Φτιάχνουμε Risgrynsgröt, τη χριστουγεννιάτικη σουηδική πουτίγκα που φέρνει τύχη!

Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Σουηδίας δεν είναι άλλο από μια πουτίγκα ρυζιού ή αλλιώς ρυζόγαλο!

Το έθιμο του risgrynsgröt τα Χριστούγεννα πηγάζει από έναν παλιό μύθο που θέλει το ξωτικό του κάθε σπιτιού να είναι χαρούμενο. Ένα μπολ ρυζόγαλο με μια γερή κουταλιά βούτυρο στη μέση είναι αυτό που περιμένει το σπιτικό ξωτικό να βρει την παραμονή στο κατώφλι του σπιτιού, διαφορετικά, θα δυσαρεστηθεί και φέρει μπελάδες και προβλήματα. Στη Σουηδία, η παράδοση των ξωτικών πάει πίσω στους αιώνες.

Πίστευαν ότι τα ξωτικά βοηθούσαν και προστάτευαν τα σπίτια, τους αχυρώνες και του στάβλους και το κάθε σπίτι είχε και το δικό του. Συνέβαλαν στην υγεία των ζώων, στη πλούσια σοδειά των καρπών στα χωράφια και στα γεμάτα με τρόφιμα ντουλάπια της κουζίνας του κάθε νοικοκυριού.

Σε αντάλλαγμα, έπρεπε και όλη η οικογένεια να προσέχει το ξωτικό της, να το κρατά χαρούμενο αλλιώς, θύμωνε και δημιουργούσε ανακατωσούρες για όλους. Και φυσικά, να μην το ξεχνά τα Χριστούγεννα, προσφέροντάς του ένα μεγάλο μπολ με ρυζόγαλο.

Οι Σουηδοί δεν ενσωμάτωσαν τη φιγούρα του Αη Βασίλη στην κουλτούρα τους. Προτιμούν τα δώρα τους να τα φέρνει το μικροσκοπικό αυτό ξωτικό με το κατακόκκινο σκουφί, τη μακριά γενειάδα, τα πολύχρωμα ρούχα και το φαναράκι στο χέρι.

Αποτελεί το γλυκό της παραμονής των Χριστουγέννων, ενώ σερβίρεται και σαν πρωινό τα ξημερώματα της γιορτής και περιέχει μια έκπληξη: ένα μόνο αμύγδαλο που μπαίνει μέσα στο επιδόρπιο και φέρνει τύχη σε όποιον το πετύχει. Για τους ανύπαντρους, σημαίνει ότι θα παντρευτούν με τη νέα χρονιά, για τους υπόλοιπους ότι θα έχουν υγεία και τύχη όλο το χρόνο.

Τι θα χρειαστείτε

2 κούπες νερό
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κούπα ρύζι κοντόκοκκο (πχ arborio)
4 1/3 κούπες γάλα
1 ξύλο κανέλας
1/4 κούπας ζάχαρη
1/4 κούπας σταφίδες
Αμύγδαλα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Βάζετε το νερό να βράσει σε ένα κατσαρολάκι με το αλάτι, το βούτυρο και το ξύλο κανέλλας. Προσθέτετε το ρύζι, καλύπτεται και αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέστε το γάλα και αφήστε το να βράσει. Στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτά, καλύψτε και αφήστε να μαγειρευτεί για μισή ώρα.

Τα τελευταία 10 λεπτά προσθέστε και τις σταφίδες. Μην ανακατέψετε προτού είναι έτοιμο. Βάλτε ζάχαρη για γεύση ή επιπλέον κανέλλα και αμύγδαλα και σερβίρετε ζεστό.