Οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών φαίνεται πως δεν τα έχουν καταφέρει να μειώσουν τους ρύπους και να κάνουν τον αέρα που αναπνέουν πιο καθαρό, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μόλις 13 πόλεις σε όλη την Ευρώπη να έχουν χαμηλότερους δείκτες λεπτών σωματιδίων (ug/m3) από το όριο που έχει θέσει ο Οργανισμός.
Τι συμβαίνει στην Κύπρο
Ακόμη πιο απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα για την Κύπρο, με τη Λεμεσό και τη Λευκωσία να φιγουράρουν πολύ χαμηλά στη λίστα με τις πιο καθαρές πόλεις για να αναπνεύσεις. Συγκεκριμένα, η Λεμεσός καταλαμβάνει την 286η θέση και η Λευκωσία την 288η, μόλις δύο θέσεις πάνω από την Αθήνα που βρίσκεται στη 290η θέση στον σχετικό κατάλογο από ένα σύνολο 372 πόλεων.
Στην πρώτη θέση της λίστας με τις καθαρότερες πόλεις για να αναπνεύσεις βρίσκεται η Ουψάλα στη Σουηδία, ακολουθούμενη από την πόλη Ουμεά επίσης στη Σουηδία. Η σκανδιναβική χώρα έχει και την πρώτη πρωτεύουσα στη λίστα που είναι η Στοκχόλμη στη 11η θέση, ενώ το Ελσίνκι στη Φινλανδία ακολουθεί στη 12η θέση.
Στη 3η θέση βρίσκεται μια πόλη του ευρωπαϊκού νότου, το Φάρο της Πορτογαλίας, ενώ στη δεκάδα βρίσκεται ακόμα μια πόλη της Πορτογαλίας, η Φουντσάλ στο νησί Μαδέιρα.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους ζουν σε αστικές περιοχές και οι περισσότεροι από αυτούς εκτίθενται σε μη ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα επίπεδα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τους πρόωρους θανάτους που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και την πλήρη κατάταξη των πόλεων.
Διαβάστε επίσης
Πάνω από 113.000 μαθητές επιστρέφουν στα θρανία σε λίγες μέρες
Υλοποιήθηκε η μεγαλύτερη αλυσίδα χιαστί μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο