Οι φακές είναι εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσιες σε ασβεστίο και αξίζει να τις εντάξετε σε εβδομαδιαία βάση στο διατροφικό πρόγραμμα των παιδιών.
Τώρα, μάλιστα, που έπιασαν και τα κρύα, ένα ζεστό πιάτο με ντομάτα και φακές είναι ό,τι χρειαζόμαστε.
Υλικά:
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε φέτες
2 κουταλάκια του γλυκού κάρι σε σκόνη
400 ml γάλα
400 γραμμάρια ντομάτες κονκασέ
600 ml ζωμό κρέατος ή ζωμό λαχανικών
200 γραμμάρια φακές
μερικές φέτες ψωμί
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
μαϊντανό
Εκτέλεση: Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Κόψτε τα καρότα σε κύβους και σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι, προσθέστε μια πρέζα αλάτι μαζί με το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να ξανθίνει. Στη συνέχεια, ρίξτε στη κατσαρόλα τα καρότα και κάρυ. Μαγειρεύετε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Έπειτα προσθέστε το γάλα, τις ντομάτες, το ζωμό και ανακατέψτε ρίχνοντας τις φακές. Μαγειρέψτε με σκεπασμένο καπάκι για 25 λεπτά. Στη συνέχεια με μπλέντερ χειρός ανακατέψτε τη σούπα μέχρι να αποκτήσει μια απαλή βελούδινη υφή.
Τοποθετήστε τις φέτες ψωμιού στο φούρνο για λίγα λεπτά, μέχρι να κάνουν μια τραγανή κρούστα. Κόψτε σε κομμάτια τα ψωμιά. Σερβίρετε ζεστή σούπα με ψωμάκια και γαρνίρετε με τον μαϊντανό.