Ένα γράμμα για εσένα που θα γίνεις πρώτη φορά μαμά…

Κάθε τι καινούριο και κάθε τι που ξεκινάς για πρώτη φορά είναι πρωτόγνωρο, προκαλεί άγχος και… λίγο φόβο.

Το να γίνεσαι πρώτη φορά μαμά, όμως, είναι κάτι που δεν θυμίζει τίποτε άλλο. Είναι μια εμπειρία μέσα στην οποία συνεχώς μαθαίνεις και εξελίσσεσαι.

Το παρακάτω γράμμα απευθύνεται σε όλες τις νέες και – πρώτη φορά – μαμάδες. Διαβάστε το και ίσως σας φανεί πολύ χρήσιμο…

«Αγαπημένη –πρώτη φορά – μαμά,

Αυτή είναι η πρώτη… ειδική διαδρομή σου και συγχαρητήρια. Το να κουβαλάς έναν άνθρωπο στην κοιλίτσα σου για περίπου έναν χρόνο δεν είναι αστείο. Ούτε, φυσικά, το να μπορέσεις να τον βγάλεις από εκεί.

Είσαι μια ηρωίδα και μόνο που έκανες όλα τα παραπάνω, γιατί αν το καλοσκεφτείς τα δύσκολα τώρα ξεκινούν…

Ήρθε η ώρα να μεγαλώσεις αυτό το μικρό ζουζουνάκι

Τώρα που είσαι μαμά θα έρθεις αντιμέτωπη με πολλές συμβουλές από όλους όσους συναντάς. Θα είναι ενοχλητικό και, πιθανότατα, θα σε κάνει να νιώσεις… ανεπαρκής.

Διάβασε, όμως, όσα έχω να σου πω και ίσως σου φανούν χρήσιμα. Δεν προσποιούμαι ότι τα ξέρω όλα, αλλά τα έχω περάσει και η γνώμη μου ίσως να φέρει κάποια… βαρύτητα.

Πάντα να φοράς καπέλο ή σκουφάκι στο παιδί σου. Έτσι θα αποφεύγεις τις γιαγιάδες που θέλουν να σχολιάζουν τον τρόπο που ντύνεις το παιδί σου, γιατί το σκουφί ζεσταίνει το κεφαλάκι του και το καπέλο το προστατεύει από τον ήλιο.

Αν κυκλοφορείς έξω με το μωράκι σου – γνώμη μου είναι – να φοράς μάρσιππο. Το μωράκι σου θα νιώθει πιο άνετα και ασφαλές, ενώ και οι γύρω σου θα κάνουν ευκολότερα στην άκρη να περάσεις.

Πάρε ό,τι κι αν σου δώσουν στο μαιευτήριο: πάνες, γάλα, καθαριστικά μυτούλας, πετσετούλες. Όσο καλά κι αν έχεις προετοιμαστεί ίσως ξεχάσεις κάτι από όλα αυτά. Επιπλέον, σκέψου και την οικονομία του σπιτιού σου. Η ζωή με ένα μικρό παιδί μπορεί να γίνει πολυέξοδη και τα πράγματα στο μαιευτήριο είναι δωρεάν.

Προτίμησε τον μινιμαλισμό. Μπορεί τα μωράκια να είναι πολύ μικρούλικα, αλλά έχουν ανάγκη χιλιάδες πράγματα. Οπότε προσπάθησε να είσαι φειδωλή με τις περιττές αγορές και μείνε σε όσα πραγματικά χρειάζεσαι. Με ένα μωρό δεν θέλεις το σπίτι γεμάτο με περιττά αντικείμενα.

Είναι πιθανό να είσαι λυπημένη. Ακόμα κι αν δεν βιώσεις επιλόχειο κατάθλιψη, θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώθεις αβοήθητη και ίσως… μόνη. Ίσως να μην μπορείς να εξηγήσεις το γιατί, αλλά θα συμβαίνει.

Γι’ αυτό όταν σου προσφέρουν βοήθεια δέξου τη. Κι αν εσύ τη χρειάζεσαι ζήτα την. Οι δικοί σου άνθρωποι θα είναι δίπλα σου και θα σε στηρίξουν.

Και μην ξεχνάς, ιδίως τις ημέρες που δεν έχεις κάνει μπάνιο, δεν έχεις μαγειρέψει, δεν έχεις βγει για ψώνια και τα ρούχα σου είναι γεμάτα με λεκέδες από γάλα και γουλίτσες:

  1. Δεν είσαι μόνη σου
  2. Είσαι καταπληκτική

Αλήθεια σου λέω,

Μια μαμά που τα έχει περάσει…»

Πηγή: mom.me.com