«Ειρήνευσε εσύ και θα ειρηνεύσουν άλλοι χίλιοι μαζί σου»

Χριστός Ανέστη! Χαρά μου! Αναφωνούν οι Χριστιανοί. Δηλαδή είναι δική μου προσωπική Χαρά που αναστήθηκε ο Χριστός. Για μένα αναστήθηκε!
Άρθρο της Αρετής Δημοσθένους – Κανονολόγου
«Ειρήνευσε εσύ και θα ειρηνεύσουν άλλοι χίλιοι μαζί σου», λέει ο Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ.
Για χρόνια περίμενε μέσα στον κάθε άνθρωπο με ανυπομονησία ο Προμηθέας Δεσμώτης για να απελευθερωθεί από τον αναστηθέντα Ιησού! Και λυτρώθηκε!
Αν δεχθούμε προσωπικά την Ανάσταση του Χριστού, θα ηρεμήσουμε, δεν θα ανησυχούμε, δεν θα υποφέρουμε από τα τόσα που μας ταλανίζουν και αυτό θα μεταδίδεται και στους άλλους μια και είμαστε όλοι αδέλφια του ενός κοινού Ποτηρίου της Θείας Ευχαριστίας αλλά και της ίδιας κοινωνίας, έχοντας παρόμοιες ανησυχίες αλλά κυρίως την ίδια Ελπίδα Λύτρωσης και Ανάστασης.
Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, όπως ο Άγιος Παΐσιος, βλέποντας το Άκτιστο Φως μετά από πραγματικά πολλή νηστεία και προσευχή, βίωναν την ηρεμία και τη γλυκύτητα του Παραδείσου κοντά στον Αναστημένο Χριστό.
Αυτό το Φως δίνει ουσιαστικά την εγγύηση προστασίας την οποία είχαν χάσει οι Πρωτόπλαστοι δια της  παρακοής.
Κόλαση είναι η ταλαιπωρία την οποία υφίσταται ο άνθρωπος μακριά από την προστασία και το Φως του Θεού.
Το Άγιο Φως βγαίνει εις τύπον του Ακτίστου Φωτός μαρτυρώντας την Ανάσταση του Χριστού.
Πρώτα φωτίζεται ο νους και μετά πράττει το καλό. Πρώτα βγαίνει το Άγιο Φως, το μεσημέρι του Αγίου Σαββάτου και μετά από ώρες πραγματοποιείται η Ανάσταση του Χριστού.