Η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου έφτασε – Γιατί την ονομάζουμε “Blue Monday”;

Αναμφίβολα, η Δευτέρα θεωρείται η πιο δύσκολη μέρα της εβδομάδας, καθώς σηματοδοτεί το τέλος του σαββατοκύριακου και την επάνοδο στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, ονομάζεται Blue Monday, είναι η πιο μελαγχολική μέρα σύμφωνα με ψυχολόγους! Γιατί;

Τι είναι η Blue Monday

Η μέρα αυτή προήλθε από τον ψυχολόγο Dr. Cliff Arnall, ο οποίος το 2005 έφτιαξε μία εξίσωση για να βρει ποια μέρα είναι η χειρότερη του χρόνου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.

Η Blue Monday, λοιπόν, σύμφωνα με το Arnall είναι η σημερινή! Την άποψή του έρχονται να στηρίξουν λίγοι ακόμα επιστήμονες όπως η βρετανίδα οικονομολόγος Jane Clack, ειδική σε θέματα χρεών, η οποία επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές κατά την διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους. 

Η διατροφολόγος Alison Clark τονίζει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και καφεΐνης, που περιέχεται εκτός από τον καφέ στα αναψυκτικά, μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα και πονοκέφαλο και καλό θα ήταν να αποφεύγονται την «Blue Monday» και γενικότερα τον Ιανουάριο, μια και είναι ο μήνας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις μας και την σκληρή πραγματικότητα, μετά την ανεμελιά των Χριστουγέννων.

Μαθηματικοί και άλλοι επιστήμονες, ωστόσο, απορρίπτουν τη θεωρία, αφού η παραπάνω εξίσωση δε “στέκει” και την κατατάσουν στις “ψευδοεπιστήμες”!