Η «στιγματισμένη» πλευρά της εγκυμοσύνης: Τα πιο συχνά κοινωνικά ταμπού απέναντι στις εγκύους

Στιγματισμένος θεωρείται ο άνθρωπος που δεν γίνεται αποδεκτός ή αντιμετωπίζεται ατιμωτικά. Ο κοινωνικός στιγματισμός μπορεί να «γεννηθεί» από το χρώμα του δέρματος ενός ανθρώπου, τη φυλή, την ανατομική του κατάσταση, τη θρησκεία. Δυστυχώς, και η εγκυμοσύνη, μία γλυκιά περίοδος στη ζωή της γυναίκας, τείνει να συμπεριληφθεί μέσα στο πλαίσιο του κοινωνικού στίγματος.

Μένοντας έγκυος μία γυναίκα, κανείς δεν της εγγυάται την στήριξη από την κοινωνία. Αυτό το ταξίδι δεν είναι πάντα ευχάριστο για όλες τις γυναίκες. Δεν είναι λίγες εκείνες που βιώνουν την απόρριψη, την κριτική και την περιθωριοποίηση σε πολλές περιπτώσεις, αφήνοντάς τις έρμαια του στιγματισμού. Μπορεί να είναι το βάρος τους, το αν είναι παντρεμένες ή όχι, καθώς και η ηλικία τους, που γεμίζουν καχυποψία τον περίγυρο. Ίσως κι εμείς άθελά μας να έχουμε «στιγματίσει» μία τέτοια γυναίκα.

Παρακάτω ακολουθούν οι περιπτώσεις των πιο στιγματισμένων γυναικών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, αλλά και οι τρόποι για να σπάσουν αυτά τα ταμπού.

Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

Στη σύγχρονη εποχή, οι περισσότερες γεννήσεις προέρχονται από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Οι έγκυοι γίνονται αντικείμενο διερευνητικής ματιάς, όταν είναι ανύπαντρες, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιών 18-24. Οι κοινωνία αποδέχεται την εγκυμοσύνη σε μονογαμικές σχέσεις ή όπου οι σύντροφοι είναι μορφωμένοι, οικονομικά σταθεροί και ώριμοι. Όταν νεαρές γυναίκες μείνουν έγκυοι, η κοινωνία τις αντιμετωπίζει ως αμφιβόλου ηθικής, με άγνοια οικογενειακού προγραμματισμού, ανεύθυνες και άμυαλες. Γίνονται στόχος κουτσομπολιών και σνομπάρονται από την οικογένεια, τους συγγενείς, ακόμη και τους φίλους πολλές φορές.

Πώς να χειριστείτε το ταμπού: Το να μείνει μία γυναίκα έγκυος δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού για καμία. Ωστόσο, όταν συμβεί χρειάζεται να αποφασίσει αν θα κρατήσει το παιδί, αν θα το δώσει για υιοθεσία ή θα διακόψει την εγκυμοσύνη. Ενώ όλες αυτές οι αποφάσεις αντιμετωπίζουν το φάσμα του στιγματισμού, αυτό που θα πρέπει να κάνει η μέλλουσα μητέρα είναι να επιλέξει αυτό που είναι καλύτερο για εκείνη και το παιδί της.

Εγκυμοσύνη στην εφηβεία

Μία τέτοια περίπτωση εγκυμοσύνης μπορεί να είναι μία κακή συνέπεια της επιρροής των social media, χρήσης ναρκωτικών ή έλλειψη ενημέρωσης για τις μεθόδους αντισύλληψης. Τόσο η έγκυος έφηβη όσο και οι γονείς της φέρουν την ευθύνη. Η -συντηρητική πολλές φορές- κοινωνία μπορεί καταδικάσει τους εφήβους για προγαμιαίο σεξ και τους γονείς για κακή ανατροφή. Οι έγκυοι έφηβες εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο. Μένουν με λίγους ή καθόλου φίλους, από τη στιγμή που κανείς γονέας δεν θέλει τα παιδιά του να συναναστρέφονται με «κακές επιρροές». Πολύ περισσότερο, αντιμετωπίζουν και κινδύνους επιπλοκών σε περίπτωση τοκετού που μπορεί να οδηγήσουν για παράδειγμα σε εκλαμψία ή θάνατο βρέφους.

Πώς να χειριστείτε το ταμπού: Να είστε φιλικοί απέναντι σε έφηβες μαμάδες που βρίσκονται γύρω σας. Αυτό δεν σημαίνει, ότι ενθαρρύνετε αυτές τις εγκυμοσύνες. Αντιθέτως, δείχνοντας συμπάθεια θα βοηθήσετε να μειωθούν η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το άγχους και τα αισθήματα ενοχής. Μπορείτε, ακόμη, να μιλήσετε ανοιχτά για την σεξουαλική αγωγή και τις ασφαλείς μεθόδους αντισύλληψης

Το στίγμα του βάρους

Μία άλλη ομάδα γυναικών, που αντιμετωπίζει στιγματισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, είναι οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες. Δυστυχώς, οι περισσότερες από τις εμπειρίες αυτές προέρχονται κυρίως από γιατρούς, νοσοκόμες και ψυχολόγους που τις αντιμετωπίζουν ως τεμπέλες, αδιάφορες και με έλλειψη υπευθυνότητας για τη διαχείριση του βάρους τους. Όταν εκτίθενται σε αυτού του είδους την περιθωριοποίηση, νιώθουν ντροπή, ακυρώνουν ραντεβού στο γιατρό, ενώ μπορεί να απομονώνουν τον εαυτό τους από την ίδια την κοινωνία σε μία προσπάθεια να διατηρήσουν την υγεία τους.

Πώς να χειριστείτε το ταμπού: Το να μείνει έγκυος μία γυναίκα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος δεν αποτελεί έγκλημα. Αν και θέτει σε κίνδυνο την υγεία της ίδιας και του αγέννητου παιδιού της, κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να τις αποκαλεί τεμπέλες ή αδιάφορες, κάτι που τις οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Να θυμάσαι, όλα προέρχονται από το πώς εσύ βλέπεις τον εαυτό σου.

Εργαζόμενες εγκυμονούσες

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μία εργαζόμενη έγκυος έρχεται αντιμέτωπη με την απομόνωση από τους συναδέλφους της ή τους προϊσταμένους της. Οι άλλοι εργαζόμενοι ίσως θεωρούν ότι η μητέρα δεν δίνει όλες της τις δυνάμεις στη δουλειά λόγω της κατάστασής της και εκεί αρχίζει το στερεότυπο. Επιπλέον, κάποιοι μπορεί να την κατηγορήσουν ότι δεν θα συνεχίσει τη δουλειά μετά τον τοκετό. Αυτό το στίγμα ενδέχεται να οδηγήσει τις γυναίκες αυτές να θυσιάσουν την εγκυμοσύνη τους για να προστατεύσουν την επαγγελματική τους εικόνα.

Πώς να χειριστείτε το ταμπού: Θα είναι δύσκολο να εργάζεται μία έγκυος γυναίκα μέσα σε ένα μη φιλικό περιβάλλον. Συνεπώς, μπορούν να μάθουν τα δικαιώματά τους και να αποφεύγουν την κακομεταχείριση. Επίσης, μην αφήνετε κανέναν να μεταχειρίζεται την εγκυμοσύνη σας ως ασθένεια.

Άμβλωση

Μερικές μητέρες μπορεί να νιώσουν την ανάγκη να προχωρήσουν σε έκτρωση, εξαιτίας διάφορων συνθηκών. Αυτό, ωστόσο, δεν «κάθεται» καλά στην κοινωνία, που θεωρεί την άμβλωση, παράνομη. Γυναίκες που προχώρησαν σε άμβλωση θεωρήθηκαν αδύναμες, κηλιδωμένες, και ανολοκλήρωτες. Στιγματίζονται από την ώρα που η έκτρωση αντιμετωπίζεται ως ακάθαρτη και παραβιάζει τα ιδανικά της έννοιας της γυναίκας. Προκειμένου να αποφευχθεί ο στιγματισμός, η πλειονότητα των γυναικών που προβαίνουν σε άμβλωση, την κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό. Εκτός από τις γυναίκες, όμως, και το ιατρικό προσωπικό που συμμετέχει στη διαδικασία, στιγματίζεται εξίσου.

Πώς να χειριστείτε το ταμπού: Η κοινωνία πάντα θα έχει έναν ηθικό μπούσουλα χωρίς να νοιάζεται για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφασή σου. Από κει και πέρα, βρες και γίνε φίλη με γυναίκες που έχουν βρεθεί στη θέση σου και από τις οποίες δεν θα γίνεσαι  αντικείμενο σχολίων και στιγματισμού.

Πηγή: babygaga.com