπηρια

Ο Κιμ Πικ γεννήθηκε το 1951 χωρίς τον ιστό του εγκεφάλου που συνδέει το αριστερό με το δεξί ημισφαίριο.  Ο νευρολόγος που είχε εξετάσει το παιδί ήταν κάθετος: ο Κιμ δεν θα μπορούσε να μιλήσει, να διαβάσει και να ζήσει μια ζωή όμοια με τον συνομήλικων του.

Η προτροπή του γιατρού προς τους γονείς ήταν μία: να τον αφήσουν σε ίδρυμα και να συνεχίσουν την ζωή τους.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ήταν επιλογή για τον Φραν. Η ζωή του ήταν δίπλα στον Κιμ και έβαλε στόχο να τον δει να ξεδιπλώνει τις εντυπωσιακές του ικανότητες, που ήταν πολλές.

Γιατί ο Κιμ δεν ήταν απλά ένα αγόρι με αναπτυξιακές δυσκολίες, ήταν ένα αγόρι που έπασχε από το λεγόμενο «σύνδρομο του σοφού» (επιστημονικά Σαβάντ). Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει το χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός προσώπου που φέρει μια σοβαρή αναπτυξιακή δυσκολία σε συνδυασμό με μια εξαιρετική ικανότητα.

το «εβερεστ της μνημησ»

Μέχρι την ηλικία του ενός έτους, μπορούσε να απομνημονεύσει κάθε βιβλίο που του διάβαζαν οι γονείς του. Αυτή η δεξιοτεχνία τους εξέπληξε τόσο πολύ που δεν ήξεραν πώς να το χειριστούν.

Οι γονείς του Κιμ Πικ παρατήρησαν ότι ο γιος τους θα μπορούσε να μάθει και να θυμάται άφθονες πληροφορίες, ακόμη και αν του το διάβαζαν για μία μόνο φορά. Όταν διάβαζε ο ίδιος ένα βιβλίο, θα το διαβάσει τόσο καλά ώστε ποτέ δεν θα το ξαναχρειαστεί, επειδή το είχε απομνημονεύσει στο σύνολό του.

Όταν ήταν μόλις τριών ετών, έμαθε να συμβουλεύεται το λεξικό.

Διάβαζε τις έννοιες των λέξεων και τις μάθαινε αμέσως. Κάποιοι λένε ότι μπόρεσε να απομνημονεύσει τον εντυπωσιακό αριθμό των 9.000 βιβλίων. Είχε τη δυνατότητα να διαβάσει μια σελίδα με το δεξί του μάτι και την άλλη με το αριστερό. Το έκανε επίσης με πολύ γρήγορο ρυθμό: ήταν σε θέση να διαβάσει δύο πλήρεις σελίδες σε μόλις δέκα δευτερόλεπτα.

Ο πατέρας του τον αποκαλούσε «Kimputer» (ένας συνδυασμός του ονόματός του και της λέξης computer), καθώς αποτελούσε κάτι σαν σκληρό δίσκο, που μέσα του αποθηκευόταν αδιανόητα μεγάλος αριθμός γνώσεων: ιστορία, γεωγραφία, αθλητικά, επιστήμη, λογοτεχνία.

Ο Κιμ μπορούσε να απομνημονεύσει τηλέφωνα, ταχυδρομικούς κωδικούς, να ακούσει ένα κομμάτι κλασικής μουσικής και να πει πότε γράφτηκε, πότε γεννήθηκε και πότε πέθανε ο συνθέτης του. Μπορούσε να δώσει οδηγίες για κάθε προορισμό, κάτι σαν κινητό GPS και ήταν παθιασμένος με την αριθμητική, εντυπωσιάζοντας κάθε φορά με τους μαθητικούς του υπολογισμούς.

Αν πχ. γνώριζε την ημερομηνία γενεθλίων κάποιου μπορούσε να υπολογίσει τη μέρα που είχε γεννηθεί και να υπολογίσει την ημέρα που θα έπεφταν τα γενέθλια του τη χρονιά που έκανε τους υπολογισμούς.

Έτσι, τον αποκάλεσαν το «Έβερεστ της μνήμης».

Η διαφορά με τον Rain Man

Αντίθετα με τον «άνθρωπο της βροχής» της ταινίας, ο Κιμ ήταν ένα πολύ στοργικό πρόσωπο. Απολάμβανε την κοινωνική επαφή και ανταποκρινόταν με κατανόηση και αγάπη σε όλους όσοι επικοινωνούσαν μαζί του.

Παρ’ όλο που είχε μια εκπληκτική μνήμη, δεν μπορούσε να βγάλει συμπεράσματα από τα πράγματα που διάβαζε ή να εφαρμόσει τις μαθηματικές του γνώσεις σε άλλες δραστηριότητες εκτός από υπολογισμούς.

Επιπλέον, είχε διαφορετικά κινητικά προβλήματα. Για παράδειγμα, δεν μπορούσε να περπατήσει έως ότου έγινε τεσσάρων χρονών. Επίσης, ακόμη και μετά την ενηλικίωση δεν μπορούσε να κουμπώσει το πουκάμισό του ή να δέσει τα παπούτσια του.

Ο Μπάρι Μόροου, ο σεναριογράφος της ταινίας «Ο άνθρωπος της βροχής», τον συνάντησε τυχαία σε μια εκδήλωση για ΑμΕΑ. Ο Μόροου είχε ήδη κάνει μια ταινία για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η συνάντηση του με τον Κιμ άλλαξε τα πάντα.

Αυτή η συνάντηση τον οδήγησε να γράψει το σενάριο για την ταινία Ο άνθρωπος της βροχής. Ο Ντάστιν Χόφμαν, ο ηθοποιός που απεικόνισε τον χαρακτήρα, συναντήθηκε επίσης με τον Κιμ και εξέφρασε σε πολλαπλές αφορμές τον θαυμασμό του. Ευχαρίστησε δημοσίως τον Πικ για τη συμβολή του όταν κέρδισε το Όσκαρ για τις επιδόσεις του σε αυτή την ταινία.

Όσο για τον Κιμ Πικ, η φήμη χτύπησε και την πόρτα του. Ο πατέρας του λέει ότι αυτό άσκησε μια θετική επιρροή στη ζωή του δεδομένου ότι του επέτρεψε να κάνει πολλούς φίλους. Αυτός ο υπέροχος άνθρωπος ήρθε στον κόσμο για να μας διδάξει κάτι περισσότερο για τα ανθρώπινα παράδοξα.

Ο Κιμ Πικ πέθανε στις 19 Δεκεμβρίου 2009 σε ηλικία 58 ετών από καρδιακή προσβολή αφήνοντας συντετριμμένο τον πατέρα του Φραν, που έφυγε από τη ζωή πέντε χρόνια αργότερα σε ηλικία 88 ετών.

Η ταινία «Rain Man» κυκλοφόρησε στου κινηματογράφους στις 16 Δεκεμβρίου 1988 σε σκηνοθεσία Μπάρι Λέβινσον και σενάριο Μπάρι Μόροου και Ρόναλντ Μπας, με τους Ντάστιν Χόφμαν, Τομ Κρουζ και Βαλέρια Γκολίνο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Έλαβε εξαιρετικές κριτικές την εποχή που κυκλοφόρησε κυρίως για την ερμηνεία του Χόφμαν και το σενάριο. Έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 354,8 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Χόφμαν και Πρωτότυπου Σεναρίου.

Διαβάστε επίσης:

«Έτσι πνίγηκε το ανιψάκι μου»: Μαμά προειδοποιεί για τη ζώνη στήριξης κεφαλιού στο παιδικό κάθισμα

«Αν δεν είχα λεφτά να στείλω το παιδί μου σε κέντρο απασχόλησης θα πέθαινε»

Γονείς δώρισαν έμβρυα σε ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί