Η μόνη συμβουλή που χρειάζεται να ακούσουν όλες οι νέες μαμάδες

«Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη στιγμή που φέρνεις στο σπίτι ένα νεογέννητο μωρό για πρώτη φορά. Ξαφνικά, ολόκληρος ο κόσμος γυρίζει ανάποδα και εσύ βρίσκεσαι να περνάς τις μέρες σου αλλάζοντας πάνες, πλένοντας μπιμπερό και ταΐζοντας το μωρό. Και η στέρηση του ύπνου; Είναι κάτι που δεν είχες φανταστεί ποτέ!», γράφει στο mom.me η μαμά-blogger Risa Kerslake. «Το να είσαι μητέρα ενός νεογέννητου είναι εντελώς εξαντλητικό! Θυμάμαι ότι δεν σηκωνόμουν συχνά από τον καναπέ επειδή ήμουν τόσο κουρασμένη και περνούσα ώρες ολόκληρες θηλάζοντας τη μικρούλα μου, ενώ παράλληλα προσπαθούσα να την κρατήσω ξύπνια. Αλήθεια, γιατί τα μωρά πρέπει να τρώνε τόσο πολύ;

Όλον αυτόν τον καιρό αναζητούσα όρους στο διαδίκτυο, όπως «θηλασμός», «ρουτίνα ύπνου» και άλλα «καυτά» θέματα που απασχολούν τις νέες μαμάδες. Είχα δανειστεί βιβλία από φίλες και συγγενείς, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να με βοηθήσει να τα βγάλω πέρα με αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα που είχαμε φέρει στο σπίτι μας!

Τα μηνύματά μου σε φίλες που είχαν ήδη γίνει μαμάδες αφορούσαν αποκλειστικά αγχωτικές ερωτήσεις γύρω από το θέμα της ανατροφής των παιδιών. Τις ρωτούσα πώς διαχειρίζονταν το πρόγραμμα του ύπνου, το κλάμα και το τάισμα του μωρού. Ήθελα να μάθω αν έκανα καλά που άφηνα το μωρό να κοιμάται στο κρεβάτι μου, επειδή χρειαζόμουν ύπνο απεγνωσμένα!

Και πήρα μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές… Κυρίως από τις φίλες μου, γιατί -ας το παραδεχτούμε- αναζητώντας πληροφορίες μόνες σας, όταν έχετε κοιμηθεί μόνο μισή ώρα, δεν πρόκειται να τα καταφέρετε! Ίσως μερικές μαμάδες να το κάνουν, αλλά εγώ, ήμουν πολύ κουρασμένη και ήθελα απλά κάποιος να μου πει τι έκανε στη δική του περίπτωση. Και οι συμβουλές που πήρα σε αυτές τις πρώτες έξι εβδομάδες ήταν ανεκτίμητες και συνεχίζουν να είναι τέσσερις μήνες αργότερα.

Αν θα μπορούσα να ξεχωρίσω τη Νο1 συμβουλή μου για όλες τις νέες μαμάδες θα ήταν η εξής: Να κάνετε ό,τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς!

Πραγματικά, αυτή η συμβουλή με βοήθησε να διαμορφώσω το δικό μου στυλ ανατροφής και επίσης να διατηρήσω την ψυχική ηρεμία μου. Το 75% των συνομιλιών με τις μαμάδες φίλες μου ξεκινούσε ως εξής: «Δεν ξέρω τίποτα για τα μωρά, εσύ τι έκανες όταν…»

Και νομίζω ότι όλες οι νέες μητέρες αισθάνονται έτσι. Δεν είμαι μόνο εγώ, σωστά;

Οι ερωτήσεις σε άλλες μαμάδες είναι απίστευτα χρήσιμες. Είναι εκεί για να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και να σας δώσουν ιδέες για το πώς τα κατάφεραν εκείνες. Συγκεντρώστε όλες τις συμβουλές που θα πάρετε, αλλά στη συνέχεια φροντίστε να κάνετε ό,τι δουλεύει καλύτερα για εσάς και το μωρό σας. Μην απορρίπτετε και μην υποτιμάτε το μητρικό σας ένστικτο.

Να είστε βέβαιες ότι μεγαλώνετε τα παιδιά σας καλύτερα απ’ όσο νομίζετε, ακόμα κι όταν δεν το αισθάνεστε.

Και θυμηθείτε, είστε μια υπέροχη μαμά!»