O δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης στη συνέντευξη που ακολουθεί συνομίλησε με τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Γιάννη Κερίμη για το αν υπάρχει κατάλληλη και μη κατάλληλη διατροφή για παιδιά με ΔΕΠΥ.
Η σωστή διατροφή άραγε παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού και στη συμπεριφορά του;
Υπάρχει κατάλληλη και μη κατάλληλη διατροφή για παιδιά με ΔΕΠΥ;
«Γενικά, τα άτομα με ΔΕΠΥ θα πρέπει να ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο διατροφής με βάση την Μεσογειακή Διατροφή που περιλαμβάνει κυρίως την κατανάλωση άπαχων πρωτεϊνών (ψάρι, κοτόπουλο), φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ανάλατων ξηρών καρπών, και υγιεινών λιπαρών όπως είναι το ελαιόλαδο.
Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση περισσότερων ωμέγα-3 μπορεί να συντελέσει σε μέτρια βελτίωση των συμπτωμάτων. Ω-3 βρίσκουμε κυρίως στα λιπαρά ψάρια, στα καρύδια, στους σπόρους chia και στον λιναρόσπορο. Καλό θα ήταν τα παιδιά με ΔΕΠΥ να αποφεύγουν τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χρωστικές, γλυκαντικά (π.χ ασπαρτάμη, σουκραλόζη, ζαχαρίνη)και συντηρητικά.
Κάποια από αυτά τα τρόφιμα είναι τα αναψυκτικά, οι καραμέλες, τα μπισκότα και τα φρουτοποτά. Υπάρχει μια διατροφή που έχει σχεδιαστεί για άτομα με ΔΕΠΥ και ονομάζεται «δίαιτα περιορισμένων τροφών (Few Foods)» όπου τα παιδιά τρώνε πολύ λίγες και βασικές τροφές και σιγά σιγά εισάγουν νέα τρόφιμα ούτος ώστε να εντοπιστούν τα τρόφιμα που προκαλούν σε έντονο βαθμό τα συμπτώματα του ΔΕΠΥ. Αυτή η διατροφή όμως είναι αρκετά περιοριστική στην αρχή και αν δεν σχεδιαστεί με τη βοήθεια κάποιου κλινικού διαιτολόγου μπορεί να παρατηρηθούν ελλείψεις».
Κάπου διάβαζα ότι η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών μπορεί να ανακουφίσει τη ΔΕΠΥ στα παιδιά. Τι έχετε να πείτε εσείς για αυτό;
«Υπάρχουν κάποιες έρευνες που υποστηρίζουν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί όντως να ανακουφίσει τη ΔΕΠΥ όμως χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να υποστηριχτεί πλήρως μια τέτοια δήλωση. Σε γενικές γραμμές τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν 5 διαφορετικά φρούτα και λαχανικά τη μέρα (πχ 3 φρούτα και 2 λαχανικά) για να λαμβάνουν ημερησίως όλες τις βιταμίνες που χρειάζονται».
Ποιος είναι ο ρόλος της ζάχαρης σε παιδιά με ΔΕΠΥ;
«Η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αιχμές γλυκόζης στο αίμα οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ενέργειας στα άτομα με ΔΕΠΥ. Ενώ μερικές μελέτες υποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης ζάχαρης και των αναψυκτικών με υψηλότερη επικράτηση της διάγνωσης της ΔΕΠΥ, άλλη έρευνα δεν βρίσκει καμία σχέση.
Ακόμα και αν η αποφυγή της ζάχαρης δεν βελτιώσει τα συμπτώματα δεν παύει να είναι μια υγιεινή επιλογή αφού μειώνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, τερηδόνα και διαβήτη».
Κύριε Κερίμη η σωστή διατροφή θα λέγατε ότι παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην ανάπτυξη του παιδιού αλλά και στη συμπεριφορά του;
«Σε γενικές γραμμές σίγουρα η σωστή διατροφή επηρεάζει την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού. Τώρα σε σχέση με τη συμπεριφορά του σίγουρα μπορεί να του προσφέρει ενέργεια και ζωτικότητα αλλά η συμπεριφορά αυτή καθ΄ αυτή έχει να κάνει με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το παιδί.
Σε σχέση με τα παιδιά που έχουν ΔΕΠΥ πιθανόν η διατροφή να επηρεάζει τη συμπεριφορά του αλλά οι ίδιες τροφές δεν επηρεάζουν με τον ίδιο τρόπο το κάθε παιδί. Πχ η ζάχαρη μπορεί να επηρεάζει τη συμπεριφορά ενός παιδιού αλλά να μην επηρεάζει καθόλου κάποιο άλλο παιδί. Οπόταν καλό είναι να παρατηρούμε ποιο τρόφιμο μπορεί να επηρεάσει το παιδί μας».
Αν δεν μπορεί ένα παιδί με ΔΕΠΥ να ακολουθήσει κάποιο πλάνο διατροφής, σε τέτοιες περιπτώσεις τι κάνουμε ως γονείς;
«Καλό είναι οι γονείς να προγραμματίζουν τα γεύματα των παιδιών αφού η ρουτίνα είναι σημαντική για τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Να προσφέρονται ισορροπημένα γεύματα που να αποτελούνται από λαχανικά, πρωτεΐνη, Ω3 λιπαρά οξέα και υδατάνθρακες ολικής άλεσης. Τα μικρά και συχνά γεύματα θα βοηθήσουν στην αποφυγή της πτώσης του σακχάρου στο αίμα και έτσι θα αποφευχθεί η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών. Τα φρούτα, το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί, τα μπισκότα με αλεύρι ολικής, οι ξηροί καρποί και τα στικς λαχανικών είναι μια καλή λύση για τα ενδιάμεσα γεύματα. Η συμμετοχή των παιδιών στα ψώνια και στην διαδικασία παρασκευής γευμάτων θα βοηθήσει στην καλύτερη συμπεριφορά τους προς την δοκιμή καινούργιων τροφίμων. Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγουμε την αγορά σνακ που είναι υψηλά σε ζάχαρη, χρωστικές και συντηρητικά».
Σημειώνεται ότι ο μήνας Οκτώβριος κάθε χρόνο είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για άτομα με ΔΕΠΥ. Ο Σύνδεσμος ΔΕΠΥ Κύπρου προγραμματίζει διάφορες εκδηλώσεις και για φέτος προς ενημέρωση/ευαισθητοποίηση του κοινού. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του συνδέσμου ΔΕΠΥ Κύπρου στο διαδίκτυο https://add-adhd.org.cy/
Διαβάστε επίσης:
Γιατί τα παιδιά μας θα είναι πάντα τα μωρά μας…
Ενδοοικογενειακή βία και ο αντίκτυπος στα παιδιά