Ένα δωράκι για τα πρόωρα και άρρωστα νεογνά του Μακαρείου Νοσοκομείου (εικόνες)

Ένα δωράκι για τα πρόωρα και άρρωστα νεογνά του Μακάρειου Νοσοκομείου

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας σήμερα και ένα σπουδαίο δώρο για τους λιλιπούτειους μαχητές έλαβε η Μονάδα Εντατικής Νεογνών του Μακαρείου Νοσοκομείου. 

Ο Σύνδεσμος  Θερμοκοιτίδα Αγάπης παρέδωσε σήμερα στην ΜΕΝΝ του Μακάρειου Νοσοκομείου, δώρα για τα πρόωρα και άρρωστα νεογνά με ευκαιρία την σημερινή παγκόσμια ημέρα.

Μωβ δημόσια κτήρια και αρχαιολογικά μνημεία

Την ίδια στιγμή με χρώμα μωβ, το οποίο καθιερώθηκε παγκόσμια ως το χρώμα της προωρότητας, θα φωταγωγηθούν σήμερα Τετάρτη η Πλατεία Ελευθερίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Λευκωσία όπως και τα Μεσαιωνικά Κάστρα Λάρνακας και Πάφου.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα», στόχος της φωταγώγησης είναι η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή στην ενημέρωση αναφορικά με τη προωρότητα και την ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των πρόωρων γεννήσεων, όπως επίσης και η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής θεραπείας, φροντίδας και στήριξης των πρόωρων νεογνών.

Στο 98% το ποσοστό επιβίωσης στην ΜΕΝΝ Μακαρείου

Η ΜΕΝΝ Μακάρειου Νοσοκομείου ιδρύθηκε το 1985, θέτοντας τις βάσεις για ανάπτυξη της περιγεννητικής ιατρικής και της νεογνολογίας στην Κύπρο, ευαισθητοποίησε την κυπριακή κοινωνία και το κράτος για τα προβλήματα της νεογνικής ηλικίας και συνέτεινε στη σημαντική βελτίωση των δεικτών νεογνικής και βρεφικής θνησιμότητας στην χώρα μας.

Σήμερα η Μονάδα στελεχώνεται από 7 Ειδικούς Νεογνολόγους και 72 Νοσηλευτές, ενώ διαθέτει 4 θέσεις Εξειδικευομένων Νεογνολογίας και 2 θέσεις Ειδικευομένων Παιδιατρικής.

Η ΜΕΝΝ αριθμεί 48 κλίνες (θερμοκοιτίδες/κρεβάτια) -25 εντατικής νοσηλείας επιπέδου ΙΙΙ και 23 ενδιάμεσης νοσηλείας επιπέδου ΙΙ- και σε αυτή εισάγονται νεογνά από τις 23 εβδομάδες κύησης μέχρι και την 14η ημέρα της ζωής τους.

Το ποσοστό επιβίωσης στην ΜΕΝΝ αντιστοιχεί στο 98% και αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Στο 11,9% το ποσοστό προωρότητας στην Κύπρο

Στην Κύπρο το 2019 το ποσοστό προωρότητας έφθασε στο 11,9%, κατατάσσοντας την χώρα στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά την προωρότητα, αναφέρθηκε στη διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Εξάλλου, το κεντρικό μήνυμα της διάσκεψης, σύμφωνα με ανακοίνωση, ήταν ότι ο ΟΚΥπΥ, αναγνωρίζοντας τον ρόλο του στυλοβάτη στον τομέα της υγείας και ως ο μεγαλύτερος πάροχος ιατρικών υπηρεσιών στην Κύπρο, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των μητέρων και των παιδιών, στηρίζοντας και ενισχύοντας έμπρακτα το έργο της ΜΕΝΝ.

Παράλληλα, η ανακοίνωση αναφέρει πως ο Οργανισμός, έχοντας ως στόχο την εξέλιξη του Μακάρειου Νοσοκομείου σε Πρότυπο Νοσοκομείο Παίδων, προωθεί σειρά σημαντικών έργων, εκ των οποίων το ένα είναι η δημιουργία καινούριας Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, καθώς και η πλήρης ανακαίνιση της υπάρχουσας μονάδας και η σύνδεσή τους, έτσι ώστε να μπορεί το προσωπικό να παρέχει με άνεση την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται τα πρόωρα νεογνά και να μπορούν οι γονείς να περνούν τον χρόνο που πρέπει μαζί με τα πρόωρα μωράκια τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

H Παγκόσμια Ημέρα Πρόωρου Τοκετού (World Prematurity Day) καθιερώθηκε το 2010 με πρωτοβουλία του «Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Φροντίδα των Νεογνών» («The European Foundation for the Care of Newborn Infants») και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου.

Στις μέρες μας, οι επιπλοκές από πρόωρο τοκετό αποτελούν τη δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών. Περίπου 1 εκατομμύριο πρόωρα παιδιά χάνουν τη ζωή τους ετησίως από αιτίες που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν.

Διαβάστε επίσης:

«Το Μικρό Κοτοπουλάκι»: Ένα γλυκό παραμύθι για τον αγώνα που δίνουν τα προωράκια

Ο άνθρωπος που έσωσε μία γενιά πρόωρων μωρών κάνοντας τις… θερμοκοιτίδες αξιοθέατο

Μία συγκινητική κίνηση για τα προωράκια της ΜΕΝΝ που δεν τα καταφέρνουν…