Δασκάλα παραπονιέται για τα λίγα δώρα που πήρε από τους μαθητές της και οι γονείς δεν της… χαρίζονται!

Πολλοί γονείς αγοράζουν δώρα στις δασκάλες και τους δασκάλους των παιδιών τους στις Γιορτές. Είναι μια συνήθεια που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, χωρίς να είναι υποχρεωτική ή απαραίτητη. Πρόκειται, απλώς, για μία κίνηση εκτίμησης και ευγνωμοσύνης για όσα οι εκπαιδευτικοί προσφέρουν στα παιδιά τους.

Μία δασκάλα, όμως, χαρακτηρίστηκε “αχάριστη”, όταν παραπονέθηκε επειδή έλαβε μόλις 6 δώρα από τους μαθητές της. Μάλιστα, η ίδια έγραψε πως ένιωσε πάρα πολύ άσχημα, αφού τις περισσότερες χρονιές δέχεται πάρα πολλά.

Η φετινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για όλους μας. Πολλές ήταν οι οικογένειες που δυσκολεύτηκαν και συνεχίζουν να δυσκολεύονται οικονομικά. Η συγκεκριμένη δασκάλα, όμως, φαίνεται να μην συγκινείται από το τι συμβαίνει και επιμένει να λέει πως δουλεύει σκληρά και άξιζε περισσότερα δώρα.

Η απαίτηση που εξόργισε

Όπως έγραψε σε ένα forum (χωρίς να αναφέρει το όνομά της): “Το παιδί σας πήρε ένα δώρο από τη δασκάλα του και εσείς πιστεύετε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν αξίζουν δώρα, για να κάνουν τη δουλειά τους. Νιώθετε όμορφα όταν ξέρετε πως η δασκάλα του ξόδεψε χρήματα για εκείνο και εσείς δεν θα της έχετε δώσει ούτε μια μικρή σοκολάτα; Ρωτάω επειδή είμαι εκπαιδευτικός. Δουλεύω σε σχολείο όπου οι μαθητές παίρνουν πάντα ένα δώρο από τους δασκάλους και αντίστροφα. Συνήθως, μαζεύω αρκετά δώρα και φέτος πήρα μόνο 6! Με έκανε νιώσω πάρα πολύ άσχημα…”.

Στη συνέχεια εξήγησε πως ξόδεψε 45€ σε δωράκια και πολύ χρόνο για να τυλίξει το καθένα ξεχωριστά και ένιωσε πως δεν εκτίμησαν την κίνησή της, αφού δεν της πήραν δώρα. Αναρωτήθηκε μάλιστα, έπειτα από αυτό, αν οι γονείς των μαθητών της τη συμπαθούν!

Συνέχισε ξεκαθαρίζοντας πως γνωρίζει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά η ίδια δούλεψε πολύ σκληρά για να βοηθήσει τους μαθητές της να νιώσουν ασφαλείς και να παραμείνουν προστατευμένοι.

“Γνωρίζω ότι βρισκόμαστε στο μέσο μιας πανδημίας, αλλά κανένας από τους γονείς δεν έχασε τη δουλειά του και δεν νομίζω ότι ένα μικρό δωράκι θα τους στοίχιζε πάρα πολύ. Ναι, κάνω τη δουλειά μου, αλλά ξοδεύω πάνω από 30 ώρες την εβδομάδα με αυτά τα παιδιά. Χτίζω μια σχέση μαζί τους. Δίνετε σίγουρα το καλό παράδειγμα όταν μαθαίνετε στα παιδιά σας να μην προσφέρουν δώρα σε κάποιον σημαντικό στη ζωή τους;”, αναρωτήθηκε και ολοκλήρωσε γράφοντας: “Αυτή είναι η πρώτη φορά που εκφράζομαι δημόσια για κάτι τέτοιο. Με ενόχλησε πολύ και συνεχίζει να με ενοχλεί μέχρι και σήμερα, γι’ αυτό ήθελα και τη γνώμη κάποιων άλλων, συναδέλφων ή γονιών”.

Οι απαντήσεις που τη «δίκασαν»

Φυσικά, οι απαντήσεις “έπεσαν βροχή” και οι περισσότερες δεν ήταν υπέρ της γράφουσας.

Ένας δάσκαλος έγραψε: “Διδάσκω σε Δημοτικό. Δεν συνηθίζουμε να μοιράζουμε δώρα. Αυτή η συνήθεια με κάνει να νιώθω άβολα. Επίσης, ζούμε μια πολύ περίεργη εποχή. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ασχολείσαι με τα δώρα!”, με μία συνάδελφό της να εξομολογείται πως η ίδια αγόρασε δώρα στους μαθητές της (από τον μισθό της), επειδή θέλει να ξέρουν πως τους εκτιμά και πώς αξίζουν ένα δώρο.

Οι περισσότεροι από τους εκπαιδευτικούς που απάντησαν τόνισαν πως η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ περίεργη, ενώ οι μαθητές δεν είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν δώρα στους δασκάλους τους.

Μία δασκάλα έγραψε: “Οι μαθητές μου ήταν τόσο χαρούμενοι με τα μικρά δώρα που τους προσέφερα. Δεν θα περίμενα ποτέ ΜΑ ΠΟΤΕ κάτι ως αντάλλαγμα για αυτά”.

Πολλοί ήταν και οι γονείς που συμφώνησαν με τους εκπαιδευτικούς με έναν να χαρακτηρίζει τη δασκάλα ανώριμη και να γίνεται ακόμα πιο σκληρός γράφοντας: “Είσαι η απόλυτη ξεφτίλα”.