Κατοικίδια ζώα, κάτι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των παιδιών μας!

Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης στη συνέντευξη που ακολουθεί με την εγγεγραμμένη σχολική/εκπαιδευτική ψυχολόγο Ειρένα Αναστασίου μας ενημερώνει για τα οφέλη που προσφέρει ένα κατοικίδιο ζώο στα παιδιά μας.

Πως βοηθάει κυρία Αναστασίου ένα κατοικίδιο το παιδάκι μας. Ποια οφέλη του προσφέρει;

«Αγαπητέ μου Λουκά, σε ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεις να μιλήσουμε για την σημαντικότητα των κατοικίδιων σε σχέση με τα παιδιά. Ένα κατοικίδιο μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά σε μια οικογένεια, να διευκολύνει και να μάθει στα παιδιά τόσο δεξιότητες φροντίδας, αλλά και να ενισχύσει τη διαδικασία ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης.

Δηλαδή, το κατοικίδιο έρχεται στο σπίτι από τη στιγμή που οι γονείς αποφασίζουν από κοινού ότι ήρθε η στιγμή για να αποκτήσουν ακόμη ένα μέλος μέσα στο σπίτι. Το κατοικίδιο είναι κι αυτό ένας οργανισμός όπως και οι άνθρωποι που χρειάζεται φροντίδα και παρουσία.

Έτσι, ξεκινά μια διαδικασία δημιουργίας ενός προγράμματος μέσα στο σπίτι που περιλαμβάνει και το κατοικίδιο. Μέσα στον προγραμματισμό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά με την ανάθεση ευθυνών όπως πχ το τάισμα, η βόλτα, το παιχνίδι κ.α.

Μπορούμε να αντιληφθούμε από αυτά ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο προς τα παιδιά όσο και προς την ευρύτερη οικογένεια, η οποία αποκτά μια κοινή αναφορά μέσα από την οποία θα χρειαστεί να συνεργαστεί, να κουβεντιάσει αλλά και να φροντίσει το κατοικίδιο.

Ταυτόχρονα, επειδή τα κατοικίδια αλληλοεπιδρούν με τους ανθρώπους, κι αυτά με τη σειρά τους θα δείξουν στο παιδί την ευχαρίστηση, την παιχνιδιάρικη διάθεση και σιγά σιγά αναπτύσσεται μια σχέση μέσα από την οποία αντλούνται τα πιο πάνω οφέλη».

Kάπου διάβαζα ότι έρευνες έχουν δείξει ότι τα μοναχοπαίδια επωφελούνται πολύ από την ύπαρξη κατοικίδιου στο σπίτι. Τι έχετε να πείτε εσείς για αυτό;

«Το κεφάλαιο παιδιά που μεγαλώνουν μόνα τους είναι από μόνο του μια ξεχωριστή κουβέντα που περιλαμβάνει και το θέμα του κατοικίδιου. Η παρουσία ενός κατοικίδιου στο σπίτι έχει τα ίδια οφέλη σε κάθε παιδί είτε υπάρχουν αδέλφια είτε όχι.

Η σχέση που δημιουργείται μεταξύ του κάθε μέλους της οικογένειας με το κατοικίδιο είναι ξεχωριστή, πόσο μάλλον για ένα παιδί που μεγαλώνει μόνο του. Αναπτύσσει την ενσυναίσθηση και τη σημαντικότητα του πως η δική του συμπεριφορά π.χ αν θα το ταϊσει ή όχι, επηρεάζει και το κατοικίδιο.

Επιπλέον, αποκτά ένα είδος παρέας, παίζει μαζί του και μαθαίνει την έννοια των ορίων και των δυνατοτήτων. Προφανώς ένα κατοικίδιο δεν θα παίξει όπως παίζουν δυο παιδάκια μεταξύ τους, έτσι το παιδί θα μάθει και με άλλους τρόπους να προσαρμόζεται αλλά και να κατανοεί τον άλλον».

Θα ήθελα να σταθούμε λιγάκι και στο ότι το κατοικίδιο μαθαίνει παράλληλα στο παιδί την αξία της υπευθυνότητας. Πείτε μας περισσότερα για αυτό

«Η υπευθυνότητα όπως και οποιαδήποτε άλλη αξία διδάσκεται στο παιδί, ενισχύεται και με την παρουσία ενός κατοικίδιου. Υπεύθυνοι μαθαίνουμε να γινόμαστε και σιγά σιγά να είμαστε, καθημερινά μέσα από τις επιλογές και τις αποφάσεις που παίρνουμε. Έχοντας ένα κατοικίδιο στο σπίτι, η υπευθυνότητα γίνεται στοχευμένη. Μαθαίνοντας να τηρούνται αυτά που χρειάζεται ένα κατοικίδιο τότε και το παιδί αισθάνεται ικανοποιημένο και εδραιώνεται μέσα του και η αξία της υπευθυνότητας».

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί να κατανοήσει την απώλεια του κατοικίδιου;

«Η απώλεια είναι μέρος της ζωής μας και τα παιδιά, είτε έμμεσα είτε άμεσα, έρχονται αντιμέτωπα με αυτή τη συνθήκη. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το παιδί δημιουργεί μια συναισθηματική σχέση με το κατοικίδιο του, έτσι αναπόφευκτα η απώλειά του θα συνοδεύεται και από δύσκολα συναισθήματα που πιθανόν να εκφράζονται με κλάμα, ένταση, αποφυγή συζήτησης για το κατοικίδιο κ.α.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν με ειλικρίνεια και απλά λόγια για την έννοια της απώλειας και για το τι έχει συμβεί στο κατοικίδιο. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι βοηθητικό για τα παιδιά να «αποχαιρετήσουν» τον μικρό τους φίλο φτιάχνοντας μια κάρτα ή γράφοντας κάτι. Πάλι, κάτι τέτοιο κρίνεται βάση των αναγκών του κάθε παιδιού ξεχωριστά και με το πως βιώνει την απώλεια».

Στην περίπτωση που σκεφτόμαστε να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο, πριν πάρουμε την απόφαση αυτή, είναι σημαντικό να μιλήσουμε με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή για να μας ενημερώσει σχετικά με τις ευθύνες και την φροντίδα που θα αναλάβουμε;

«Κάθε αλλαγή χρειάζεται και την κατάλληλη προετοιμασία. Έτσι και η απόκτηση του κατοικίδιου έχει απαιτήσεις και ανάλογα με το τι κατοικίδιο θα αποκτήσει η οικογένεια θα πρέπει να ενημερωθεί και για τις ανάγκες του. Αν αναφερόμαστε στους σκύλους, καλό θα ήταν να μιλήσουμε με κάποιον που είναι γνώστης για να μας κατατοπίσει.

Οι γάτες είναι πιο αυτόνομες, εκτός και αν έχουν πιο ιδιαίτερες ανάγκες. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να πούμε ότι υπάρχουν πολλά τετράποδα που ψάχνουν για οικογένεια και βρίσκονται στα καταφύγια. Έτσι, αν κάποιος αποφασίσει να προχωρήσει με την απόκτηση κατοικίδιου θα μπορούσε να επισκεφθεί ένα τέτοιο χώρο και να γνωρίσει από κοντά το μελλοντικό του κατοικίδιο και να ενημερωθεί για ότι χρειάζεται».

Διαβάστε επίσης:

Break The Maze Dance Festival: Το μεγαλύτερο urban dance event της Κύπρου!

Επιτακτική η ανάγκη ανέγερση νέων σχολικών μονάδων στην Πάφο