Καραϊσκάκειο Ίδρυμα: Προβλήματα στη δωρεά μυελού των οστών προκάλει η πανδημία

Τεράστια προβλήματα στη διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών έχει προκληθεί, λόγω των συνθηκών και των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν για την αναχαίτιση της πανδημίας CORVID-19, σύμφωνα με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, το οποίο ωστόσο αναφέρει ότι το προσωπικό του αρχείου σε συνεργασία με το Αιματολογικό Τμήμα και το Εργαστήριο Μεταμοσχεύσεων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προμηθεύσουν μοσχεύματα σε ασθενείς, που περιμένουν για μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Σε ανακοίνωσή του, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα αναφέρει ότι παρόλες τις αντίξοες συνθήκες εξακολουθεί να εργάζεται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ σημειώνει ότι μέρος του προσωπικού εργάζεται από το σπίτι για ανάλυση δεδομένων και προετοιμασία εκθέσεων αποτελεσμάτων ασθενών.

2386 εξειδικευμένες εξετάσεις το πρώτο τρίμηνο του 2020

Όπως προσθέτει το πρώτο τρίμηνο του 2020 εκτελέστηκαν στα εργαστήρια του Ιδρύματος δύο χιλιάδες τριακόσιες ογδόντα έξι (2386) εξειδικευμένες εξετάσεις εκ των οποίων οι χίλιες πεντακόσιες σαράντα δύο (1542) αφορούσαν ασθενείς με αιματολογικές και άλλες κακοήθειες, ενώ άλλες διακόσιες δεκαέξι (216) τη διερεύνηση σπάνιων γενετικών νοσημάτων.

Εξηγεί ότι τα αιματοογκολογικά περιστατικά αφορούσαν ασθενείς από τα δημόσια νοσηλευτήρια, ιδιώτες αιματολόγους και περιστατικά από τα κατεχόμενα, για να συμπληρώσει ότι τα ογκολογικά περιστατικά αφορούσαν ενήλικες ασθενείς και ασθενείς της παιδοογκολογικής κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Εξάλλου, υπογραμμίζει ότι σημαντική μείωση σήμερα, παρουσιάζεται στις δραστηριότητες του αρχείου δοτών, ιδιαίτερα μετά την αναστολή των εκδηλώσεων εγγραφής νέων εθελοντών δοτών, καθώς και της συλλογής μοσχευμάτων αίματος ομφάλιου λώρου.

«Το προσωπικό του αρχείου σε συνεργασία με το Αιματολογικό Τμήμα και το Εργαστήριο Μεταμοσχεύσεων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προμηθεύσουν μοσχεύματα σε ασθενείς που περιμένουν για μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δυστυχώς μετά τη τεράστια αναστάτωση που δημιουργήθηκε στα κέντρα υγείας παγκοσμίως, μαζί με την απαγόρευση πτήσεων, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών», αναφέρει.

Ωστόσο, αναφέρει «συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τη Διεθνή Ένωση Αρχείων Δοτών μυελού των οστών και τους συνεργάτες μας, για να βρίσκουμε λύσεις εκεί και όπου μπορεί να καταστεί δυνατό».