Το εν λόγω σχολείο θα τεθεί σε λειτουργία, αλλά οι προβληματισμοί είναι αρκετοί, όπως για παράδειγμα μήπως υπάρξει στοχοποίηση των μαθητών.
Το εναλλακτικό σχολείο, στο οποίο θα φοιτούν μαθητές με ακραίες παραβατικές συμπεριφορές θα τεθεί σε λειτουργία από τον Οκτώβριο. Θα λειτουργήσει πιλοτικά σε χώρο που θα επιλεγεί και θα διαμορφωθεί ανάλογα, στη Λευκωσία.
Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από μελέτη και λόγω των αυξημένων περιστατικών βίας που καταγράφηκαν τόσο εντός των σχολικών χώρων όσο και εκτός από ανήλικα παιδιά. Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, είναι αφού πρώτα τα παιδιά λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση και θεραπεία να επανενταχθούν – μετά από περίπου τέσσερις μήνες – στο σχολικό τους περιβάλλον.
Βέβαια, όπως εξήγησε στη CITY, η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, Δρ Ερνεστίνα Σισμάνη, τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα, θα είναι παιδιά 12-18 ετών, που παρουσιάζουν ακραία προκλητική συμπεριφορά και για τα οποία το σχολικό σύστημα έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα για να βοηθηθούν.
Παράλληλα, η εισδοχή των μαθητών στο εναλλακτικό σχολείο θα αποφασίζεται από επιστημονική ομάδα, ενώ απαραίτητη θα είναι και η συγκατάθεση των κηδεμόνων των παιδιών. Με τον ίδιο τρόπο, όπως μάς αναφέρθηκε, θα γίνεται και η επανένταξη κάθε παιδιού στο σχολικό του περιβάλλον.
Πώς ορίζεται η ακραία προκλητική συμπεριφορά
Σύμφωνα με τη Δρα Σισμάνη, στην πρόταση που δόθηκε προς το Υπουργείο ο ορισμός ακραία συμπεριφορά είναι πολύ ξεκάθαρος. Πρόκειται, όπως είπε, για παιδιά που παρουσιάζουν επικίνδυνη συμπεριφορά, τόσο για τους εαυτούς τους, όσο και προς τους άλλους. «Σχεδόν πάντοτε πίσω από μια έντονη και προκλητική συμπεριφορά παιδιών κρύβονται συναισθηματικοί λόγοι ή τραυματικές εμπειρίες. Για αυτό δεν είναι ικανή μόνο η εκπαίδευση να ελέγξει αυτές τις συμπεριφορές, αλλά χρειάζεται και θεραπεία».
Θα στοχοποιηθούν τα παιδιά;
Εύλογα κάποιος μπορεί να διερωτηθεί εάν τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό υπάρχει πιθανότητα να νιώσουν στοχοποίηση ή απομόνωση από την εκπαίδευση. Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Και αυτό διότι, όπως τόνισε η κα Σισμάνη, έγινε η απαραίτητη μελέτη από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, η οποία στηρίζεται σε επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα. «Τα παιδιά δεν θα τυγχάνουν στοχοποίησης, αλλά αντίθετα θα τους δοθούν κίνητρα. Ο λόγος για τον οποίο θεωρούμε πως δεν θα στοχοποιηθούν ή θα απομονωθούν είναι διότι δεν πρόκειται για έναν χώρο όπου τα παιδιά θα παραμείνουν μόνιμα εκεί, αλλά για έναν μεταβατικό χώρο ώστε σταδιακά να επανενταχθούν στο σχολείο τους». Ανέφερε δε, πως ανάλογες δομές υπάρχουν και σε άλλες χώρες με τις ίδιες στοχεύσεις εξάλειψης της σχολικής παραβατικότητας.
Ερωτήματα προς το Υπουργείο από την Επίτροπο του Παιδιού
Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, η κα Δέσπω Μιχαηλίδου εξέφρασε την ανησυχία της για το κατά πόσον η δημιουργία τέτοιων δομών προωθεί την ενιαία εκπαίδευση.
Για τη δημιουργία του εναλλακτικού σχολείου το Γραφείο της Επιτρόπου απέστειλε χθες προς το Υπουργείο Παιδείας σειρά ερωτημάτων που αφορούν κυρίως τον χώρο όπου θα στεγάζεται το σχολείο, το πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα ακολουθείται, αλλά και το προσωπικό που θα στελεχώσει τη δομή. Παράλληλα, η Επίτροπος έθεσε ερώτημα για το τι θα γίνει με τα παιδιά των οποίων οι κηδεμόνες αρνηθούν να συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα.
Η κα Μηχαηλίδου θα τοποθετηθεί επίσημα αφού πρώτα λάβει τις σχετικές απαντήσεις.