Γιατί τα παιδιά λατρεύουν τόσο πολύ τους δεινόσαυρους;

Γιατί τα παιδιά λατρεύουν τους δεινόσαυρους;

Η μόδα στα παιχνίδια αλλάζει συνεχώς, ωστόσο υπάρχουν και κάποια που παραμένουν αγαπημένα στις καρδιές των παιδιών σε σημείο που παθιάζονται μαζί τους.

Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι οι δεινόσαυροι. Η λατρεία για τα προϊστορικά ζώα δεν σταματά μόνο στα παιχνίδια, αλλά τα παιδιά αγαπούν το ίδιο ταινίες, διακοσμήσεις, ρούχα και άλλα αντικείμενα που έχουν να κάνουν μ’ αυτά.

Εάν το παιδί σας γνωρίζει το όνομα κάθε είδους δεινοσαύρου και θυμάται τα χαρακτηριστικά του, τότε θα σας ενδιαφέρει να μάθετε τους λόγους που τα πιτσιρίκια παθιάζονται με αυτούς.

Τους κινούν υπερβολικά το ενδιαφέρον

Αρχικά, αυτή η λατρεία προς τους δεινόσαυρους μπορεί να οφείλεται σε ένα φυσιολογικό φαινόμενο που λέγεται υπερβολικά έντονο ενδιαφέρον και εμφανίζεται σε παιδιά της προσχολικής ηλικίας με την «εμμονή» τους σε πράγματα να κυμαίνεται από δεινόσαυρους και αυτοκίνητα μέχρι τον Μάγο του Οζ.

Ερευνητές επισημαίνουν, ότι περίπου το 1/3 των παιδιών είχαν αυτό το ενδιαφέρον περίπου στους 18 μήνες της ζωής τους. Έχοντας τέτοια εδνιαφέροντα, τα παιδιά μπορούν να γίνουν περισσότερο παρατηρητικά, να ενισχύεται η προσχή τους και να μπορούν να επεξεργαστούν καλύτερα πληροφορίες. Συνεπώς, γνωρίζοντας κάθε είδος δεινόσαυρου με το όνομά του και από ποια εποχή προέρχεται καθιστά το παιδί σας ένα λαμπρό, μικρό μαθητή.

Επεξεργάζονται ένα ασφαλές, εξαφανισμένο τέρας

Για τα μικρά παιδιά, οι δεινόσαυροι ενσωματώνουν όλα τα χαρακτηριστικά του τέρατος: Κοφτερά δόντια, γαμψά νύχια, τεράστια σώματα, δυνατά πόδια. Τι καλύτερος τρόπος να συμβιβαστείς με την ιδέα ενός τρομακτικού πλάσματος και να γνωρίσεις τόσα πολλά για ένα είδος που δεν περπατά πια στη γη! Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται το φόβο τους με άλλα τρομακτικά πράγματα, ανθρώπους ή ζώα.

Μαθαίνουν για τη ζωή, τη γη και τον φυσικό κόσμο

Το ενδιαφέρον για τους δεινόσαυρους βοηθά επίσης τα παιδιά να μαθουν για το χρονοδιάγραμμα της Γης και να εκτιμήσουν αυτά τα φανταστικά, ενδιαφέροντα όντα που έζησαν πριν εκατομμύρια χρόνια από τα ίδια τα παιδιά. Είναι πραγματικά μαγικό!

Απλά τους αρέσει να μαθαίνουν

Ενώ για κάποια παιδιά το πάθος με τους δεινόσαυρους μπορεί να δείχνει μία βαθιά, αγνή αγάπη, άλλα παιδιά είναι Dino-freaks, επειδή ακριβώς λατρεύουν τη γνώση. Για αυτά τα παιδιά η ανακάλυψη, οι πληροφορίες είναι μία συναρπαστική διαδικασία και διψούν να μάθουν ΄ολο και περισσότερα, να απομνημονεύσουν τα πάντα γύρω από αυτό.

Αγόρια ή κορίτσια τους αγαπούν περισσότερο;

Πολλά κορίτσια λατρεύουν τους δεινόσαυρους, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι περισσότερο προσκολλημένα σε αυτούς είναι τα αγόρια. Ερευνητές δείχνουν ότι μπορεί να φταίει το μάρκετινγκ, με διαφορετικά φύλα να ενθαρρύνονται σε αντίστοιχα είδη παιχνιδιών (πχ μπάλες ή κούκλες αντιστοίχως) από πολύ μικρή ηλικία. Άλλοι πάλι πιστεύουν, ότι τα αγόρια αγαπούν περισσότερο τους δεινόσαυρους, λόγω ορμονικών και βιολογικών παραγόντων και όχι τόσο λόγω φύλου. Συνεπώς, δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι για την ακριβή ισορροπία μεταξύ των φύλων που αγαπούν αυτά τα προϊστορικά ζώα.

Ίσως, λοιπόν να πήρατε μία ιδέα για τους λόγους που το παιδί σας αγαπά τους δεινόσαυρους. Μην ξεχνάτε, όταν τα βλέπετε ενθουσιασμένα, να τα ενθαρρύνετε με κάθε τρόπο!

Διαβάστε επίσης:

 Οργανώστε το πιο εντυπωσιακό παιδικό πάρτι με θέμα τους δεινόσαυρους (φωτογραφίες)

 Ανακαλύφθηκε νέος δεινόσαυρος που είχε μήκος όσο ένα γήπεδο μπάσκετ και ύψος δύο ορόφων!

Η εμμονή των παιδιών με τους δεινόσαυρους βελτιώνει τη νοημοσύνη τους