«Αυτός που σκότωσε τον γιο μου, κυκλοφορεί ελεύθερος»: Συγκλονίζει μάνα που αυτοκίνητο παρέσυρε το παιδί της

Το 2007 έχασε τον 17χρονο γιο της, όταν ένας μεθυσμένος οδηγός τον παρέσυρε με το αυτοκίνητό του και τον τραυμάτισε θανάσιμα.

Η κα. Λένα Κατελάρη, είδε σε μια στιγμή τον κόσμο της να γκρεμίζεται, όμως δεν το έβαλε κάτω. Παρά τις δυσκολίες, θέλησε από τη δική της τραγική ιστορία να βγει κάτι καλό και όλοι να μάθουν πως με το αυτοκίνητο και τον δρόμο «δεν παίζουμε».

Η κα. Λένα Κατελάρη (πηγή: philenews.com)

Το ίδρυμα «Γ. Μαυρίκιος»

Ίδρυσε το ίδρυμα «Γ. Μαυρίκιος» στη μνήμη του αδικοχαμένου γιου της.

Το ίδρυμα «Γ. Μαυρίκιος» ξεκίνησε τη λειτουργία του με σκοπό την ενημέρωση νέων ανθρώπων και την καλλιέργεια οδικής συνείδησης.

«Από την ημέρα που ξεκίνησε η εμπλοκή μου επισκέπτομαι καθημερινά σχολεία και στρατόπεδα. Στόχος μας να μιλήσουμε με νέους κάθε ηλικίας. Δεν θέλουμε να μας λυπούνται. Θέλουμε σε κάθε διάλεξη να μένει κάτι πίσω. Να μαθαίνουν να προσέχουν τόσο τους εαυτούς τους, όσο και τους συνανθρώπους τους». Είμαστε τυχεροί, συμπληρώνει, «διότι το Υπουργείο Παιδείας έχει εξουσιοδοτήσει το ίδρυμά μας και τα σχολεία μπορούν να μας καλούν. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να επισκεπτόμαστε όλη την Κύπρο και να μιλάμε με τα παιδιά. Το βλέμμα τους στο τέλος, τα δάκρια μερικών άλλων, είναι αυτά που μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε, για να μην ζήσουμε άλλα τραγικά περιστατικά όπως του παιδιού μου», είχε πει σε συνέντευξή της.

Σήμερα, 12 χρόνια μετά τον άδικο χαμό του γιου της και με αφορμή τις δεκάδες ειδήσεις για τροχαία ατυχήματα σε Κύπρο και Ελλάδα, αποφάσισε να μιλήσει και να απευθύνει έκκληση σε όλους τους οδηγούς, μικρούς και μεγάλους.

Σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι», η κα. Κατελάρη, δήλωσε προβληματισμένη για το γεγονός ότι 15χρονοι πιάνουν τιμόνι, μοτοσικλετιστές δεν τηρούν κανόνες ασφαλείας και, γενικώς, για το ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας  και τα λάθη των άλλων.

Η έκκληση στους γονείς

Η κα. Λένα Κατελάρη απεύθυνε έκκληση αρχικά στους γονείς των παιδιών, για να θυμηθούν ότι όλα ξεκινούν από το σπίτι.

«Να είναι καθημερινό αυτό το μάθημα που βλέπουμε στους δρόμους: αυτός δεν φορούσε ζώνη, αυτός κρατούσε μοτοσικλέτα και έτρεχε, αυτός ήπιε δεν μπορούσε να ελέγξει το όχημα του και σκοτώθηκε. Αυτά είναι τα μηνύματα που μπαίνουν στο μυαλό των πολύ μικρών παιδιών. Από το σπίτι ξεκινάνε όλα».

Το μήνυμα στους νέους

Όσον αφορά στους νέους, η κα. Λένα Κατελάρη τους παρότρυνε να εκτιμήσουν το δώρο της ζωής, που μια φορά μας δόθηκε. « Η ζωή είναι πολύτιμη και όταν την χάσουμε δεν την παίρνουμε πίσω. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι σε δευτερόλεπτα αλλάζει η ζωή η δικιά μας και ολόκληρης της οικογένειάς μας.

Δεν είναι παίξε γέλασε ο δρόμος και τα αυτοκίνητα, και όποιον βάζουμε στο αυτοκίνητο είναι σαν να μας εμπιστεύεται τη ζωή του. Τα παιδιά που μπαίνουν στα αυτοκίνητα άλλων πρέπει να είναι σίγουρα ότι οι άλλοι οδηγούν πολύ σωστά. Τη μαγκιά τους θα την δείξουν όταν πουν ότι εμένα η μαμά μου ή ο μπαμπάς μου με περιμένουν σπίτι, έχω όνειρα να πραγματοποιήσω, έχω τη ζωή μου που πρέπει να ζήσω και να τη χαρώ. Δεν το εύχομαι σε κανέναν».

Οι ποινές «χάδι»

Αναφερόμενη στις ποινές, τόνισε ότι «αυτός που σκότωσε τον γιο μου καταδικάστηκε σε μια ποινή χάδι. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης και τέσσερα χρόνια στέρησης άδειας, ενώ τα τρία χρόνια έγιναν έξι μήνες μετά από προεδρική χάρη. Ως Κύπριοι δεν έχουμε αποκτήσει οδική συνείδηση. Πρέπει να επιβάλλονται πιο βαριές ποινές, αν και οι ποινές είναι ένα πρωταρχικό στάδιο».

«Υποψήφιο θύμα όποιος χρησιμοποιεί το οδικό δίκτυο»

Στο στούντιο μίλησε και ο υπεύθυνος της Τροχαίας Αρχηγείου, Γιάννης Γεωργίου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κουλτούρα του Κύπριου οδηγού, ο οποίος δεν έχει αίσθημα οδικής ασφάλειας. Επίσης, εξήγησε γιατί γίνονται καταγγελίες για τη χρήση κινητού τηλεφώνου, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είσαι υποψήφιο θύμα όταν χρησιμοποιείς το οδικό δίκτυο».

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εκπομπή