Γονείς Κυριάκου Σπάου: “Δεν άντεχα ένα παιδί που δεν έφταιξε να μου ζητά συγνώμη. Ήταν πάνω από τις δυνάμεις μου”

Γονείς Κυριάκου Σπάου: "Δεν άντεχα ένα παιδί που δεν έφταιξε να μου ζητά συγνώμη. Ήταν πάνω από τις δυνάμεις μου"

Ο Κυριάκος Σπάου διαγνώστηκε τον Δεκέμβρη του 2020, σε ηλικία μόλις εννιά χρονών, με έναν πολύ επιθετικό όγκο στον εγκέφαλο. Μετά από ένα μεγάλο Γολγοθά που κλήθηκε να ανέβει σε μια τόσο τρυφερή ηλικία, τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του, κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να βγει νικητής, χτυπώντας την καμπάνα του Παιδοογκολογικού, για να σημάνει το τέλος της δοκιμασίας του. Λίγους μήνες μετά ωστόσο κλήθηκε να δώσει ξανά τη μάχη του.

Μου έλεγε παπά συγνώμη.. κι εγώ απαντούσα Κυριάκο μη ζητάς συγνώμη… το συγνώμη δεν το άντεχα μου έσπαζε τα κόκκαλα. Δεν άντεχα ένα παιδί που δεν έφταιξε να μου ζητά συγνώμη. Ήταν πάνω από τις δυνάμεις μου». Αυτά είναι τα λόγια του πατέρα του Κυριακού Σπάου ο οποίος έχασε τη μάχη τον Δεκέμβριο του 2022.

«Μου έλεγε συγνώμη παπά που σας ταλαιπωρώ, συγνώμη που σας στερώ από το σπίτι σας… από το σπίτι σας όχι από το σπίτι μας. Δεν άνηκε σε εμάς ο Κυριακός. Ο Κυριάκος άνηκε αλλού.. έλεγε συγνώμη που σας στέρησα από το μωρό σας. Ήταν η αδυναμία του η αδερφή του η μικρή», είπε ο πατέρας του. Μαζί με τη μητέρα του άνοιξαν την καρδιά τους στον Μάριο Χαπέρη και εξιστόρησαν τις στιγμές που τους πρόσφερε ο γιος τους και τα μαθήματα ζωής που οι ίδιοι θα κουβαλούν για πάντα.

«Ήμασταν σε δωμάτια που είχε δυο παιδάκια. Καθόμουν δίπλα του και στο άλλο κρεβάτι ήταν ένα άλλο αγοράκι απ’ τη Γερμανία. Το παιδάκι αυτό λόγω της αγωγής που λάμβανε είχε παντού άφθες με αποτέλεσμα να μην μπορεί ούτε να πιει ούτε να φάει κάτι. Ο Κυριακός ήταν σε χειρότερη κατάσταση απ’ αυτό το παιδί. Έκανε 24ωρες χημειοθεραπείες, ασταμάτητα για 5 συνεχόμενες μέρες. Σηκώθηκε πάνω και μου είπε, «μαμά να σε παρακαλέσω να πας να φροντίσεις και το άλλο παιδί γιατί δεν έχει μαμά και η δική του έρχεται μόνο 1 ώρα;». Η μητέρα του είπε πως σκέφτηκε τι να του έλεγε εκείνη τη στιγμή.. «να του έλεγα ότι είσαι σε χειρότερη κατάσταση; Απλά του χαμογέλασα και του έκανα μια σφιχτή αγκαλιά και πήγα στο άλλο παιδάκι. Οι δυο τους είχαν μια δυνατή φιλία στη συνέχεια».

Η μητέρα του Κυριακού κληθείσα να απαντήσει αν διερωτήθηκε ποτέ «γιατί στο δικό της παιδί.. γιατί δεν έγινε καλά». Ο πατέρας του είπε πως η πρώτη του αποστολή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, γιατί ως αμαρτωλός αξιώθηκε παιδί στη Βασιλεία των ουρανών. Η μητέρα του ξεσπώντας σε κλάματα είπε πως αυτή τα έβαλε με τον Θεό. «Είχα ένα μικρό παράπονο.. απλά μετά που μίλησα με έναν πνευματικό κατάλαβα ότι το θαύμα δεν είναι μόνο να γίνεις καλά σε αυτή τη ζωή αλλά να κερδίσεις τη Βασιλεία των ουρανών… αυτό κατάφερε ο Κυριάκος μας».

Οι τελευταίες του στιγμές

Συγκλονιστικές ήταν οι τελευταίες στιγμές του 11χρονου παλικαριού όπως περιγράφουν οι γονείς του. «Κάναμε αστεία.. όποτε φορούσε το κομποσκοίνι γυρνούσε τον σταυρό να βλέπει προς τα πάνω. Μέχρι την τελευταία στιγμή είχε τη δύναμη και το πνεύμα να δημιουργήσει κάτι. Καθόλου μίζερος.. ήθελε να διασκεδάζει το τελευταίο του λεπτό με πολύ αγάπη.

Πριν κοιμηθεί στο δωμάτιο επικρατούσε πανικός. Δεν ξέραμε τι γινόταν. Σφυρούσε ο αέρας στο δωμάτιο, τα δωμάτια κτυπούσαν παράξενα. Νομίζαμε ήταν η κακοκαιρία. Άλλες φορές που είχε κακοκαιρία δεν συνέβαινε αυτό.. τώρα κατανοούμε. Ήρθαν δυο νοσοκόμες που ήταν αποκλειστικά για τον Κυριάκο.

Πηγαινοερχόντουσαν συνέχεια γιατί ήξεραν ότι θα φύγει από ώρα της ώρας. Μας είπαν τι συμβαίνει σε αυτό το δωμάτιο; Ένιωθαν ότι κάτι συμβαίνει εδώ.. ότι κάποιον έχει εδώ. Εμείς νομίζαμε ήταν από την κακοκαιρία αλλά δεν ήταν από την κακοκαιρία. Παρακαλούσα τον Αρχιστράτηγο Μιχαήλ όταν θα έρθει να τον πάρει, να τον δω. Μόλις τον πήρε.. σταμάτησαν όλα, απόλυτη ησυχία και αστέρια στον ουρανό. Σταμάτησε ο αέρας. Τίποτα δεν είναι τυχαίο… άνοιξε το στόμα του λίγο, σταύρωσε τα χεράκια του στο στήθος, κρατούσε το κομποσκοίνι του.. και στο στήθος του είχε την εικόνα του Πανορμήτη. Άνοιξε το στόμα του και σφύρισε η ψυχή του από το σώμα του χωρίς να ταραχτεί, να νιώσεις ότι πονάει. Έκανε τον πιο όμορφο ύπνο..».

Διαβάστε επίσης

Ψηφίζουν οι καθηγητές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην ΟΕΛΜΕΚ

Καρκίνος θυρεοειδούς αδένα: Ο 2ος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες – Τα συμπτώματα που θα σε ανησυχήσουν