Back to school: 3 tips εξοικονόμησης για τη νέα σχολική χρονιάα

Η αγορά σχολικών ειδών είναι η καλύτερη ευκαιρία να διδάξεις στο παιδί καλές αρχές καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Δεν χρειάζεται κάθε φορά που ξεκινάει το νέο σχολικό έτος να αδειάζει και το πορτοφόλι σου. Αντί να πεις στο δίλημμα να ικανοποιήσεις τις παρορμήσεις του παιδιού ή να το απογοητέυσεις, μάθε του πώς να διαχειρίζεται τα χρήματα.

Το Pricefox, ο σύμβουλός σου στην εξοικονόμηση, σου δίνει 3 χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις χρήματα στα σχολικά είδη ενώ ταυτόχρονα καλύπτεις όλες τις ανάγκες του παιδιού και του διδάσκεις πρακτικές αρχές σχετικά με τα χρήματα.

1. Διαχειρίσου τις προσδοκίες και ο προϋπολογισμός θα ακολουθήσει

Πολλοί γονείς ξεκινάνε θέτοντας έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό για τα σχολικά είδη, αλλά παραλείπουν να διαχειριστούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο προϋπολογισμός τους:

Τις προσδοκίες των παιδιών.

Σπάνια λειτουργεί ο μονόλογος στα παιδιά για να τους αλλάξουν τις προσδοκίες. Ο καλύτερος τρόπος είναι να συμπεριλάβεις το παιδί στη διαδικασία και σε όλες τις αποφάσεις από την αρχή.

Μίλησε του για τη διαφορά μεταξύ της πολυτέλειας και της επιθυμίας. Πότε κάτι το χρειαζόμαστε και πότε όχι. Γιατί κάνουμε προϋπολογισμό και λίστα με τα ψώνια που έχουμε; Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσεις το παιδί να καταλάβει τι είναι οι διαφημίσεις και ποιος ο ρόλος τους.

«Μήπως θέλεις να αγοράσεις αυτήν την τσάντα επειδή την είδες στη διαφήμιση;» Με αυτές τις ερωτήσεις, μπορείς να βοηθήσεις το παιδί να ξεχωρίσει μεταξύ της επιθυμίας και της πολυτέλειας.

2. Κάνε τη λίστα αγορών μαζί με το παιδί

Καλό είναι πριν κάνεις τη λίστα με το παιδί να είσαι προετοιμασμένος για την κουβέντα:

Μάθε τι θα ζητήσει η δασκάλα

Δες τι έχεις στο σπίτι

Αν ξεκινήσεις να φτιάχνεις τη λίστα αγορών μαζί με το παιδί χωρίς να έχεις κάνει κάποια προετοιμασία, τότε θα δυσκολευτείς να το πείσεις να μην προσθέσει πράγματα που δεν χρειάζεται.

Επομένως, επικοινώνησε με το σχολείο και τη δασκάλα, ρώτησε τι θα χρειαστεί το παιδί να έχει μαζί του και μετά παρουσίασέ την στο παιδί. Στο μεταξύ, κοίταξε τι από αυτά έχεις ήδη στο σπίτι. Πολλές φορές ξεχνάμε κι εμείς οι ίδιοι τι έχουμε μέσα στο σπίτι, ειδικά από γραφική ύλη, και καταλήγουμε να κάνουμε διπλές αγορές.

Αν έχεις μεγαλύτερο παιδί, κάποια αντικείμενα όπως σακίδια, στιλό, μολύβια και άδεια τετράδια είναι συνήθως σε αρκετά καλή κατάσταση (ίσως με ένα πλυσιματάκι ακόμη) ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν. Ρώτα συγγενείς και φίλους που έχουν μεγαλύτερα παιδιά μήπως έχουν πράγματα που δεν χρησιμοποιούν και θα πετάξουν.

Δεν είναι ντροπή, αντίθετα συνεισφέρεις στην περιβαλλοντική προστασία (μειώνοντας τα σκουπίδια) και τους προσφέρεις μια πολύ καλή ευκαιρία να σε στηρίξουν και έτσι να βελτιώσετε τη σχέση σας. Εξάλλου, μπορεί να γλυτώσεις τα πιο ακριβά σου έξοδα έτσι.

3. Φρόντισε το παιδί να συμμετέχει στις τελικές αποφάσεις

Σε όλα τα στάδια της αγοράς, καλό είναι να νιώθει το παιδί ότι συμμετέχει.

Φτιάξτε τη λίστα αγορών παρέα και βρείτε πόσα χρήματα έχετε διαθέσιμα για τα ψώνια. Κάντε μαζί αναζήτηση στο σπίτι για τα πράγματα που έχετε ήδη και πάρτε τα μαζί σας στα ψώνια.

Κάθε φορά που ζητάει κάτι που δεν είναι μέσα στη λίστα με τα ψώνια, ζήτα από το παιδί να αφαιρέσει κάτι από τη λίστα ώστε να μπορέσει να αγοράσει αυτό που θέλει. Γιατί αλλιώς δεν θα φτάσουν τα χρήματα.

3 συμβουλές για να μην μείνει το παιδί με το παράπονο κι εσύ με το άγχος

Επειδή πάντα χρειάζεται να επισκεφτείς κάποιο κατάστημα πριν αρχίσει η σχολική χρονιά, οι τρεις αυτές συμβουλές θα σε βοηθήσουν να μην αφήσεις το παιδί σου παραπονεμένο και εσένα να γλιτώσεις από το άγχος ότι θα μπορούσες να εξοικονομήσεις περισσότερα.

1. Διάλεξε μόνο ένα πράγμα που θα είναι επώνυμο, «ποπ» ή πιο «παιχνιδιάρικο»

Για παράδειγμα, μόνο το σακίδιο ή μόνο τα μολύβια ή μόνο το τετράδιο.

Δεν γίνεται να μην αγοράσεις κάτι παιχνιδιάρικο που να κάνει το παιδί να πετάει από τη χαρά του και να πάει χαρούμενο την πρώτη μέρα στο σχολείο. Το πρόβλημα είναι ότι τα πιο ποπ αντικείμενα (δηλαδή αυτά που έχουν πάνω υπερήρωες και καρτούν) είναι πολύ ακριβά. Γι’ αυτό συμφώνησε με το παιδί να διαλέξει 1 θεματικό αντικείμενο που θα αγοράσει και θα χαρεί.

Έτσι κι εσύ θα γλυτώσεις τα περιττά έξοδα και το παιδί θα μείνει ικανοποιημένο.

2. Διάλεξε ποιότητα έναντι ομορφιάς ή στυλ

Μπορεί να θέλεις το παιδί σου να έχει το πιο ωραίο και μοδάτο σακίδιο, αλλά αν χρειάζεται κάθε χρόνο να το αντικαθιστάς, θα σου κοστίσει πολύ. Αντίθετα, αν αγοράζεις σχολικά είδη που αντέχουν στο χρόνο και είναι ανθεκτικά, τότε θα τα χαρεί όχι μόνο το πρώτο σου παιδί, αλλά και το δεύτερο και το τρίτο.

3. Αν τελικά πλήρωσες περισσότερα απ’ όσα χρειαζόταν, μην στεναχωριέσαι

Λίγο πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά, ξεκινούν οι προσφορές και οι διαφημίσεις παντού.

Αν δεις ότι έχασες κάποια προσφορά ή βρήκες ένα προϊόν σε πολύ καλύτερη τιμή αφότου το αγόρασες, μην στεναχωρηθείς. Αντίθετα, πάρτο ως μια χρήσιμη πληροφορία για το μέλλον και προχώρησε μπροστά. Δεν χρειάζεσαι να προσθέσεις ένα ακόμη άγχος στην καθημερινότητά σου.

Η μείωση του περιττού άγχους και των περιττών εξόδων συμβάλλουν σε μια καλύτερη ζωή. Και το Pricefox συνεισφέρει με έξυπνες συμβουλές εξοικονόμησης και υπηρεσίες που σου γλυτώνουν χρήματα. Για παράδειγμα, μπορείς να συγκρίνεις πακέτα και να ασφαλίσεις το αυτοκίνητό σου με την πιο φθηνή ασφάλεια της αγοράς ή να αλλάξεις πάροχο ενέργειας για χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης

Σύλληψη νεαρών για ζημιές σε σχολείο – Η υπόθεση στην Αστυνομία

Ποια πόλη έχει τον καθαρότερο αέρα; Η θέση της Λευκωσίας και της Λεμεσού