Ο Δημήτρης Καραγιάννης, Παιδοψυχίατρος, Υπαρξιακός Συστημικός Ψυχοθεραπευτής, έγραψε ένα υπέροχο κείμενο που αξίζει να διαβάσουν ευλαβικά όλοι οι μπαμπάδες αλλά και όσοι ετοιμάζονται να βιώσουν το δώρο της πατρότητας.
Αγαπητοί μπαμπάδες, διαβάστε τις σκέψεις του και σίγουρα θα δείτε με άλλο μάτι το ρόλο σας.
-Μια καλή σχέση ζευγαριού είναι σίγουρο ότι θα επιτρέψει την καλή σχέση του πατέρα με τα παιδιά του. Μια δυσλειτουργική σχέση του άντρα με τη γυναίκα είναι σίγουρο ότι θα μπλοκάρει τη σχέση του πατέρα με τα παιδιά.
– Για να μπορέσει ένας άντρας να βρει την προσωπική σχέση με το παιδί του, πρέπει να επεξεργαστεί τη σχέση με τον πατέρα του. Όχι να συμφωνήσει κατ’ ανάγκη μαζί του, αλλά να μπορέσει να κατανοήσει ακόμα και τις αρνητικές του συμπεριφορές, ακόμα και τις δυσκολίες του, να μπορέσει να τον κατανοήσει, για να μπορέσει να απελευθερωθεί, έτσι ώστε να βρει τον δικό του εαυτό.
Ποια πρέπει να είναι η απόσταση του πατέρα από τα παιδιά του;
Ευελιξία! Να συμμετέχει ενεργά στη ψυχική ζωή των παιδιών του κι όταν είναι πιο μακριά και όταν είναι στη δουλεία του, να είναι ενήμερος και να είναι κοντά στην ψυχική ζωή των παιδιών του, να ξέρει τις φάσεις που περνούν και τις δυσκολίες τους.
Ο πατέρας είναι σημαντικό να:
- προσφέρει ασφάλεια και συναισθηματική σταθερότητα
- θέτει όρια φροντίζοντας
- προσφέρει παράδειγμα δημιουργίας
- προσφέρει σοφία μέσα από την επεξεργασμένη εμπειρία του.
Ανεπαρκής πατέρας είναι:
Ο ανασφαλής που ζητάει την αναγνώριση, αντί να την προσφέρει.
Ο εξαρτημένος. Δεν έχει σημασία αν είναι από το ποτό, τα τυχερά παιχνίδια ή κάτι άλλο. Δεν είναι έγκυρος στο ρόλο του.
Πατέρας έγκυρος δεν είσαι αν δεν ξεκολλήσεις από την πατρική σου οικογένεια. Αν είσαι παιδί της μαμάς σου, δεν μπορείς να είσαι πατέρας των παιδιών σου.
Ο κηρυγματικός
Ο επικριτικός-τιμωρητικός
Ο φιλάσθενος (όχι ο ασθενής) που κυκλοφορεί με τη πιτζάμα δεν προσφέρει καλό μοντέλο στα παιδιά του. Τα ενοχοποιεί, γιατί τους βγάζει αρνητικά συναισθήματα γι αυτόν.
Τι κερδίζει κανείς αν γίνει πατέρας;
Αυτό που προσφέρεις στον εαυτό σου όταν γίνεις πατέρας, είναι ότι μπαίνεις στα δύσκολα.
Αλλάζεις εποχή.
Ζεις σε μια έκπληξη που σου προσφέρει η ζωή που αναπτύσσεται.