Διαφοροποιήσεις στις εγγραφές σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με τις εγγραφές και τις μετεγγραφές μαθητών σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά για τη σχολική χρονιά 2021-2022.

Αναλυτικότερα, μετά το νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας, με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 2021, για εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊού COVID-19, οι εγγραφές/μετεγγραφές στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά Σχολεία για τη σχολική χρονιά 2021-2022, θα γίνουν με κάποιες διαφοροποιήσεις.

Συγκεκριμένα, οι εγγραφές θα διεξαχθούν κατά την περίοδο 12-15 Ιανουαρίου 2021.

Με ποίο τρόπο μπορείς να κάνεις εγγραφή

Για τους/τις περισσότερους/ες μαθητές/μαθήτριες, η εγγραφή θα γίνει τηλεφωνικώς (για τα Δημοτικά Σχολεία) ή με τη συμπλήρωση ενός εντύπου που θα προωθηθεί μέσω των παιδιών (για τα Νηπιαγωγεία).

Μόνο για τους/τις μαθητές/μαθήτριες που θα εγγραφούν για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο σχολείο θα απαιτηθεί να επισκεφθεί ο/η γονέας/κηδεμόνας το σχολείο, απλώς για να τοποθετήσει στο κιβώτιο εγγραφών, το οποίο θα βρίσκεται στο προαύλιο ή σε άλλη περίοπτη θέση στον χώρο του σχολείου, κλειστό φάκελο στον οποίο θα περιέχονται η αίτηση εγγραφής ή και μετεγγραφής μαζί με όλα τα απαραίτητα έγγραφα/πιστοποιητικά.

Στη βάση του σχετικού διατάγματος του Υπουργείου Υγείας, οι γονείς/κηδεμόνες θα επιτρέπεται να επισκεφθούν το σχολείο για την εγγραφή του παιδιού τους, αποστέλλοντας SMS με κωδικό 4 για «Απόλυτα αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες, υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Στον ίδιο χώρο του σχολείου, οι γονείς/κηδεμόνες που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, θα μπορούν να βρουν αντίτυπα των απαραίτητων εντύπων εγγραφής και μετεγγραφής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς/κηδεμόνες καλούνται να επισκέπτονται τα σχολεία απλώς για να προμηθευτούν τα έντυπα. Να μην παραμένουν στον χώρο του σχολείου για να τα συμπληρώσουν.

Επισημαίνεται ότι οι γονείς/κηδεμόνες που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο και σαρωτή ή σχετική εφαρμογή κινητού τηλεφώνου/ταμπλέτας, μπορούν να αποστείλουν, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα απαραίτητα έντυπα/πιστοποιητικά/έγγραφα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου και στο παρόν στάδιο δεν χρειάζεται να μεταβούν σε αυτό. Με την επαναλειτουργία των σχολείων θα απαιτηθεί να προσκομιστούν τα πρωτότυπα έντυπα/πιστοποιητικά/έγγραφα στο σχολείο.

Χρόνος εγγραφής

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας οι εγγραφές μαθητών/ριών για τη σχολική χρονιά 2021-2022 στα Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, θα πραγματοποιηθούν από τις 12 μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2021.

  • Νέα περίοδος εγγραφών δεν θα υπάρξει, εκτός από μαθητές/μαθήτριες οι οποίοι/ες για εύλογη αιτία δεν ήταν δυνατόν να εγγραφούν κατά την πιο πάνω χρονική περίοδο. Γι’ αυτό, προτρέπονται οι γονείς/κηδεμόνες να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα και να ανταποκριθούν εντός της περιόδου των εγγραφών/μετεγγραφών.
  • Σε κανένα σχολείο δεν θα εγκρίνονται επιπλέον τμήματα από αυτά που προκύπτουν από τις εγγραφές του Ιανουαρίου. Ως εκ τούτου, όσοι γονείς/ κηδεμόνες δεν εγγράψουν τα παιδιά τους τον Ιανουάριο, θα υποχρεώνονται να τα εγγράψουν στο πλησιέστερο σχολείο της περιοχής τους, στο οποίο θα υπάρχουν κενές θέσεις.
  • Μετά τις 15 Ιανουαρίου 2021, όσοι γονείς/κηδεμόνες παρουσιαστούν για εγγραφή ή μετεγγραφή του παιδιού τους, θα πρέπει να απευθύνονται στο οικείο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας και όχι στα σχολεία. Στις περιπτώσεις αυτές, προτρέπονται οι γονείς/κηδεμόνες να αποστέλλουν τα σχετικά έντυπα/έγγραφα/πιστοποιητικά, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεομοιότυπου στο οικείο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας χωρίς να μεταβαίνουν οι ίδιοι στα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας.

Φοίτηση στα ολοήμερα

Τα Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία (ΕΟΣ) έχουν υποχρεωτική φοίτηση μέχρι τις 15:05 ή μέχρι τις 16:00 (εκτός Τετάρτης όπου ισχύει το ωράριο 7:45 μέχρι 13:05). Ισχύει ένα μόνο ωράριο αποχώρησης για όλους/ες τους/τις μαθητές/μαθήτριες του κάθε ΕΟΣ.

Όσοι γονείς/κηδεμόνες δεν μπορούν να τηρήσουν το συγκεκριμένο ωράριο, θα πρέπει αφού εγγράψουν το παιδί τους στο ΕΟΣ, που είναι το σχολείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας, να ζητήσουν μετεγγραφή σε άλλο σχολείο, εντός των χρονοδιαγραμμάτων εγγραφών/μετεγγραφών (12-15 Ιανουαρίου 2021).
Δικαίωμα εγγραφής

Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλα τα παιδιά, οποιασδήποτε εθνικότητας, που διαμένουν στην Κύπρο, ανεξάρτητα από τη νόμιμη ή μη παραμονή των γονέων/κηδεμόνων τους στο νησί.

Δεκτά για εγγραφή στην Υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση είναι τα παιδιά που γεννήθηκαν από την 1 η Σεπτεμβρίου 2016 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Δεκτά για εγγραφή στην Προδημοτική τάξη είναι τα παιδιά που γεννήθηκαν από την 1 η Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2016.

Δεκτά για εγγραφή στην Α΄ τάξη είναι τα παιδιά που γεννήθηκαν από την 1 η Νοεμβρίου 2014 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2015.

Αιτήσεις εγγραφών στα Δημόσια Νηπιαγωγεία μπορούν να υποβάλουν και παιδιά που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2018.

Βρείτε αναλυτικά τις πληροφορίες για τις εγγραφές εδώ.