«Μία στις 50εκ. πιθανότητες»: Γυναίκα κυοφορεί δίδυμα σε διαφορετικές μήτρες!

Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες μία γυναίκα να γεννηθεί με δύο μήτρες και να κυοφορήσει ταυτόχρονα και στις δύο.

Η Κelly Fairhurst, όμως, ξεπέρασε τις πιθανότητες και κυοφορεί δίδυμα στις δύο μήτρες της.

Ως «μία στα 50 εκατομμύρια» χαρακτήρισαν οι γιατροί την περίπτωση μιας γυναίκας που ανακάλυψε ότι είχε δυο μήτρες και ήταν έγκυος σε δίδυμα.

Η μέλλουσα μητέρα με ένα από τα μεγαλύτερα παιδιά της

Η Kelly Fairhurst έμαθε πως έχει διφυή μήτρα (uterus didelphys) όταν πήγε για το υπερηχογράφημα των 12 εβδομάδων. Επίσης πληροφορήθηκε πως κυοφορεί δίδυμα, ένα σε κάθε μήτρα.

«Τα δίδυμα θα μπορούσε να είναι μονοζυγωτικά. Η περίπτωση από μόνη της είναι αρκετά σπάνια αλλά μου εξήγησαν πως υπήρχε πιθανότητα μία στα 50 εκατομμύρια να συλλάβω δίδυμα σε κάθε μήτρα», ανέφερε η 28χρονη στη βρετανική Sun.

Διαβάστε ακόμη: Η «στιγματισμένη» πλευρά της εγκυμοσύνης: Τα πιο συχνά κοινωνικά ταμπού απέναντι στις εγκύους

Η Fairhurst, που εξεπλάγη μαθαίνοντας πως διαθέτει επίσης δυο τραχήλους της μήτρας, έχει ήδη δυο κόρες, ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών.

«Με το δεύτερο μωρό μου, μου είπαν πως μπορεί να έχω δίκερο μήτρα, που σημαίνει όχι πλήρως σχηματισμένη. Οπότε όταν πήγα για υπερηχογράφημα, εξεπλάγην μαθαίνοντας πως έχω… δυο», λέει.

«Απλώς σκέφτηκα, «Θεέ μου, τι σοκ». Σε κάνει να νιώθεις απίστευτα ευγνώμων που σου συνέβη κάτι τέτοιο και έχεις την ευκαιρία να κάνεις δυο καταπληκτικά μωρά», προσθέτει.

Μονοζυγωτικά δίδυμα σε κάθε μήτρα

Οι γιατροί είπαν στην Fairhurst, που ζει στο Braintree του Έσσεξ, πως μπορεί να κάνει δυο ξεχωριστές γέννες και το πλάνο είναι να γεννήσει και τα δυο μωρά με καισαρική. 

Η καθηγήτρια Asma Khalil, με ειδικότητα στη μαιευτική, στο νοσοκομείο St George του Λονδίνου, λέει πως η δίδελφης μήτρας είναι πολύ σπάνια.

«Πολλές γυναίκες με ανωμαλίες στην μήτρα δεν γνωρίζουν», λέει και προσθέτει πως μπορεί να το αγνοούν ακόμη και γυναίκες που έκαναν παιδιά, επειδή το σχήμα της μήτρας αλλάζει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης οπότε να μην φανεί στον υπέρηχο.

Η Khalil είπε ότι είναι πιθανό η Fairhurst να κυοφορεί μονοζυγωτικά δίδυμα, που το καθένα αναπτύσσεται σε ξεχωριστή μήτρα. «Μπορεί να συμβεί. Το ωάριο και το σπερματοζωάριο, σε πολύ πρωταρχικό στάδιο, χωρίζονται στα δύο, οπότε εξαρτάται ποιο ωάριο κολλάει σε ποια μήτρα», καταλήγει.

Δείτε πότε θα φέρετε το μωράκι σας στον κόσμο εδώ.

με πληροφορίες από guardian.com