Η ίαση στις περιπτώσεις λευχαιμίας σε παιδιά φθάνει μέχρι και το 90%!

Το ποσοστό ίασης στις περιπτώσεις λευχαιμίας σε παιδιά φθάνει μέχρι και το 90%, ενώ στους ενήλικες υπάρχει δρόμος μακρύς για ουσιαστική βελτίωση, δήλωσε χθες η Υπουργός Υγείας, Δρ. Πόπη Κανάρη, η οποία ωστόσο είπε πως η επιστήμη κάνει συνεχή άλματα, γεγονός το οποίο γεμίζει με αισιοδοξία.

Σε χαιρετισμό της στο Ιατρικό Συνέδριο του Παγκύπριου Αντιλευχαιμικού Συνδέσμου «ΖΩΗ», η Δρ. Κανάρη είπε πως «οι λευχαιμίες συνιστούν ένα συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο της ιατρικής επιστήμης, όπου οι προσπάθειες εστιάζουν στα νέα στοχευμένα καινοτόμα φάρμακα, στις νέες μεθόδους εντοπισμού του ρίσκου για τις λευχαιμίες όπως και σε άλλες, νέες θεραπείες.

συνεχή άλματα

«Στις περιπτώσεις λευχαιμίας σε παιδιά, το ποσοστό ίασης φθάνει μέχρι και στο 90% ενώ στους ενήλικες υπάρχει δρόμος μακρύς για ουσιαστική βελτίωση. Η επιστήμη ωστόσο κάνει συνεχή άλματα, γεγονός το οποίο μας γεμίζει με αισιοδοξία. Το σημερινό συνέδριο δίνει την ευκαιρία για ενεργό συμμετοχή και συζήτηση των νέων δεδομένων, που αφορούν στις λευχαιμίες», είπε.

Η Υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως το Υπουργείο της έχει ως στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, για να σημειώσει ότι προς το σκοπό αυτό «προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με όλες τις επιστημονικές εταιρείες και με όλους τους ΜΚΟ σε μια προσπάθεια να γινόμαστε δέκτες απόψεων και να διαμορφώνουμε σωστές πολιτικές έχοντας ως μοναδικό στόχο, τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας».

νέοΙ ορίζοντες

Αναφερόμενη στη εφαρμογή του ΓεΣΥ, την 1η Ιουνίου 2019, είπε πως «άνοιξε νέους ορίζοντες στον τομέα της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», συμπληρώνοντας ότι «ύψιστη προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση του ΓεΣΥ, η συνεχής βελτίωση των πρακτικών και η διόρθωση των στρεβλώσεων εκεί και όπου υπάρχουν, προκειμένου αυτό να λειτουργεί κατά τρόπο αποδοτικό και οικονομικά βιώσιμο».

«Με αυτό τον τρόπο», πρόσθεσε, «θα διασφαλίσουμε την καθολική πρόσβαση των πολιτών μας σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας νέας κουλτούρας, όπου δικαιούχοι και πάροχοι, με την υπεύθυνη στάση τους, θα προστατεύσουν το ΓεΣΥ, το οποίο είναι κτήμα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές».

Σε σχέση με τον αγώνα για την πρόληψη και τη βέλτιστη διαχείριση της λευχαιμίας, η Δρ. Κανάρη είπε πως «ο καθένας μας διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο», σημειώνοντας ότι «ως φορέας χάραξης πολιτικής, είναι καθήκον μας να μεριμνήσουμε για την ευαισθητοποίηση του κοινού».

Επίσης, είπε πως καθήκον τους είναι η προώθηση νομοθεσιών και στρατηγικών, η διασφάλιση της ποιότητας των Νοσηλευτηρίων και η παροχή απρόσκοπτης στήριξης στους επαγγελματίες υγείας, στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας, ενώ διαβεβαίωσε ότι στη μάχη για την αντιμετώπιση των Λευχαιμιών, το Υπουργείο Υγείας θα είναι πρωτοστάτης και σύμμαχος.

Διαβάστε επίσης:

«Τα παπούτσια της δασκάλας»: Ένα εικονογραφημένο βιβλίο που σπάει τα έμφυλα στερεότυπα!

Ένας μπαμπάς εξομολογείται: Η ανυπομονησία μου δυσκολεύει την οικογένειά μου