13χρονη νίκησε τη λευχαιμία χάρη σε μία επαναστατική θεραπεία που γεννά ελπίδες

13χρονη νίκησε τη λευχαιμία σε τελικό στάδιο χάρη σε μία επαναστατική θεραπεία

Αισιοδοξία και ελπίδα σκόρπισε η είδηση ότι η πειραματική θεραπεία με γενετικά τροποποιημένα κύτταρα που δόθηκε σε 13χρονη από τη Βρετανία που έπασχε από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, είχε ως αποτέλεσμα η μικρή ασθενής να παραμένει υγιής χωρίς σημάδια της νόσου εδώ και έξι μήνες.

Βρετανοί γιατροί υπερασπίστηκαν την αποτελεσματικότητα καινοτόμας θεραπείας κατά επιθετικής μορφής λευχαιμίας, η οποία είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στα παιδιά, αφού παρατηρήθηκε ύφεση στην πρώτη ασθενή που επωφελήθηκε από αυτήν.

Η μικρή Αλίσα  διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία T σε τελικό στάδιο το 2021. Ωστόσο ο καρκίνος του αίματος που είχε δεν ανταποκρίθηκε στις συμβατικές θεραπείες, κυρίως την χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Ως εκ τούτου μετείχε σε κλινική δοκιμή του νοσοκομείου παίδων Great Ormond Street Hospital for Children του Λονδίνου για μια νέα θεραπεία που χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που προέρχονται από υγιή εθελοντή.

Σε 28 ημέρες παρουσίασε ύφεση, η οποία της επέτρεψε να υποβληθεί σε δεύτερη μεταμόσχευση μυελού των οστών για την αποκατάσταση του ανοσοποιητικού της συστήματος, διευκρίνισαν αυτό το σαββατοκύριακο οι Βρετανοί ερευνητές στην ετήσια σύνοδο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας.

Έξι  μήνες μετά γύρισε σπίτι της

Έξι μήνες αργότερα, η Αλίσα «είναι καλά» και έχει επιστρέψει στο σπίτι της στο Λέστερ, στην κεντρική Αγγλία, όπου βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση.

«Χωρίς αυτήν την πειραματική θεραπεία, η μόνη επιλογή της Αλίσα θα ήταν οι παρηγορητικές θεραπείες», αναφέρει το νοσοκομείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία επηρεάζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα B και T λεμφοκύτταρα, τα οποία καταπολεμούν και προστατεύουν από τους ιούς.

Η Αλίσα είναι η πρώτη ασθενής που γίνεται γνωστό ότι έλαβε τροποποιημένα T λεμφοκύτταρα, σημείωσε το νοσοκομείο. 

Μία επαναστατική θεραπεία

Η θεραπεία περιλαμβάνει την χημική μετατροπή γραμμάτων του κώδικα DNA.

Οι ερευνητές του νοσοκομείου και αυτοί του University College London είχαν συμβάλει στην ανάπτυξη της χρήσης τροποποιημένων T λεμφοκυττάρων για την αντιμετώπιση λευχαιμιών σε B λεμφοκύτταρα το 2015.

Ωστόσο αυτά τα T λεμφοκύτταρα που είχαν σχεδιαστεί για να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα κατέληξαν να σκοτώνουν το ένα το άλλο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής, ωθώντας τους επιστήμονες να σκεφτούν άλλες λύσεις.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική ένδειξη του τρόπου με τον οποίο, με εξειδικευμένες ομάδες και υποδομές, μπορούμε να συνδυάσουμε τις τεχνολογίες αιχμής στο εργαστήριο με συγκεκριμένα αποτελέσματα στο νοσοκομείο για τους ασθενείς», δήλωσε ο Ουασίμ Κάσιμ, σύμβουλος ανοσολόγος και καθηγητής στο GOSH.

«Αυτό ανοίγει το δρόμο σε άλλες νέες θεραπείες και εν τέλει σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά που νοσούν», πρόσθεσε.

Η λευχαιμία είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στα παιδιά. Η Αλίσα  μέσω ανακοίνωσης ανέφερε,  ότι έκανε τη δοκιμή για τον εαυτό της, αλλά και για τα άλλα παιδιά που νοσούν.

«Ελπίζω ότι αυτό θα αποδείξει ότι η έρευνα λειτουργεί και ότι θα μπορεί να προταθεί σε περισσότερα παιδιά», που υποφέρουν από την ασθένεια αυτή, προσθέτει η μητέρα της.

Αυτό που θέλει τώρα η μικρή Αλίσα είναι να γιορτάσει τα Χριστούγεννα, να παρευρεθεί στο γάμο της θείας της, να κάνει ξανά ποδήλατο και να δει τους φίλους της.

Διαβάστε επίσης:

Μοναδικές εικόνες: Μία υπέροχη υδάτινη φάτνη εντυπωσιάζει στη Βενετία (video)

Τραγωδία στη Βρετανία: Νεκρά 3 παιδιά που έπεσαν σε παγωμένη λίμνη

Η Πάφος γέμισε Άη Βασίληδες και μουσική για έναν πολύ όμορφο λόγο (εικόνες)