Γιατί το μητρικό ένστικτο δεν έρχεται πάντα μαζί με το μωρό;

Γιατί το μητρικό ένστικτο δεν έρχεται πάντα μαζί με το μωρό;

Με διάχυτο χιούμορ η συγγραφέας Τσέλσι Κοναμπό ιπεριγράφει ότι ο τοκετός δεν την μετέτρεψε αυτόματα σε μαμά, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του μωρού.

Στο βιβλίο της με τίτλο «Μητρικός εγκέφαλος: Πώς η νευροεπιστήμη αλλάζει την ιστορία της γονεϊκότητας», εξομολογείται πως χρειάστηκε τα παιδιά της να γίνουν τουλάχιστον 6 μηνών για να ενεργοποιηθεί πλήρως η αγάπη και μέχρι το πρώτο της παιδί να γίνει περίπου 2 ετών, για να νιώσει ότι την καθοδηγεί αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε μητρικό ένστικτο.

Εκείνη δεν έζησε, όπως λέει χαρακτηριστικά, την εκδοχή του τοκετού που μας δείχνουν οι ταινίες του Χόλυγουντ όπου μετά από έναν γρήγορο τοκετό μια πανέμορφη, χτενισμένη και μακιγιαρισμένη γυναίκα κρατάει ένα ήρεμο μωρό στην αγκαλιά της.

Το αντίθετο, λέει στην συνέντευξη που έδωσε στο CNN, ήταν πολύ κουρασμένη και ήθελε να μείνει για λίγες μέρες μόνη της, για να συνέρθει από τον τοκετό και μετά να αναλάβει το πρώτο της μωρό.

Εξηγεί επίσης ότι στο δεύτερο μωρό της ήταν περισσότερο τυχερή, αφού είχε την τύχη όπως λέει, να βρεθεί σ’ ένα νοσοκομείο που επέτρεψε στον άντρα της να περάσει τη νύχτα στο δωμάτιο μαζί της, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος.

Βοηθάει τις μαμάδες να μην νιώθουν ενοχές

Σε μια απολαυστική συνέντευξη η Κοναμπόι, βοηθάει τις μαμάδες να μην νιώθουν ενοχές εάν δεν ενεργοποιηθεί με «μαγικό» τρόπο, αυτόματα, το μητρικό ένστικτο.

«Αυτές οι ιδέες για το μητρικό ένστικτο, γράφτηκαν στην επιστημονική θεωρία από ανθρώπους που επένδυσαν σε ένα συγκεκριμένο ηθικό μοντέλο μητρότητας, το οποίο δεν αφορά μόνο στο πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε αλλά και στο πως πρέπει να αισθανόμαστε. Δεν αρκεί να σηκώσεις ένα μωρό ή να ξέρεις πώς να το φασκιώσεις. Υποτίθεται ότι πρέπει να έχουμε πλήρη αφοσίωση και ανιδιοτέλεια και να μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε φόβο. Και αυτό είναι δύσκολο για τους περισσότερους γονείς».

Θυμάται πολύ έντονα, ότι εκείνη την περίοδο την είχε κυριεύσει η ανησυχία και άγχος. Και έτσι άρχισε να ψάχνει τις απαντήσεις για να περιγράψει αυτό που περνούσε.

«Άρχισα να ερευνώ το μητρικό άγχος και ανακάλυψα πόσο αλλάζει ο εγκέφαλος από τη γονεϊκότητα. Και αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους, και όχι μόνο για τους ανθρώπους που εμφανίζουν διαταραχές διάθεσης ή αγχώδεις διαταραχές μετά τον τοκετό», είπε η Κοναμπόι στο CNN.

Εξηγεί ότι δεν της είχαν δοθεί αυτές οι πληροφορίες σε κανένα βιβλίο προγεννητικής εκπαίδευσης ή γονικής εκπαίδευσης για να βοηθηθεί. Όταν πληροφορήθηκε ότι όλα αυτά που ένιωθε ήταν μέρος μιας παραγωγικής διαδικασίας που συνέβαινε στον εγκέφαλό της, άρχισε να προσαρμόζεται με περισσότερη ευκολία στον μητρικό της ρόλο.

Τι λένε οι νευροεπιστήμονες

Οι νευροεπιστήμονες γνωρίζουν ότι ο εγκέφαλος των γονιών αλλάζει. Τα τελευταία χρόνια το επιβεβαιώνουν χρησιμοποιώντας εξελιγμένη απεικονιστική τεχνολογία, η οποία δείχνει ότι οι αλλαγές παρατηρούνται σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως είναι για παράδειγμα η αμυγδαλή που σχετίζεται με τα συναισθήματα. Αντίστοιχες αλλαγές συμβαίνουν και στον εγκέφαλο του πατέρα.

Οι άνδρες έχουν επίσης ορμονικές αλλαγές καθώς πλησιάζουν την πατρότητα ενώ η σύντροφός τους είναι έγκυος, και μετά τη γέννηση του μωρού, όταν αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους.

Συνολικά, οι έρευνες δείχνουν ότι και ο εγκέφαλος του πατέρα αλλάζει στη δομή και στη λειτουργία του όπως και ο εγκέφαλος των μητέρων, και όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουν οι μπαμπάδες στην φροντίδα των μωρών, τόσο πιο δραματικές είναι αυτές οι αλλαγές.

«Αυτό που έμαθα να εμπιστεύομαι είναι η διαδικασία», λέει η Κοναμπάι, και προσθέτει: «Το να κάνεις λάθη είναι μέρος της διαδικασίας, γιατί εμείς, ως γονείς, μαθαίνουμε από αυτά. Τα λάθη όπως έμαθα, είναι μέρος της βιολογικής διαδικασίας της εκμάθησης, της ανάγνωσης και της ανταπόκρισης στις ανάγκες των παιδιών μας, ώστε την επόμενη φορά να τα καταφέρουμε καλύτερα».

Η Αμερικανίδα εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ελίζαμπεθ Στόουν περιέγραψε πολύ γλαφυρά την μητρότητα: «Η απόφαση να κάνεις παιδί είναι πραγματικά βαρυσήμαντη. Αποφασίζεις ν’ αφήσεις την καρδιά σου να κυκλοφορεί έξω από το σώμα σου για πάντα…».

Ένα άλλο εξαιρετικό βιβλίο που καταγράφει πως γεννιέται η μητρική ταυτότητα είναι του Αμερικανού ψυχιάτρου Ντάνιελ Στερν, με τίτλο « Μια μητέρα γεννιέται- Πως η εμπειρία της μητρότητας σε αλλάζει για πάντα».

Ο Στέρν μελέτησε επί πέντε δεκαετίες την ψυχική ανάπτυξη των βρεφών και την πρώιμη συναισθηματική σχέση μητέρας-βρέφους. Πρόκειται για ένα σημαντικό βιβλίο αναφοράς για τις νέες μητέρες, τεκμηριωμένο με πολυάριθμα ερευνητικά παραδείγματα και τα προσωπικά σχόλιά τους, στο οποίο εξετάζονται επίσης ζητήματα όπως η επιστροφή της μητέρας στην εργασία, η πατρότητα, η πρόωρη γέννηση και η υιοθεσία.

Διαβάστε επίσης:

Μαμά προειδοποιεί: “Το αγαπημένο παιχνίδι του γιου μου ήταν αυτό που τον οδήγησε στον θάνατο”

Τη στιγμή που επιστρέφεις από τη δουλειά και μπαίνεις στο σπίτι σου κάνε αυτό που θα σου χαρίσει μια εξαιρετική ζωή!

Παιδιά χρειάζονται χειμωνιάτικα ρούχα, ομπρέλες και παπούτσια: Πηγαινοέρχονται στο σχολείο βρεγμένα