«Δεν είχαμε καταλάβει μέχρι που έπεσαν πράγματα»: Κύπριοι μαθητές βίωσαν τον σεισμό της Κρήτης

«Δεν είχαμε καταλάβει μέχρι που έπεσαν πράγματα»: Κύπριοι μαθητές βίωσαν τον σεισμό της Κρήτης

Τον τρόμο των 5,8 Ρίχτερ τη Δευτέρα στην Κρήτη βίωσαν  μαθητές και καθηγητές από την Τεχνική Σχολή Αυγόρου, που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο νησί.

Το συγκλονιστικό της υπόθεσης είναι ότι οι μαθητές λίγο νωρίτερα είχαν ζήσει με προσομείωση δύο μεγάλους σεισμούς σε Ταϊβάν και Ιαπωνία.

«Την Κυριακή εντελώς τυχαία είχαμε επισκεφθεί το μουσείο φυσικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και εκεί οι μαθητές ενημερώθηκαν για το φαινόμενο του σεισμού. Είχαν την δυνατότητα μέσω προσομοίωσης να ζήσουν τους δύο μεγάλους σεισμούς που έγιναν σε Ταιβάν και Ιαπωνία», ανέφερε ο καθηγητής Θανάσης Αρσένης.

Οι μαθητές παρόλο που φοβήθηκαν αντιμετώπισαν με ψυχραιμία το περιστατικό. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι πλέον στους δρόμους κινούνται με προσοχή αποφεύγοντας να περπατάμε κοντά σε παλιά κτίρια.

«Ήταν πρώτη φόρα, δεν έχω ξανά βιώσει σεισμό. Ήμουν με την καθηγήτρια μου και είμαστε έξω από καταστήματα. Μόλις ξεκίνησε ο σεισμός δεν το καταλάβαμε μέχρι που είδαμε πράγματα να πέφτουν», σημείωσε ο μαθητής Ανδρέας Ιορδάνου.

Μαθητής και καθηγητής μίλησαν στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο.

Πως μπορει ο σεισμος να επηρεασει την Κυπρο

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κρήτης είχε ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου και μέσα σε αυτό το διάστημα σημειώθηκαν εκατοντάδες σεισμοί, ενώ αρκετοί ήταν αισθητοί από τους κατοίκους της περιοχής, ωστόσο, ήταν σχετικά μικροί.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει τη συγκεκριμένη στιγμή είναι αν μπορούμε να βρούμε τις διαστάσεις του ρήγματος και εάν ο σεισμός που σημειώθηκε χθες ήταν ο κύριος», ανέφερε ο Καθηγητής Σεισμολογίας, Εμμανουήλ Σκορδύλης.

Κληθείς να σχολιάσει εάν γεωδυναμικά μπορεί να γίνει σύγκριση της Κύπρου με ρήγματα της Ελλάδας, απάντησε πως σε γενική κλίμακα μιλάμε για λιθοσφαιρικές πλάκες και κινήσεις πλακών, επομένως με αυτό τον τρόπο όλες οι περιοχές της γης πόσο μάλλον οι γειτονικές, συνδέονται μεταξύ τους.

«Ωστόσο, αν μιλήσουμε ειδικά για τη σεισμική δραστηριότητα, θα εξαρτηθεί το εάν ένας σεισμός επηρεάζει μια άλλη περιοχή αφενός από την απόσταση και αφετέρου από το μέγεθος. Ένας σεισμός σαν αυτόν που σημειώθηκε στην Κρήτη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επηρεάσει περιοχές σε απόσταση όπως είναι η Κύπρος», τόνισε.

Πηγή: Sigmalive

Διαβάστε επίσης:

«Μπαμπά, να βγουν πρώτα οι συμμαθητές μου, ξέρω ότι θα με βγάλεις ό,τι κι αν γίνει»

Ο παιδίατρος προειδοποιεί: «Πετάξτε ΤΩΡΑ όλα τα παιχνίδια με μπαταρίες – κουμπιά»