Αγκαλιά «καγκουρό»: Τα σωτήρια οφέλη για τα πρόωρα μωρά και πώς να την εφαρμόσετε

Αγκαλιά «καγκουρό»: Τα σωτήρια οφέλη για τα νεογέννητα και πώς να την εφαρμόσετε

Η 15η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Αγκαλιάς Καγκουρό. Η μέθοδος καγκουρό (kangaroo care) οδηγεί σε βελτίωση των ζωτικών οργάνων των πρόωρων νεογνών, όπως έχει αποδειχτεί από αρκετές μελέτες.

Κάποια απο τα οφέλη, σύμφωνα με την Δρ. Καραολή, επιστημονική σύμβουλο του Συνδέσμου Μωρά Θαύματα, είναι η διευκόλυνση της αύξησης του σωματικού βάρους, η μείωση του άγχους των νεογνών και των μητέρων, η σταθεροποίηση των καρδιακών παλμών, η ρύθμιση τη θερμοκρασίας του σώματος και ο ευκολότερος θηλασμός.

Στόχος του Συνδέσμου  είναι να δημιουργηθούν σύντομα οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές στην Μονάδα ώστε οι μητέρες να μπορούν καθημερινά να προσφέρουν τη μέθοδο καγκουρό στα μωρά τους. 

Αναφέρουμε επίσης και άλλα οφέλη και χαρακτηριστικά τους:

  • Χρησιμοποιήστε τα σαν σαλιάρα για να προστατέψετε τα ρούχα του μωρού σας στο τάϊσμα
  • Μαλακή επιφάνεια για να ξαπλώνετε το μωρό όταν του αλλάζετε πάνα
  • Προστατεύστε με αυτά τα ρούχα σας στο ρεψιματάκι του μωρού
  • Ιδανικά για να σκουπίζετε και να καθαρίζετε το μωρό όταν είστε έξω
  • Δέστε ένα κόμπο στη άκρη για να τα μετατρέψετε σε βρεφική κουβερτούλα ασφαλείας

Πώς να πετύχετε την εφαρμογή της μεθόδου

Αγκαλιάζουμε το μωρό και με τα δύο μας χέρια. Το μωρό φοράει μόνο την πάνα του και έρχεται απευθείας σε επαφή με το δέρμα του γονιού. Στρέφουμε το κεφάλι του μωρού προς τη μία πλευρά, ελαφρώς εκτεταμένο προς το πρόσωπο μας ώστε να έχουμε οπτική επαφή. Η θέση αυτή βοηθάει και στην καλύτερη αναπνοή του μωρού.

Τα χεράκια και τα ποδαράκια του μωρού είναι ελαφρά λυγισμένα έτσι ώστε να βρίσκεται σε θέση «βάτραχου». Κρατήστε το μωρό με ύφασμα ώστε να είναι αρκετά σταθερά. Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι η κοιλιά του μωρού δεν είναι στενόχωρα ώστε να έχει αρκετό χώρο για την κοιλιακή αναπνοή.

Πρέπει να είναι κάπου στο επίπεδο του επιγαστρίου της μητέρας. Με αυτό τον τρόπο η αναπνοή της μητέρας διεγείρει το μωρό.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μέθοδος «Καγκουρό» δεν εφαρμόζεται μόνο από την μητέρα αλλά και τον πατέρα.

Επιπλέον όλα τα οφέλη που αποκομίζει ένα πρόωρο και ελλιποβαρές μωρό από τη συγκεκριμένη μέθοδο, τα αποκομίζει κι ένα τελειόμηνο μωρό.

Η μέθοδος ενισχύει το δεσμό με τον γονιό, μειώνει το άγχος του μωρού που δημιουργείται με την έξοδο του από την «ασφάλεια» της κοιλιάς, θέτει τις βάσεις για ομαλή φυσική, συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξη, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης επεισοδίων άπνοιας, σταθεροποιεί την καρδιακή λειτουργία, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, αυξάνει το ποσοστό επαρκούς θηλασμού.

Διαβάστε επίσης:

Η μικρή Εβελίνα δίνει μάχη με σπάνιο επιθετικό καρκίνο και χρειάζεται τη βοήθειά μας

Σε κρίσιμη κατάσταση η Κύπρια Υπουργός Εργασίας – Μεταφέρθηκε για επέμβαση στην Ελλάδα

Ένα παλιό γήπεδο γέμισε παιδικές φωνές, ατελείωτο παιχνίδι και χαμόγελα