«Έγκυος και πεινασμένη»: Συγκινεί η μεγαλοψυχία περαστικού για μέλλουσα μαμά και τον παραπληγικό άντρα της

«Ένα βράδυ περπατούσαμε με τη σύζυγό μου, όταν στο πεζοδρόμιο αντιληφθήκαμε μία νεαρή γυναίκα να κρατά ένα χαρτόνι, που κάτι έγραφε.

Με δυσκολία μπορέσαμε να διαβάσουμε τι έλεγε στο χαρτόνι, καθώς δεν είχε καλό φωτισμό. Όμως, όταν ανοίξαμε το φακό του κινητού είδαμε ότι έγραφε: «Είμαι έγκυος και πεινάω».

Γύρισα στη σύζυγό μου και της είπα τι διάβασα και αμέσως πήγαμε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο π που βρισκόταν πολύ κοντά στο σημείο. Ξέραμε, ότι το λιγότερο που χρειαζόταν αυτή η κοπέλα εκείνη τη στιγμή ήταν να φάει, ωστόσο η γυναίκα μου έψαξε και για δωμάτιο σε περίπτωση που ήθελε να ξεκουραστεί λόγω της κατάστασής της.

Σε αυτή τη φάση, σκεφτήκαμε να της αγοράσουμε δείπνο. Η κοπέλα μάς σύστησε τον σύζυγό της, ο οποίος ήταν ο παραπληγικός άνδρας που μας είχε προσπεράσει λίγη ώρα πριν. Η γυναίκα μου έγραψε τι ήθελε το ζευγάρι και πήγε σε ένα κοντινό εστιατόριο.

Περιμέναμε να ετοιμαστεί το φαγητό και στη συνέχεια φάγαμε όλοι μαζί στο πεζοδρόμιο. Τους έκανα κάποιες ερωτήσεις για το πού έμεναν και γιατί δεν είχαν κάποια στήριξη. Μου είπε ότι ήταν υιοθετημένη, ήταν το 10ο παιδί της οικογένειάς της και δεν είχε κρατήσει επαφή με κανένα μέλος. Επιπλέον, είχε χάσει τη δουλειά της έναν μήνα πριν και από τότε έψαχνε να κάνει το οτιδήποτε, χωρίς αποτέλεσμα.

Ανακάλυψε πως ήταν έγκυος λίγο αφότου ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού. Ήταν ένα θαύμα για το ζευγάρι, καθώς οι γιατροί τούς είχαν πει, ότι οι πιθανότητες για ένα παιδί ήταν εξαιρετικά χαμηλές, λόγω της κλινικής κατάστασης του συζύγου της.

Ο σύζυγός της μας είπε πως περιμένοι το επίδομα αναπηρίας του από την κυβέρνηση. Μου είπε ακόμη, ότι ζούσαν σε ένα μικρό διαμέρισμα, από το οποίο, όμως, τους έκαναν έξωση, αφού δυσκολεύονταν να πληρώσουν το ενοίκιο. Ο νεαρός άνδρας καθηλώθηκε στο αναπηρικό καροτσάκι, έπειτα από τροχαίο ατύχημα που είχε πριν από 12 χρόνια και τον άφησε παράλυτο από το στήθος και κάτω. Τώρα, κάνει προσπάθειες να περπατήσει ξανά και η γυναίκα του είναι ο άνθρωπος που στέκεται ακοίμητος φρουρός στο πλευρό του.

Μας είπαν την ιστορία τους, για το πώς ξέμειναν με ένα κομμάτι τυρί και με μία σακούλα ξηρούς καρπούς που τους είχε δώσει ένας γείτονας και πως δεν είχαν ούτε τροφή, ούτε χρήματα. Επίσης, η γυναίκα είχε κάποια ρούχα μόνο που να της κάνουν και τα οποία φορούσε για έναν μήνα. Ήταν εμφανώς στιγματισμένοι.

Κάθονται στο δρόμο μήπως και βγάλουν ένα δολάριο, αλλά πέρα από αυτό, η γυναίκα γίνεται στόχος περιπαικτικών σχολίων ή απλά την αγνοούν.

Ο σύζυγός της μάς είπε ότι έχουν μία ελάχιστη στήριξη από την γιαγιά του που μένει κοντά, όμως ντρέπονται να της ζητούν φαγητό ή χρήματα. Για αυτό έφτιαξαν από το χαρτόνι με το σημείωμα, προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια.

Αφού τελειώσαμε το δείπνο, είπαμε στο ζευγάρι, ότι θέλουμε να τους κάνουμε δώρο μερικές δωροκάρτες από πολυκατάστημα της περιοχής. Ρωτήσαμε την γυναίκα ποια εστιατόρια της αρέσουν και έτσι τους αγοράσαμε δωροκάρτες, τόσο από εστιατόρια, όσο και από το πολυκατάστημα για να μπορούν να εξασφαλίσουν το φαγητό τους για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης της.

Η κοπέλα ξέσπασε σε λυγμούς, λέγοντάς μας, ότι ήμασταν άγγελοι που κατέβηκαν από τον ουρανό και πως ήμασταν οι καλύτεροι άνθρωποι που είχε γνωρίσει ποτέστη ζωή της. Μας είπε ότι θα προσεύχεται κάθε μέρα για μας και πήγε να ανακοινώσει τα νέα στον άντρα της. Κι εκείνος δεν μπορούσε να το πιστέψει βλέποντας την απόδειξη.

Όταν εκείνη ξαναπήγε στο κατάστημα, ο υπάλληλος της είπε ότι μπορεί να κάνει αίτηση για να δουλέψει ως ταμίας, κάτι που την έκανε να πετάξει από χαρά.

Μέσα από αυτήν την εμπειρία μου, το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι πρέπει να βοηθούμε, όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο να γνωρίζουμε τους ανθρώπους που μας ζητούν βοήθεια και να τους δίνουμε μία ευκαιρία. Και καμία έγκυος δεν θα πρέπει να ανησυχεί, αν θα έχει φαγητό. Όλοι μπορούμε να κάνουμε το ελάχιστον για τους ανθρώπους γύρω μας που παλεύουν να επιβιώσουν».